Unicul serviciu de salvare montană, Salvamont, ar putea fi desființat. Acțiunile de salvare a vieților omenești pe munte le revin exclusiv salvatorilor montani, misiune îndeplinită de oameni care au salvat în ultimii 10 ani viețile a peste 65.000 de cetățeni.
Legea nr. 296/2023, prin efectele sale vizând cele 44 de servicii publice județene și locale de salvamont, conduce la desființarea acestora și trimite Salvamontul, ca mod de organizare și funcționare, cu 20-30 de ani înapoi.
Legea prevede reducerea cu 15% a numărului de salvatori montani.
Vor fi concediați salvatori montani în care autoritățile locale, prin serviciile Salvamont, au investit ani întregi în perfecționare și dotări care să sprijine activitatea prestată.
„Sarcina financiară a înființării, funcționării și finanțării Serviciilor Salvamont nu revine Guvernului, fiind suportată de Consiliile Județene/Locale și de o rețea restrânsă de parteneri, sponsori și donatori.
Desființarea instituției numită Salvamont, prin pierderea personalității juridice, respectiv reducerea cu 15% a schemei de personal, va diminua dramatic puterea de intervenție a unui serviciu esențial în salvarea de vieți omenești.
Precizăm că sindicatul a trimis numeroase adrese către Guvern, prin care am cerut derogări de la lege, prin memorandum”, se arata într-un comunicat al Sindicatului Acord Târgu Mureș.
Citiți și:
- Când se deschide Transapuseana, cel mai scump drum din ţară
- Pregătiri pentru sezonul de schi 2023 – 2024 în România
- Târguri de Crăciun din România
Serviciul Salvamont a fost înființat în anul 1969, prin Hotărârea Consiliului de Miniștri cu privire la prevenirea accidentelor turistice și organizarea acțiunii de salvare in munți.
Prin această hotărâre, se organiza Serviciul Salvamont în cadrul Federației Române de Turism Alpinism si înființarea echipelor de salvatori montani in 13 localități montane de pe teritoriul României.