Fundația Conservation Carpathia lansează al treilea punct de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș, la Dobroneagu, în apropierea comunei Nucșoara, jud. Argeș, de unde 12 zimbri vor fi eliberați, în această primăvară.
12 zimbri din Suedia, Germania și Slovacia vor fi liberi în Munții Făgăraș
Zimbrii fac parte din proiectul de reintroducere dezvoltat de Fundația Conservation Carpathia, prin programul Life al Comisiei Europene, și au fost aduși în noul țarc de carantină și aclimatizare, începând cu luna noiembrie a anului trecut, în mai multe etape. Cei 12 zimbri provin din rezervații și centre de reproducere din Suedia, Germania și Slovacia.
Lansat în 2019, programul de repopulare a Munților Făgăraș cu zimbri, mai cuprinde alte două puncte de reintroducere a zimbrilor: Bunea, aflat pe raza comunei Rucăr, și Lerești.
Zonele de reintroducere și de eliberare a zimbrilor sunt situate la distanță de localități, sunt atent studiate, astfel încât specia să aibă condiții optime de trai și de hrană. Prezența zimbrilor in zona unor localități ar putea atrage un anumit tip de turism.
„Una dintre metodele de monitorizare a zimbrilor este prin colare GPS, care emit un semnal la 16 ore. Fiecare punct oferă informații legate de localizare, de altitudine, temperatură”, a spus Adrian Aldea, responsabil de reintroducerea zimbrilor în cadrul proiectului Fundaţiei Conservation Carpathia.
Munții Făgăraș vor avea 58 de zimbri în această primăvară
Din 2019 până în prezent, prin programul de reintroducere a zimbrilor derulat de Fundația Conservation Carpathia au fost reintroduși 36 de zimbri, însă în această primăvară acestora li se vor adăuga încă 22 de exemplare. Aceștia se află în cele trei țarcuri de aclimatizare, după cum urmează: 12 la Nucșoara, 5 la Bunea și 5 la Lerești.
Obiectivul final al proiectului este eliberarea a 75 de exemplare până la jumătatea anului 2024.
Fundația Conservation Carpathia rescrie povestea zimbrilor în Munții Făgăraș
Drumul zimbrilor în Munții Făgăraș începe într-unul dintre cele trei țarcuri de carantină și aclimatizare amplasate pe terenurile aflate în proprietatea Fundației Conservation Carpathia.
După parcurgerea perioadei de carantină de 30 zile, zimbrii sunt transferați în țarcul pentru aclimatizare unde rămân până în momentul eliberării.
În funcție de perioada anului în care sunt aduși, zimbrii pot sta în zona de aclimatizare până la 6 luni, timp în care se vor adapta la noile condiții de mediu.
Cum arată țarcul de aclimatizare a zimbrilor de la Nucșoara, jud. Argeș
Țarcul de la Nucșoara are o suprafață de 76 de ha, și la fel ca celelalte, este amenajat în mijlocul sălbăticiei, iar condițiile de aici sunt similare cu cele din libertate. Acesta dispune de facilități de hrănire, depozitare a hranei și adăpare și este format din două părți: zonă de carantină, de aproximativ 3-4 ha și zona de aclimatizare de 72 ha.
Țarcul de aclimatizare este delimitat de un gard electric, special creat astfel încât fauna autohtonă să poată circula în interior, iar zimbrii să se obișnuiască cu prezența altor specii.
Gardul electric are o lungime totală de aproximativ 5 kilometri și este întins pe trei și patru fire, ceea ce înseamnă o lungime totală a cablurilor de 15-20 km.
În perioada în care zimbrii sunt în carantină și aclimatizare, rangerii Fundației le verifică zilnic starea de sănătate, le oferă hrană și înregistrează într-o aplicație special creată diverși parametri care permit monitorizarea și evoluția fiecărui exemplar.
„Gradul de adaptare a zimbrilor eliberați până în prezent în Munții Făgăraș este unul bun, aceștia extinzându-și treptat arealul în zone cu habitate favorabile. Din această primăvară vom putea urmări zimbrii din noul punct de reintroducere de la Dobroneagu-Nucșoara, o zonă care oferă condiții la fel de bune pentru a susține o populație viabilă pentru specie.
Prin implementarea acestui proiect, obiectivul Fundației Conservation Carpathia este de a forma o populație de zimbri care să fie independentă, cu o stare de sănătate corespunzătoare și care să fie eficientă ecologic. Pe termen lung, succesul poate fi exprimat în raport cu extinderea arealului și existența schimbului de indivizi pe cale naturală între populații învecinate de zimbri, aflați în libertate „, explică Adrian Aldea – manager introducere specii în cadrul Fundației Conservation Carpathia.
Zimbrul va revitaliza ecosistemul din Munții Făgăraș
Considerat drept cel mai mare mamifer de uscat din Europa, zimbrul (Bison bonasus) este un animal erbivor, cu dieta foarte variată, ocupându-și până la 80% din zi pentru a se hrăni.
Zimbrii au un rol important în conservarea biodiversității, susținând un echilibru între ecosistemele forestiere și de pajiști, poienile şi pădurile fiind menținute prin pășunatul acestora.
Citiți și:
- Noi ”coridoare verzi” în București, pe malul râului Dâmbovița
- Cum își pot îmbunătăți eficiența în viitor fermierii
- S-a lansat un plan de extindere a producției de cafea în mod sustenabil
- Patria Bank lansează un produs de creditare pentru fermieri
- TOP afaceri în agricultură pe care le poți face cu o investiție mică
Fundația Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale.
Din 2009, fundația românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud estul Carpaților Meridionali, achiziționându-le cu scop de conservare, a plantat peste 3.7 milioane de puieți pe 1.819 ha afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 ha pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee.
Programul de populare cu zimbri din Munții Făgăraș se realizează în cadrul proiectului „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”. Principalul scop al proiectului este reconstrucția habitatelor degradate și aplicarea unor măsuri de conservare, care să permită refacerea proceselor naturale și crearea de beneficii comunităților locale din zona Munților Făgăraș.