Iepurașul de Paști este un personaj fictiv din tradiția unor țări occidentale și un simbol comercial al Paștelui. Tradiția aceasta este de proveniență germană luterană, rolul său inițial fiind acela de a judeca la începutul Paștelor dacă copiii au avut un comportament bun sau au fost neascultători.
Copiii sunt cei mai fericiți în această perioadă, iar la cei care au fost ascultători vine Iepurașul de Paști care le aduce multe cadouri precum haine, dulciuri sau jucării.
Când a apărut iepurașul în contextul sărbătorii de Paști
Iepurașul care aduce de ouă roșii de Paști simbolizează fertilitatea. Prima apariție a iepurașului de Paști a fost în Germania, fiind menționat în cărți în jurul anului 1500. Tot germanii sunt cei care au inventat dulciurile din aluat și zahăr în formă de iepurași, mai târziu în anul 1800. În perioada respectivă, în Franța și Germania au apărut primele ouă din ciocolată.
Originea tradiției iepurașului de Paști se regăsește în sărbătorile pre-creștine ale fertilității dedicate zeiței Eostre, zeița Lunii în țările din nordul Europei. Există două versiuni ale legendei lui Eostre și a iepurelui de Paști.
Se spune că Eostre a găsit o pasăre cu aripi înghețate și a salvat-o, transformând-o într-un iepure. Iepurele a continuat să depună ouă ca o pasăre și să le picteze în fiecare primăvară, prezentându-le ca ofrandă zeiței. În alte versiuni ale povestirii, iepurele oferă ouă colorate copiilor.
Mesaje de Paște fericit: urări, felicitări și SMS-ur
Așa a apărut această tradiție a iepurașului care aduce daruri copiilor în pragul primăverii. Iepurele nu este ales întâmplător, fiind cunoscut ca unul dintre cele mai prolifice animale. Acesta simbolizează în multe culturi viața nouă care renaște primăvara și bucuria de a avea mulți urmași, neavând însă legătură cu istoria biblică a morții și Invierii lui Iisus.
Asocierea legendei păgâne cu sărbătorile pascale a fost făcută de misionarii creștini care au ajuns în mijlocul triburilor nordice, pentru a le converti la creștinism.
Astfel, în timp s-a reușit acest lucru și sărbătoarea păgână a zeiței Eostre a avut loc la aceeași dată cu sărbătoarea creștină a Invierii Domnului. Iepurele a intrat in literatura religioasă în 1690, mult mai târziu după vopsirea ouălor roșii și a mielului de Paști.
Iepurele, personaj important și în alte culturi
Chiar dacă nu este un animal impozant, iepurele apare în multe alte culturi ca un mesager sacru al divinității.
În America, această tradiție a apărut în jurul anului 1700, odată cu sosirea în Pennsylvania a primilor coloniști germani, dar s-a răspândit cu adevărat după 1865, când au început și acolo să se celebreze sărbătorile pascale. În unele triburi iepurele este văzut ca cel care a adus oamenilor focul, iar mayașilor scrisul.
La budiști iepurele este asociat Lunii iar vechile legende arată că, neavând altă jertfă pentru zeița Indra, iepurele s-a aruncat pe sine însuși în focul sacru, drept răsplată acesta a fost așezat la loc de cinste pe Lună.
În credința chineză iepurele trăiește și în acest caz pe Lună, ocupâdu-se cu măcinarea orezului, esența vieții pentru chinezi.
În Elveția, copiii primesc ouă colorate de la cuci, în timp ce în unele zone din Germania, este populară ideea existenței unei vulpițe de Paște.
Obiceiuri cu iepurașul de Paști
- Ascunsul ouălor de Paști de către iepuraș
Legenda iepurașului de Paști mai este legată și de povestea tristă a unei femei sărace, care nu își permitea să le ofere dulciuri copiilor ei. Pentru a compensa acest lucru și a-i înveseli pe copii, aceasta a decorat ouă și le-a ascuns în grădină. A doua zi, copiii au văzut un iepure și au crezut că iepurașul a pus ouăle! De atunci, în fiecare an, copiii fac un cuib din frunze, mușchi sau iarbă pe care îl pun în grădină, sperând ca iepurașul de Paști să îl umple cu ouă peste noapte.
- Tradiția aprinderii unui foc în ajunul Paștelui
Texanii urmează o altă tradiție originară din Germania și anume, focul de Paști. Povestea Iepurașului de Paști spune că acesta arde flori sălbatice pentru a obține vopseaua cu care pictează ouă!
Adresa iepurașului
Iepurașul de Pasti poate fi găsit de copii în localitatea germană Ostereistedt (Orașul ouălor de Paști), din Saxonia Inferioară, acolo unde „urecheatul” are propria căsuță. Pereții locuinței sunt plini de desene și poezii trimise de copii. Prin încăperi sunt o mulțime de scrisori și cărți poștale de la copii de pe tot mapamondul.
Adresa la care copiii pot expedia scrisori iepurașului este Hanni Hase, Am Waldrand 12, 27404 Ostereistedt, Germania.
Oricare ar fi tradiția, iepurașul de Paști rămâne un simbol iubit și chiar dacă originea sa rămâne misterioasă, acesta are darul magic de a aduce bucurie în ochii copiilor.