Un bloc imens de gheață s-a rupt din Marmolada, cel mai înalt vârf montan din Dolomiț. S-au înregistrat 6 morți și 9 răniți, printre dispăruți se află și români, conform ANSA.
Patru dintre cele şase victime au fost identificate respectiv, trei italieni şi un ceh. Restul victimelor nu au fost încă identificate. Printre cei dispăruţi se află italieni, germani, cehi şi români.
„Operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare în urma unei avalanșe de gheață de mari dimensiuni în care au fost implicați excursioniști”, a menționat guvernul provinciei Trento.
Bilanț provizoriu: 6 morți, 9 răniți
Conform autorităților, ruperea ghețarului a surprins mai multe grupuri de turiști. Printre persoanele dispărute după ruperea gheţarului Marmolada se numără turiști români, italieni, germani și cehi, relatează agenția de știri ANSA. Unii dintre supraviețuitori sunt spitalizați în stare gravă.
Cauzele fenomenului sunt necunoscute. O ipoteză ar fi că, Italia se confruntă în această perioadă cu un val de caniculă. Datorită temperaturilor ridicate ieri pe Marmolada, a fost atins un record de temperatură, de aproximativ 10 grade pe vârf.
Gheţarul s-a prăbuşit în apropierea localităţii Punta Rocca, de-a lungul traseului parcurs în mod normal pentru a ajunge la vârf. Toate stațiile de salvare alpină din zonă au fost activate, iar cinci elicoptere și unități canine au fost trimise pentru a verifica prezența altor persoane.
Situat în Trentino, Gheţarul Marmolada, supranumit “regina Dolomiţilor”, este cel mai mare gheţar din acest lanţ muntos din nordul Italiei, care face parte din Alpi.
Citiți și:
- Româncă ucisă în Egipt. Toate plajele din regiune sunt închise
- Unde mergem în concediu? Top 12 destinații de vacanță inedite
- Top 7 plaje sălbatice în Bulgaria. Cum arată aceste plaje izolate
- Cum arată noul resort de la Lacu Sărat, Brăila
- Taxe de drum pentru autostrăzile din Grecia în 2022. NU există vignetă
- Mai multe trenuri vor fi anulate sau deviate între 24 și 26 iunie
Grupul interguvernamental privind evoluţia climei (Giec) semnalează că gheţarii din Scandinavia, Europa centrală şi Caucaz ar putea pierde între 60 şi 80% din masă până la sfârşitul secolului.
Foto: Valtercirillo from Pixabay
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.