Această poezie,”Iubește-mă, cu toate câte sunt !”, este o declarație de iubire pasională și cuprinzătoare, care invită la o relație bazată pe acceptare totală și devotament necondiționat.
Poezia scrisă de Ana Gubandru Tomescu îndeamnă la o iubire care transcende momentele efemere și se extinde asupra tuturor aspectelor vieții.
Poezia sugerează că iubirea adevărată implică acceptarea celuilalt cu toate calitățile și defectele sale. Dorința de a fi iubit „mereu și-ntotdeauna” exprimă o aspirație către o iubire durabilă și neclintită. Imaginile naturii sunt folosite pentru a simboliza frumusețea și complexitatea iubirii. Limbajul pasional și repetitiv transmite forța și profunzimea sentimentelor eului liric.
Elemente stilistice și imagini poetice
Utilizarea repetată a expresiei „Iubește-mă, cu…” creează o atmosferă de insistență și totalitate. Florile de mai, ploaia, ninsoarea, brazda răsturnată, horele, luna, soarele, marea, curcubeul, floarea de salcâm, toamna, primăvara și vara sunt toate imagini care simbolizează diverse aspecte ale vieții și iubirii.
Contrastul dintre „nor” și „lună”, „răsărit” și „asfințit”, „calm” și „grabă” subliniază ideea că iubirea trebuie să fie prezentă în toate momentele, indiferent de starea de spirit sau de circumstanțe. Repetarea versului „Iubește-mă” subliniază dorința arzătoare a eului liric de a fi iubit.
Poezia este așadar, o pledoarie pentru o iubire totală, care să cuprindă toate aspectele vieții. Prin intermediul imaginilor poetice și al repetițiilor, autoarea transmite un mesaj puternic despre importanța iubirii necondiționate și a devotamentului etern.
Poezie – Iubește-mă, cu toate câte sunt !
Iubește-mă, cu gândul cel dintâi,
Ce-n șoaptă-ți poruncește să rămâi;
Iubește-mă, cu florile de mai,
Când sufletul ți-e năpădit de Rai;
Iubește-mă, cu ploaia și ninsoarea,
Cu inima ce-nfruntă disperarea;
Iubește-mă, cu brazda răsturnată,
Ce-ți dă puterea din sămânța coaptă;
Iubește-mă, cu patimi ancestrale,
Cu horele în ritmuri de țambale;
Iubește-mă, mereu și-ntotdeauna
Și când e nor, și când răsare Luna;
Iubește-mă, cuminte, cu candoare,
La răsărit și-n asfințit de Soare;
Iubește-mă, cu frunzele și iarba,
Cu calmul așteptării și cu graba;
Iubește-mă, cu dorurile toate-
De ești aici, ori ești plecat departe;
Iubește-mă, cu zorii străvezii,
Iubește-mă, când știi și când nu știi;
Iubește-mă, cu valurile mării,
Cu curcubee și cu geana zării;
Iubește-mă, cu floarea de salcâm,
Cu aurul și-al toamnelor parfum;
Iubește-mă, cu veri și primăveri
Și mâine fii mai iubitor ca ieri;
Iubește-mă, cu toate câte sunt,
Căci vreau iubirea ta pe-acest Pământ !
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI– 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în anul 1950, în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea,. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor. În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Tradiții și obiceiuri de Dragobete
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
În 2023, Ana Gubandru Tomescu publică al treilea volum de poezii, „File din cartea sufletului”. Volumul cuprinde 123 de poezii care explorează tema vieții, în toată complexitatea ei. Poeziile sunt scrise într-un stil liric, cu o sensibilitate deosebită. Aici autoarea abordează o gamă largă de subiecte, de la dragoste și pierdere, la bucurie și speranță.
Poeziile Anei Gubandru Tomescu se caracterizează prin sensibilitatea și emoția cu care abordează subiectele. Ea are un stil personal, care se remarcă prin utilizarea armonioasă a limbajului. Poeziile sale reflectă gândurile și sentimentele unei femei care a trăit o viață plină de experiențe.
Aceste poezii ne ajută să conștientizăm sensul vieții, importanța iubirii și a frumosului.