Catedrala Mântuirii Neamului numită mai nou Catedrala Națională a României, are afișat pe clădire un cod QR pentru persoanele care doresc să facă donații online sau prin SMS. Banii care se vor strânge în acest mod vor fi folosiți pentru pictura în mozaic a lăcașului de cult.
Pe una dintre turlele Catedralei Mântuirii Neamului din București poate fi văzut un imens cod QR. Acest cod dacă este scanat, vă direcţionează pe site-ul Patriarhiei Române, pictamcatedrala.ro. Concret, în secţiunea „CONTRIBUIE”, veți vedea care sunt conturile în euro şi lei cât şi metodele de plată, pentru a susţine continuarea lucrărilor pentru pictura în mozaic a Catedralei Naționale.
Mozaicul de la Catedrala Națională
Tehnica mozaicului este cea mai expresivă formă care se putea folosi în înveșmântarea interioară a Catedralei Naționale, datorită faptului că mozaicul cheamă ochiul să călătorească și să descopere, în funcție de mișcare, o stare de însuflețire a fiecărui chip sfânt ce îmbracă pereții bisericii. Acesta este, totodată, și unul dintre cele mai importante roluri pe care îl are tehnica mozaicului în redarea iconografică.
Până în prezent, din lucrarea înveșmântării interioare a Catedralei Naționale, s-a realizat o suprafață de aproximativ 3.000 mp de mozaic, în sectorul cel mai dificil, dintr-un total estimat la 25.000 mp. Acest sector, cuprinde iconografia altarului și a iconostasului ce este înfrumusețat de o înșiruire rânduită de 45 de icoane, ce ilustrează atât sfinții profeți ai Vechiului Testament, sfinții apostoli cât și scene prăznicare și marile icoane împărătești.
Tot în secţiunea „CONTRIBUIE”, cei care scanează codul QR pot afla detalii despre cum pot dona pentru o anumită icoană, un anumit sfânt sau o scenă.
Termenul de cod QR este un acronim pentru Quick Response Code (Cod Răspuns Rapid). Conform digitalcitizen.ro, Codurile QR sunt coduri de bare pătrate (bidimensionale), care au fost inventate și folosite inițial în Japonia. Un cod QR reprezintă de fapt o metodă de a stoca informație într-o etichetă vizuală, ce poate fi citită de o mașină. Datele conținute de un cod QR pot fi orice, de la un simplu text, la adrese de e-mail, numere de telefon și așa mai departe.
Totul despre Catedrala Națională
Catedrala Mântuirii Neamului semnifică biserica ridicată în semn de recunoștință pentru eliberarea (mântuirea) neamului românesc de sub stăpânirea străină şi dobândirea independenței statale.
Numele de Catedrala Mântuirii Neamului a fost sugerat după ce românii au trecut prin experiența Războiului pentru independență (1877), iar apoi, după experiența Primului Război Mondial și după Unirea cea mare din 1918, acest nume fiind, de fapt, o manifestare de recunoștință sau de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru izbăvirea neamului românesc de asuprire și înstrăinare.
Mântuirea în expresia Catedrala Mântuirii Neamului nu se referă la mântuirea ontologică a omului în Hristos, pentru că această mântuire nu depinde de locul unde este amplasată o biserică ortodoxă, este explicația redată în cuvântul Părintelui Patriarh Daniel.
Catedrala Mântuirii Neamului este o promisiune adusă românilor de către Biserica Ortodoxă și de Stat, de mai bine de 140 de ani, fiind un simbol al identității naționale. Realizarea acestui proiect reprezintă expresia fizică a Independenței de stat și a Unirii, de aceea Catedrala Mântuirii Neamului este numită și Catedrala Națională a României.
Clădirea Catedralei Naționale este edificiul principal, central, al ansamblului arhitectural situat pe „Dealul Arsenalului”. Imobilul se află situat în Municipiul Bucureşti, Sector 5, Calea 13 Septembrie, nr. 4-60.
Citiți și:
- Istoria sărbătorii Paștelui. Tradiții și biceiuri de Paști
- Condiții obligatorii pentru a deveni călugăr sau călugăriță
- Vă plac vinurile? Opt crame de vizitat la mai puțin de 100 de km de București
Conform Planului Urbanistic General Bucureşti, terenul intravilan este situat în zona CA1, subzonă centrală cu clădiri de înălțime medie și mare în regim de construire continuu sau discontinuu. Construcția se desfășoară pe o lungime de 126,10 m, o lățime de 67,70 m și o înălțime de 120 m.
Regimul de înălţime: S+D+P cu înălțimea totală de 120 m până la baza crucii de pe turla principală – Pantocrator.
Situația ocupărilor definitive de teren:
- Suprafaţa totală a terenului: 110.000 mp
- Procentul de ocupare a terenului: P.O.T. = 18,92%
- Coeficientul de utilizare a terenului: C.U.T. Total = 0,907
Imaginea de corabie a fost inspirată din Sfânta Scriptură a Vechiului Testament şi din Evanghelii. De ce ne aminteşte biserica în formă de corabie? În primul rând de corabia lui Noe, corabia salvării, căci nu este vorba de o simplă corabie de pescuit, este vorba de corabia care ne salvează, ne mântuieşte de la o încercare grea, ne scapă de la moarte, de potop. Corabia lui Noe era o prefigurare a bisericii, corabie-mântuire ca salvare de păcat şi de moartea cea veşnică a sufletului despărţit de Dumnezeu.
A doua formă care se regăseşte în biserica în formă de corabie, este cortul, sau templul lui Moise, cel care era mobil, era deplasabil.
A treia realitate la care biserica în formă de corabie trimite prin simbolismul ei, este templul din Ierusalim, care avea trei spaţii diferite: unul pentru popor, unul pentru preoţi şi Sfânta Sfintelor, în care intra o singura dată arhiereul.
Citiți și:
- 7 izvoare de Leac – apă tămăduitoare cu proprietăți miraculoase
- Povestea celor 7 mănăstiri unite print-o linie dreaptă
- Top 7 mănăstiri cu icoane făcătoare de minuni
Aceste trei prefigurări ale bisericii din Vechiul Testament, sunt completate cu o realitate foarte prezentă în Noul Testament şi anume legătura dintre Hristos şi corabie. Hristos Domnul a predicat oamenilor de pe mare, din corabie, iar corabia, ca simbol, nu este doar preluată din Vechiul Testament, ci este şi un memorial al prezentei lui Hristos în corabie atunci când predică.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.