„Acum când flori și frunze mor”, o poezie compusă de Ana Gubandru Tomescu surprinde într-un mod emoționant melancolia și dorul de vară, de viață în plină floare.
Printr-un limbaj simplu și direct, autoarea reușește să transmită o gamă largă de sentimente, de la tristețe și nostalgie până la speranță și dorința de a retrăi momentele frumoase.
Elemente cheie ale poeziei
Imagini vizuale puternice: Imaginile naturii în declin – flori care mor, frunze care cad, soare care apune – creează o atmosferă melancolică și evocă trecerea timpului.
Ritm și măsură: Versurile scurte și ritmul regulat contribuie la crearea unui efect de cântec de leagăn, accentuând sentimentul de nostalgie.
Repetarea motivelor: Repetiția unor cuvinte și expresii, precum „mi-e dor”, „sunt supărată”, subliniază intensitatea sentimentelor autoarei.
Tema trecerii timpului: Poezia explorează tema universală a trecerii timpului și a inevitabilității schimbărilor.
Dorința de a reînvia: În ciuda tristeții, poezia se încheie cu o notă de speranță, exprimând dorința de a retrăi momentele frumoase și de a aprecia viața în toată splendoarea ei.
O analiză a poeziei „Acum când flori și frunze mor” de Ana Tomescu
Poezia poate fi interpretată ca o reflecție asupra ciclurilor naturale și a ciclurilor vieții umane. Autoarea pare să se confrunte cu sentimentul de trecere a timpului și cu dorința de a opri momentul prezent.
Cu toate acestea, în final, ea găsește puterea de a privi înainte cu optimism, exprimând recunoștință pentru viață și dorința de a trăi fiecare moment la maxim.
În concluzie, „Acum când flori și frunze mor” este o poezie care rezonează cu mulți dintre noi, evocând sentimente profunde legate de trecerea timpului și de frumusețea naturii. Prin simplitatea sa, poezia reușește să transmită o emoție puternică și să ne invite la o introspecție asupra propriilor vieți.
Acum când flori și frunze mor
de
Acum când flori și frunze mor,
Sunt supărată și mi-e dor,
Mi-e dor de stol de rândunele,
Mi-e dor de floarea de zorele,
Mi-e dor de trilul ciorcârliei,
De strugurele copt al viei,
Mi-e dor de Soare și de cald,
Mi-e dor de marea de smarald…
Sunt supărată și tot plâng
Când orele zilei se frâng;
Mă doare Soarele-n apus,
Mi-e dor de viața ce s-a dus,
Mă doare Luna printre nori,
Mi-e dor de șirul de cocori,
Mi-e dor de aurul din lan,
De verdele de pe tăpșan…
Aș vrea iar timpul înapoi,
Cu frumuseți cu tot, și-apoi,
Să nu mai plâng cu ploile,
Să îmi aprind visările
Și, la lumina lor, să cânt,
Să calc desculță pe Pământ…
Să văd, pe Cerul fără nor,
Plutind iar păsările-n zbor.
Și, Doamne, iar să-Ți Mulțumesc,
De plinul vieții să zâmbesc…
Și, Doamne, iarăși să Te chem,
Să fie viața un poem…
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Poezie: Ne-a spus vara rămas bun
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
În 2023, Ana Gubandru Tomescu publică al treilea volum de poezii, „File din cartea sufletului”. Volumul cuprinde 123 de poezii care explorează tema vieții, în toată complexitatea ei. Poeziile sunt scrise într-un stil liric, cu o sensibilitate deosebită. Aici autoarea abordează o gamă largă de subiecte, de la dragoste și pierdere, la bucurie și speranță.
Poeziile Anei Gubandru Tomescu se caracterizează prin sensibilitatea și emoția cu care abordează subiectele. Ea are un stil personal, care se remarcă prin utilizarea armonioasă a limbajului. Poeziile sale reflectă gândurile și sentimentele unei femei care a trăit o viață plină de experiențe.
Aceste poezii ne ajută să conștientizăm sensul vieții, importanța iubirii și a frumosului.