O poezie din cele compuse de Ana Tomescu Gubandru elogiază Ziua de Naștere a Marelui Eminescu și Ziua Culturii Române în data de 15 ianuarie. Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Eminescu
Eminescu este steaua răsăritului din noi,
E lumina unui Neam, ce-a născut mii de Eroi,
Este glasul Limbii Noastre, ce străbate de milenii,
Cu dulceața neatinsă de otrăvurile vremii.
Eminescu e simbolul scrisului și al gândirii,
Este candela nestinsă din altarele iubirii,
Versul său, fără pereche și de Îngeri recitat…,
Este cântec ce străbate omenirea-n lung și-n lat.
Eminescu e Luceafăr între stelele ce ard,
Pe bolta culturii noastre – numai aur și smarald,
Este Sfântul dintre Sfinți, ce ne-a înălțat prin vers
Și-a-mbrăcat, în poezie, infinitul Univers.
Eminescu este Fiul unui înțelept Popor,-
Ancorat în veșnicie de-un destin izbăvitor;
El a dus printre planete, Harta Țării Minunate,
Mult râvnită, de când lumea, de popoare blestemate.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
Ca fitopatolog a contribuit la dezvoltarea studiilor privind biologia și epidemiologia ciupercilor patogene foliare și de sol, care afectează speciile de legume în general și, în mod special, speciile de legume solanacee, cucurbitacee, bulboase, bame.
A obținut burse de specializare în Japonia (1993), China – Beijing (1995), Anglia – Oxford (1997), Israel – Rehovot (1998 – 1999). În perioada 2003 – 2007 a urmat și absolvit cursurile de instruire prin proiectul PHARE Twinning RO2001/IB/AG-01 – Adaptarea și implementarea BPE conform cerințelor UE și Evaluarea dosarului de eficacitate a pesticidelor conform cerințelor UE (România, Franța).
Ritmuri de primăvară – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
În planul afirmării Științifice a parcurs toate etapele, inclusiv cea de Doctor în Agricultură și Horticultură (1999) și CS I (1999). În perioada 1984-1986 a făcut și absolvit cursul de Ikebana. Între 1999 și 2016 a fost colaborator la Universitatea de Construcții București, DPP- Departamentul de Pregătire Postuniversitară a Personalului Didactic, în calitate de profesor asociat pentru cursul de „Floricultură și Aranjamente florale”, conducător științific al lucrărilor de disertație și al lucrărilor pentru obținerea gradului didactic I (circa 60 de lucrări).
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.