Bucureștiul, un oraș cu o viață intensă, îți oferă și posibilitatea de a te relaxa în weekend. În împrejurimi vei găsi o varietate de locuri de vizitat, obiective turistice: de la mănăstiri și palate elegante, la parcuri naturale și chiar plaje.
Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat în apropiere de București, accesibile în orice sezon.
1. Parcul Natural Văcărești – Delta Văcărești
Lacul Văcărești este un lac antropic aflat în cartierul Văcărești din București, sectorul 4, cu o suprafață de 189 ha, cuprins între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței (între târgul auto de la Vitan și podul de la fostul Abator).
Văcărești rămâne ultima zonă dintr-o suprafață mai largă cu vegetație specifică zonelor umede, unde sunt câteva specii mai deosebite.
2. Parcul Dendrologic Chitila
O locație aerisită, nu foarte departe de centrul orașului, concret în Chitila, este Parcul Dendrologic Chitila. Construit acum câțiva ani ca Arboretum, parcul Chitila aflat pe malul lacului cu același nume, presupune o suprafață generoasă cu verdeață, alei însorite cu multe specii exotice de copaci și arbuști pe marginea lor, flori colorate, două locuri de joacă dar și un spațiu dotat cu echipamente pentru practicarea fitnesului în aer liber.
De asemenea, acest loc oferă posibilitatea petrecerii timpului în aer liber pe iarbă, organizarea unui picnic sau relaxarea pe băncuțele amplasate pe aleile din întregul parc. Parcul este situat pe Strada Păcii 69, Chitila.
3. Locuri de vizitat lângă București – Laguna Verde
Dacă plănuiți o ieșire relaxantă și distractivă cu prietenii sau familia, puteți alege complexul turistic Laguna Verde. Complexul este situat la doar 15 km de capitală și Aeroportul Băneasa, în Comuna Balotești-Fieni, pe Str. Armatei, nr.1, Căciulați.
Indiferent că veniți cu familia, prietenii, va fi o călătorie scurtă pentru că în aproximativ jumatate de oră veți ajunge la destinație. Turiștii care aleg acest loc vor beneficia de numeroase activități sportive și de agrement.
Aici puteți pescui diverse specii de pește: crap, cteno, caras, somn, salău, știucă, novac și altele. Sezonul de pescuit se deschide de obicei începând cu luna Martie când are loc și popularea cu pește a bălții.
4. Edenland Park
Și Edenland Park reprezintă destinația ideală pentru aventură în aer liber, relaxare și distracție în familie sau cu prietenii. Parcul oferă o varietate largă de activități în aer liber, atât pentru adulți cât și pentru copii.
Aflat la doar 20 de minute distanță de București, pe Str. Cantonului nr. 12, în Balotești, Edenland Park a creat programe de activități pentru toate preferințele, oferind și una dintre cele mai căutate și apreciate atracții din România: căsuțele în copaci. Căsuțele sunt total funcționale și pot fi refugiul liniștit pentru câteva nopți, în cuplu ori cu prietenii sau familia.
De la o plimbare cu bicicleta, până la echitație, trasee în copaci, tir cu arcul sau paintball, parcul oferă o multitudine de activități potrivite ieșirilor în familie.
5. Zumbalaa Wake Park
Zumbaala Wake Park este primul cable wake park din România. Acesta este situat pe malul lacului în Parcul Brâncovenesc din Mogoșoaia și deține un cablu Sesitec System 2.0 pentru Wakeboard.
Acest loc este destinat familiilor cu copii, mai ales că este un loc unde cei mici se pot plimba cu rolele sau bicicleta. De asemenea, pe malul lacului au loc și petreceri cu DJ și multă distracție.
6. Parcul Artha
La doar 30 de km nord de București, Șos.Ghermănești-Snagov, la intrarea în Snagov Sat, pe malul lacului, în vecinătatea pădurii se află Parcul Artha. Cei care preferă să facă mișcare și sport, pot veni în această locație de agrement care se regăsește pe strada Plopilor nr.1. Vizitatorii se pot bucura de echitație, volei, badminton și multe alte sporturi în aer liber.
7. Snagov
Parcul Snagov este un alt loc pe care îl puteți vizita, unde veți găsi un spațiu verde și aer curat. Situat la 40 de km de capitală, locul este o adevarată oază de verdeață, unde vă puteți relaxa.
Pădurea Snagov se trage din vechii codri ai Vlăsiei și este un adevărat parc natural, care se întinde pe 1470 ha. Acest loc este ideal pentru pentru plimbări. În pădure veți descoperi stejari și frasini înalți de peste 30 de metri, aluni dar și animale sălbatice precum căprioare, fazani.
Tot aici, în apropiere se află și Palatul Snagov care poate fi vizitat uneori. Palatul Snagov este un fost palat regal construit în anii 1930 de către Henrieta Delavrancea-Gibory pentru Prințul Nicolae al României pe malul lacului Snagov. Palatul se află lângă comuna Snagov și în vecinătatea mănăstirii Snagov.
- Taxa de vizitare cerută de RAPPS – Scroviștea este de 50 de lei. Plata se face în contul trezoreriei cu 7 zile in avans.
8. Locuri de vizitat lângă București – Telega Băi
Telega Băi se află la 100 km de București și 5 km de Câmpina, într-un cadru natural unic. Pentru cei care doresc să facă plajă dar nu au timp să călătorească la distanță pot merge în județul Prahova, în comuna Telega.
Baile Sarate Telega – Complexul Șoimul este un agro resort aproape de Câmpina, la doar 5 km. Telega Băi are un ecosistem de aproximativ 500 de ani, cu lacuri și cu ape sărate calde, aflate mereu la temperatura optimă de 30 de grade și, nămol mineral slab sulfuros.
9. Parcul Natural Comana
Parcul Comana se regăsește la aproximativ 45 de km de București și poate reprezenta un loc ideal de evadare din Capitală. Turiștii se pot bucura de tiroliană, echitație, dar și de mâncarea celor câteva restaurante din zonă. În timpul verii sunt organizate concerte și activități pentru copii.
Din 2004 Parcul Natural Comana este declarată arie protejată. Se întinde pe 24 963 ha, fiind o zonă de conservare pentru zeci de specii de floră și faună sălbatică.
10. Mănăstirea Comana
Mănăstirea Comana se află în satul Comana din județul Giurgiu, la aproximativ 40 km de București. Este una dintre cele mai vechi și importante mănăstiri-cetate din România. Pe lângă caracterul religios pe care îl prezintă biserica, ansamblul mănăstirii este un monument istoric de o mare importanță pentru țara noastră.
11. Locuri de vizitat lângă București – Mănăstirea Cernica
Mănăstirea Cernica este situată în orașul Pantelimon, județul Ilfov, în apropiere de limita cu comuna Cernica, Ilfov, la 14 km de București. Acesta este și locul unde au trăit Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici.
Construit pe două ostroave, acest locaş de spiritualitate, monument istoric de cultură şi artă veche este inclus în Lista monumentelor istorice din România. Mănăstirea a fost ctitorită în anul 1608, de către Cernica Știrbei (Marele Vornic al lui Mihai Viteazul) și soția lui, Chiajna.
În cadrul mănăstirii, s-au construit trei biserici (Biserica Mare, Biserica Sf. Gheorghe și Bisericuța Sf. Lazăr) și trei paraclise („Adormirea Maicii Domnului”, „Sf. Ioan” și „Intrarea în biserică”).
12. Mănăstirea Snagov
Mănăstirea Snagov se află pe insula situată la nord de lacul Snagov, în localitatea Snagov și în apropierea satului Siliștea Snagovului (din comuna Gruiu), la aproximativ 15 km de București. Cercetările arheologice recente arată că aici s-a aflat o biserică din lemn, datată în secolul XI. Se presupune că Mănăstirea Snagov ar fi fost ctitorită de către Mircea cel Bătrân, fiind atestată documentar în 1408.
A fost refăcută de mai multe ori, de către mai mulți domnitori printre care Vlad Țepes, Mircea Ciobanul sau Neagoe Basarab.
Biserica are trei hramuri: 26 septembrie (Sfântul Voievod Neagoe Basarab – ctitorul actualei biserici), 26 septembrie (Sfântul Antim Ivireanul – stareț al mănăstirii) și 21 noiembrie (Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, cel mai vechi dintre aceste hramuri). Insula a fost cedată gratuit Patriarhiei Române de către Primăria Snagov și este administrată de Arhiepiscopia Bucureștilor.
13. Mănăstirea Căldărușani
Mănăstirea Căldărușani se află în Gruiu, Județul Ilfov, pe malul Lacului Căldărușani, la doar 40 km de București. Aşezată în mijlocul peninsulei ce se avântă îndrăzneţ în apele Lacului Căldăruşani şi înconjurată de renumitul codru al Vlăsiei.
Mănăstirea a fost proiectată ca o cetate fortificată, cu ziduri crenelate şi turnuri întărite de contraforţi, această puternică fortificaţie conferindu-i un rol strategic şi militar, verificat în decursul nenumăratelor invazii otomane din Ţara Românească.
14. Muzeul Atelier Școala de la Piscu
În Comuna Ciolpani, Satul Piscu, Str. Câmpului 45 B, jud. Ilfov se află Muzeul Atelier Școala de la Piscu. Şcoala de la Piscu este un loc, o stare de spirit şi o provocare pentru oricine doreşte să simtă frumuseţea patrimoniului cultural românesc şi să se familiarizeze cu valorile acestuia.
15. Locuri de vizitat lângă București – Domeniul Știrbey
Domeniul Știrbey este la doar 20 km din Capitală, în Buftea, deschis turiștilor doar în weekend, fiind o proprietate privată. Cei care ajung aici, se pot bucura de o plimbare relaxantă pe malul lacului, dar pot vizita și palatul cu același nume.
Palatul Stirbey a fost construit între 1850 și 1863, sub forma unei cule, de către domnitorul Barbu Știrbei. Construcția a fost facută după planurile arhitectului Michel Sanjouand, același arhitect care a construit și Palatul Stirbey de pe Calea Victoriei din București.
Domeniul Stirbey cuprinde Palatul Stirbey, Capela Sf. Treime, Turnul de acces, Turnul de apă, Palatul Mic, Serele și Lacul Buftea.
16. Locuri de vizitat lângă București – Palatul Mogoșoaia
Palatul Mogoșoaia se află pe malul Lacului Mogoșoaia, la 15 km de centrul Bucureștiului, un loc foarte vizitat atât de către turiști cât și de localnici. Palatul Mogoșoaia, fosta reședință a domnitorului Constantin Brancoveanu, a fost construit în 1702. După 112 ani, domeniul de la Mogoșoaia a trecut în posesia familiei Bibescu.
Astăzi se păstrează Palatul Domnesc, Cuhnia (bucătaria domnească), foișorul, Biserica Sf. Gheorghe, Turnul Porții, Ghetaria, Serele și Cavoul Familiei Bibescu.
17. Locuri de vizitat lângă București – Palatul Potlogi
Palatul Potlogi se regăsește la aproximativ 60 km de Capitală, în localitatea Potlogi, Dâmbovița. Pe vechiul drum ce lega Bucureștiul de Târgoviște și Craiova, Constantin Brâncoveanu a ridicat în 1689 Palatul de la Potlogi. Palatul a fost restaurat începând cu anul 2011 și redat circuitului turistic în 2015.
18. Locuri de vizitat lângă București – Conacul Bellu
Conacul Bellu este un muzeu județean din Urlați în apropiere de Ploiești la aproximativ 80 km de București, amplasat în Str. Orzoaia de Sus, nr. 2. Conacul Bellu este monument de arhitectură, construit în stil arhitectonic vechi românesc, la jumătatea secolului al XIX-lea.