Pe data de 8 Noiembrie 2022, creștin ortodocșii sărbătoresc Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. În tradiția creștină, Sfinții Mihail și Gavril sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai sau cei care duc la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt aleși și patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Jandarmeria Română a optat pentru Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril să îi ocrotească, deoarece cei doi conducători ai oștilor cerești reprezintă simboluri ale luptei împotriva răului.
Vă plac vinurile? Opt crame de vizitat la mai puțin de 100 de km de București
Sfântul Arhanghel Mihail, cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu, este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ. Numele Mihail înseamnă „Acela care este ca Dumnezeu”. Sfântul transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc.
Acesta este mai des întâlnit în tradiţiile româneşti decât Gravril. Se spune în popor că el este cel care ia sufletele oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor dacă aceştia mor, sau la picioare dacă vor scăpa de boală şi vor continua să trăiască. Tot despre el se povestește că, Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, pe nume Stăncuţa. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt.
Arhanghelul Gavril provine din ebraică și se traduce ca „Omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este puternic”, fiind considerat a fi mesagerul veştilor bune. Conform Noului Testament, el le-a vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana, naşterea Fecioarei Maria. Vestea cea bună și anume, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavril. În icoane este înfăţişat ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ).
Soborul pentru Sfinții Mihail și Gavril
În calendarul popular, soborul Sfinţilor Mihail şi Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie. Prima zi se numeşte capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi semnifică coada Arhanghelului.
Sărbătoarea sfinților Mihail şi Gavril datează din secolul al V-lea și este una dintre cele mai importante sărbători ale românilor. Cei care poartă numele de Mihail, Gavril, Mihai, Mihaela, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavriil, Gavrilă sau alte derivate, își serbează pe 8 noiembrie ziua numelui.
Slăvirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril
În București, creștinii pot merge la una dintre bisericile care poartă hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, să se roage și să aprindă o lumânare sau să participe la Sfânta Liturghie:
- Schitul Dârvari din Capitală,
- Biserica Sfinții Voievozi,
- Mănăstirea Stavropoleos,
- Parohia Sfinţii Arhangheli – Huedin,
- Parohia Bumbăcari,
- Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil,
- Biserica Mântuleasa,
- Parohia „Parc Ghencea I“,
- Biserica Mărcuţa.
Tradiții și obiceiuri la români de Sfinții Mihail și Gavril
În această zi nu se lucrează pentru că, conform unei legende, cel care muncește în această zi se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.
Cu ocazia zilei Sfinților Mihail și Gavril, în unele zone din Transilvania se coace turta areților, areții fiind numele berbecilor despărțiți de oi. În această zi areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb, gata coaptă și rumenită, se aruncă între oi. Tradiția spune spune că dacă această turtă va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău.
Citiți și:
- Ce semnificație are sărbătoarea „Înălțarea Sfintei Cruci”
- De ce o sărbătoresc românii pe Sfânta Parascheva
- Top 7 mănăstiri cu icoane făcătoare de minuni
- Calendar creștin: Când este Paștele 2023 ortodox și catolic
- Orașul de pe stâncă. Cum arată acesta?
- Pe urmele lui Vlad Țepeș, între mit și realitate
În sâmbăta de dinaintea acestei sărbători se face pomană pentru morţi, iar în ziua de 8 noiembrie este bine ca fiecare om să aprindă o lumânare, întrucât aceasta îi va fi lumină pe lumea de dincolo.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.