Raportul și concluziile misiunii voluntare de evaluare privind aderarea la Schengen sunt „foarte pozitive” pentru România, conform surselor guvernamentale. Premierul Nicolae Ciucă a declarat după întrevederea de la Bruxelles cu Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, că România îndeplinește criteriile tehnice, dar mai este nevoie de „decizia politică” care urmează să fie luată în decembrie.
România a propus Olandei o misiune suplimentară, separată, însă Olanda nu a răspuns până în prezent acestei invitaţii. Astfel, ministrul de Interne din România a convenit cu omologul său olandez o vizită la Haga, urmând să fie stabilită data când va avea loc.
„Raportul este foarte pozitiv pentru România. (…) Olanda nu a trimis experţi la misiunea voluntară, susţinând că nu a fost suficient de largă, nu a cuprins mai multe domenii”, au menționat sursele oficiale.
Intrarea României în Spațiul Schengen ar putea aduce o serie de beneficii
Sursele citate au precizat și faptul că, referirea la crima organizată din rezoluţia adoptată de Parlamentul de la Haga cu privire la Schengen, se referă la Bulgaria. „Dacă decizia privind aderarea la Schengen se ia în decembrie, intrarea în spaţiul de liberă circulaţie cu aeroporturile se va întâmpla în martie”, au spus sursele citate.
Experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre prezentă astăzi la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria. Consiliul trebuie să facă apoi paşii necesari pentru ca cele două ţări, alături de Croaţia, să adere pe deplin la spaţiul de liberă circulaţie, a spus Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru afaceri interne, migraţie şi securitate internă.
Chestiunea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea fi inclusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie 2022. Decizia finală cu privire la extinderea spaţiului Schengen este luată în unanimitate de membrii UE care fac parte din acest spaţiu de liberă circulaţie.
Dintre ţările membre ale UE, la momentul actual doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen.
Citiți și:
- Decizia finală a UE pentru aderarea României la Schengen
- STB S.A. a lansat YouthTB pentru transport gratuit
- Pasagerele Bolt pot alege curse efectuate de șoferițe
- Bolt organizează un eveniment dedicat inginerilor IT
- Constatarea amiabilă se va putea încheia și electronic
- Când se deschide Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei
Premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea de miercuri, de la Bruxelles, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola a reconfirmat interesul comun pentru consolidarea unității de acțiune și a coeziunii Uniunii în fața provocărilor actuale.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.