Poezia Anei Gubandru Tomescu, „Rânduiala vieții”, este o meditație profundă asupra condiției umane, o invitație la a privi dincolo de aparențe și a înțelege unitatea fundamentală a tuturor oamenilor.
Poezia poate fi interpretată ca o formă de reconciliere cu inevitabilul. Prin acceptarea morții ca parte a vieții, putem găsi o anumită liniște și împăcare interioară.
Aspecte remarcabile
„Rânduiala vieții” transcende barierele sociale, culturale și economice, subliniind faptul că, indiferent de statut, origine sau experiențe, moartea este un destin comun.
Autoarea evidențiază natura ciclică a existenței, în care nașterea și moartea sunt două fațete ale aceluiași proces, parte dintr-un echilibru cosmic.
Timpul este prezentat ca o forță implacabilă care ne îndreaptă spre finalitate, indiferent de cât de mult am vrea să ne opunem. Moartea este prezentată nu ca un sfârșit tragic, ci ca o parte integrantă a unui ciclu mai mare, un mecanism prin care se face loc noului.
Cuvintele alese sunt simple și directe, iar mesajul este unul clar și concis, accesibil oricărui cititor.
Poezia ne invită să reflectăm asupra propriei existențe și să ne acceptăm condiția umană. Ne amintește că, în fața morții, toate diferențele dintre oameni se estompează.
Este un îndemn la a trăi prezentul cu conștientizare și a aprecia fiecare moment, știind că timpul este limitat. „Rânduiala vieții” reprezintă o operă care ne poate ajuta să găsim sens în viață și să ne conectăm cu ceilalți la un nivel mai profund.
Rânduiala vieții
Din orice neam ai fost și ești,
De-ai dus o viață ca-n povești,
De-ai fost și ești un om bogat,
De semeni mulți înconjurat,
De ai umblat prin țări străine,
De-ai strălucit, de ai renume,
De ai muncit sau trândăvit,
De ai urât, de ai iubit,
De ai trăit în liniște sau groază,
Într-un palat sau într-o oază,
De-ai fost voinic și sănătos,
De-ai fost urât, de-ai fost frumos,
De-ai purtat cizme sau opinci,
Esti doar un pelerin pe-aici.
Oricine-am fi, orice-am mânca,
De moarte nu putem scăpa…
În lumea mare, prea frumoasă,
Timpul ne-mpinge de la spate
Și multă vreme nu ne lasă…
Nu spun acum o noutate:
Destinu-i scris în Marea Carte:
Și ființe și neființe pier,
Nu ca blestem, nu prin mister,
Ci noului să facă loc,
În cel mai echitabil joc.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Poezie: Ne-a spus vara rămas bun
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
În 2023, Ana Gubandru Tomescu publică al treilea volum de poezii, „File din cartea sufletului”. Volumul cuprinde 123 de poezii care explorează tema vieții, în toată complexitatea ei. Poeziile sunt scrise într-un stil liric, cu o sensibilitate deosebită. Aici autoarea abordează o gamă largă de subiecte, de la dragoste și pierdere, la bucurie și speranță.
Poeziile Anei Gubandru Tomescu se caracterizează prin sensibilitatea și emoția cu care abordează subiectele. Ea are un stil personal, care se remarcă prin utilizarea armonioasă a limbajului. Poeziile sale reflectă gândurile și sentimentele unei femei care a trăit o viață plină de experiențe.
Aceste poezii ne ajută să conștientizăm sensul vieții, importanța iubirii și a frumosului.