Regina Elisabeta a II-a în vârstă de 96 de ani, a murit la reședința sa de la Castelul Balmoral. Familia reginei s-a aflat lângă ea în ultimele momente. Încă de joi a început să se simtă rău, când medicii s-au arătat îngrijorați pentru starea sa de sănătate.
Problemele de sănătate ale suveranei britanice au devenit mai pregnante în ultimul an. În octombrie 2021, regina Elisabeta a II-a a petrecut o noapte într-un spital din Londra din cauza unei afecţiuni a cărei natură nu a fost dezvăluită. Atunci, regina şi-a limitat activităţile oficiale în principal la reuniuni în format online. În februarie 2022, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus, având simptome uşoare.
Elizabeth Alexandra Mary Windsor s-a născut la 21 aprilie 1926 la Londra, ca fiică a prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York.
Pe 20 noiembrie 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și Danemarcei, cu care a avut patru copii: Charles (născut în 1948) Prinț de Wales, Anne (1950) Prințesă Regală, Andrew (1960) duce de York și Edward (1964) Conte de Wessex. A fost căsătorită cu Prințul Philip timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, la 9 aprilie 2021.
Cum arată ascensiunea domniei Regina Elisabeta a II-a
A devenit regină pe 6 februarie 1952 la numai 25 de ani, fiind cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai bătrân monarh din lume. După moartea tatălui ei, regele George al VI-lea a fost încoronată în luna iunie 1953, iar evenimentul a fost prima încoronare televizată.
Regina Elisabeta a II-a a fost şefa Casei de Windsor, Casei Regale a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Elizabeth a fost regina a cincisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.
Într-un mesaj transmis cu ocazia Jubileului de Platină, sărbătorit în iunie 2022, Regina Marii Britanii a transmis că „în ultimele șapte decenii s-au înregistrat progrese extraordinare din punct de vedere social, tehnologic și cultural, care ne-au avantajat pe toți. Sunt încrezătoare că viitorul ne va oferi oportunități similare și nouă, dar mai ales tinerelor generații din Regatul Unit și din întregul Commonwealth”.
Citiți și:
- 2021, cel mai bun an al pieței de recrutare online
- Criza resursei umane din domeniul IT&C se va accentua
- Companiile vor să își aducă angajații înapoi la birou
- Wizz Air organizează două evenimente de recrutare piloți
- Cum pot fi angajați rapid în România ucraineni
- Peste 80% dintre angajați sunt nemulțumiți de lucrul de acasă
Elizabeth este patronul a peste 600 de organizații caritabile. Fundația Charities Aid a estimat că Elizabeth a contribuit la strângerea a peste 1,4 miliarde de lire sterline pentru patronatele sale în timpul domniei sale. Principalele sale interese de petrecere a timpului liber au fost călăria și câinii, în special Pembroke Welsh Corgis.
Foto: West Midlands Police from West Midlands, United Kingdom
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.