Primăria Capitalei va prelua în administrare Delta Văcărești, conform anunțului făcut pe Facebook de Primarul Capitalei, Nicuşor Dan.
„E pentru prima oară când o arie naturală protejată din România e dată în administrare unei primării”, a afirmat primarul general.
Prin contractul semnat cu o zi în urmă, „Parcul Văcăreşti va fi gestionat de Administraţia Parcul Natural Văcăreşti, structură special creată în acest scop şi aflată în subordinea Primăriei Capitalei”.
Delta Văcărești a fost preluată pentru perioada standard de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii ulterioare.
„Chiar din ianuarie vrem să demarăm câteva lucrări de urgenţă în parc: reabilitarea şi punerea în siguranţă a punctelor de acces, igienizarea şi ecologizarea, asigurarea patrulării şi a monitorizării ariei, expertiza cu privire la restabilirea echilibrului ecologic al apei şi cadastrul celor 183 de hectare ale parcului. Urmează apoi să lansăm un concurs internaţional pentru identificarea de soluţii pentru amenajare”, a adăugat primarul general al Capitalei.
Lacul Văcărești este unul antropic, aflat în cartierul Văcărești din București, sectorul 4, cu o suprafață de 189 ha, cuprins între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței (între târgul auto de la Vitan și podul de la fostul Abator).
„Fiind o arie naturală protejată, vor fi realizate doar intervenţii minim invazive, care să asigure infrastructura de bază pentru vizitare. Va fi un spaţiu pentru pasionaţii de natură, de lacuri, plante şi păsări – fără clădiri, terase sau spaţii de distracţie. Va fi o oază de natură pură, de care să se bucure generaţiile de azi şi din viitor”, a mai spus Nicuşor Dan.
Lacul Văcărești din București a fost conceput ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița și trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor.
Citiți și:
- Ce fel de job preferă românii pe timp de pandemie
- Telemunca în 2021 – care sunt beneficiile şi dezavantajele
- Locuri de muncă disponibile în România în noiembrie 2021
- Programul magazinelor Enel în perioada anului nou
- Pensiile vor fi livrate în perioada 6-17 ianuarie 2022
- Analiză Frames: 2022, anul contrastelor în România
Lucrările au început în anul 1986, dar au fost sistate după 1989. În prezent a rămas unul din marile proiecte neterminate ale perioadei comuniste. Lacul Văcărești a fost umplut o singură dată cu apă din Dâmbovița. Costurile pentru pomparea apei sunt foarte mari astfel că, această soluție de aducere a apei din Dâmbovița este nefiabilă.
Soluția tehnică ar fi ca apa să fie adusă gravitațional din râul Argeș, de la 27 de km de București, din Lacul Mihăilești. Pentru această operațiune au fost realizați 14 km de canal însă, după abandonarea lucrărilor, nu se preconizează investiții pentru restul de 13 km.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.