Melci cu scorțișoară, Kanelbullar sau Cinnamon Rolls, oricum s-ar numi înseamnă același lucru, un produs de patiserie cu scorțișoară, delicios. Aceste rulouri pufoase sunt compuse din aluat dospit, umplute cu un amestec de unt, zahăr brun și scorțișoară.
Un rulou cu scorțișoară (cunoscut și ca chiflă de scorțișoară, vârtej de scorțișoară, scorțișoară daneză și melc de scorțișoară) este un rulou dulce servit în mod obișnuit în Europa de Nord (în principal în țările nordice, dar și în Austria, Estonia, Țările de Jos și Germania) și America de Nord.
În Suedia se numește kanelbulle, în Danemarca este cunoscut sub numele de kanelsnegl, în Norvegia poartă denumirea de kanelbolle, skillingsbolle, kanelsnurr, sau kanel i svingene, în Finlanda este cunoscut ca korvapuusti, în Islanda kanilsnúður, iar în Estonia este numit kaneelirull.
În Austria și Germania, i se spune Zimtschnecke. În Slovacia și Republica Cehă, se numește škoricové slimáky/skořicoví šneci (însemnând „melci de scorțișoară”).
Rețetă melci cu scorțișoară
Ruloul cu scorțișoară constă dintr-o foaie rulată de aluat cu drojdie pe care se stropește un amestec de scorțișoară și zahăr (și zahăr brun, stafide sau alte ingrediente în unele cazuri) peste un strat subțire de unt. Aluatul este apoi rulat, tăiat în porții individuale și copt.
Versiunea prăjită este rulada cu scorțișoară sau gogoașă din chiflă cu scorțișoară. Ingredientele sale principale sunt făina, scorțișoara, zahărul și untul, care oferă o aromă robustă și dulce.
Ingredientele necesare
Pentru aluat:
- 500 g făină,
- 20 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată,
- 300 ml lapte călduț,
- 50 g zahăr,
- 50 g unt la temperatura camerei,
- 2 ouă,
- 1/4 linguriță sare.
Pentru umplutură:
- 50 g unt la temperatura camerei,
- 50 g zahăr,
- 1 lingură scorțișoară pudră.
Pentru glazură:
- 1 cană de zahăr pudră,
- 2 linguri de lapte,
- 1 linguriță de esență de vanilie,
- 30 g nuci măcinate.
Mod de preparare Melci cu scorțișoară
Prepară aluatul: Într-un bol, amestecă făina cu drojdia, zahărul și sarea. Adaugă laptele călduț, ouăle și untul moale. Frământă până obții un aluat nelipicios. Acoperă și lasă la crescut într-un loc cald.
Pregătește umplutura: Amestecă untul moale cu zahărul și scorțișoara până obții o pastă cremoasă.
Formează rulourile: Întinde aluatul într-un dreptunghi subțire. Răspândește uniform umplutura de scorțișoară peste aluat. Rulează aluatul în formă de ruladă și taie-l în felii.
Coace: Așează feliile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lasă să crească încă 30 de minute. Coace în cuptorul preîncălzit la 180 gade Celsius pentru aproximativ 20-25 de minute, sau până se rumenesc.
Pregătește glazura: Amestecă zahărul pudră cu laptele, vanilia și nuca măcinată, apoi întinde compoziția peste rulourile fierbinți după ce au fost scoase din cuptor.
Sfaturi pentru un rezultat bun:
- Lucrează aluatul cât mai puțin pentru a păstra textura fragedă.
- Presară uniform zahărul cu scorțișoară pe aluat pentru a obține un gust uniform și intens.
- Dacă ai un cuptor cu ventilație, folosește funcția pentru o coacere uniformă.
Savurează aceste rulouri delicioase alături de o ceașcă de cafea sau ceai! Pentru păstrare, se depozitează într-o cutie ermetică, ca să se mențină fragede și aromate câteva zile.
Cum se prepară melcii cu scorțișoară în alte țări
Butterkaka suedez și bostonkakku finlandez („tort Boston”) este o prăjitură făcută prin coacerea rulourilor de scorțișoară într-o tavă rotundă de tort, în loc să le coaceți separat, astfel încât să se lipească împreună pentru a forma un tort mare și rotund.
Un soi german, care urmează îndeaproape forma patiseriei scandinave, originar din Hamburg și din împrejurimi este Franzbrötchen, un produs de patiserie cu scorțișoară inspirat de croissantul franțuzesc fără scorțișoară.
Rulourile americane de scorțișoară sunt adesea mari, coapte într-o tigaie și acoperite cu glazură (de obicei pe bază de zahăr de cofetarie) și uneori sunt prăjite, finisate cu glazură și servite ca o variantă a unei gogoși mai mari. Există, de asemenea, combinații regionale: în Vestul Mijlociu american, în special în Nebraska și Kansas, rulourile de scorțișoară sunt de obicei consumate cu chili.
Rețetă Tiramisu, o delicatesă italiană
În Canada, sunt cunoscute ca rulouri cu scorțișoară sau chifle cu scorțișoară. De obicei, sunt auto-glazurate și nu înghețate și nici nu conțin stafide. Pot avea atât de multă scorțișoară încât sunt picante și fierbinți la gust.
În Austria și Germania, melcii cu scorțișoară sunt disponibili pe scară largă în supermarketuri și brutării. Împreună cu Topfengolatsche, Buttercroissant și Faschingskrapfen, acestea sunt un produs de patiserie tipic de mâncat cu cafeaua de după-amiază.
În Slovacia, aceste produse de patiserie sunt de obicei modelate în forme mici, rotunde, asemănătoare cu stupii sau cuiburile de viespi.
În Republica Cehă, pot fi găsite și în formă de spirală conică. Cel mai adesea este umplut cu umplutură de scorțișoară sau poate conține budincă de nuci, cacao sau vanilie. Ingredientele tipice includ făină de grâu, lapte, unt, zahăr, ouă și drojdie.