Ziua copilului numită și Ziua Internațională a Copilului este în multe țări o sărbătoare dedicată copiilor care se celebrează la date diferite. În România se sărbătoreşte pe 1 iunie.
În foarte multe țări, este sărbătorită la 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. În fosta URSS și în țările care i-au fost state satelit, data este 1 iunie, prima zi de vară în Emisfera Nordică. O parte din restul țărilor adoptă alte date.
Cum a început să se sărbătorească Ziua Copilului
Cele mai vechi informații despre o ”zi a copilului” sunt din 1856 când în statul american Massachusetts un pastor pe nume Charles Leonard a ținut o predică specială pentru copii în luna iunie a acelui an.
Pastorul a numit acea zi ”Rose Day”, mai târziu a fost denumită ”Flower Sunday” și apoi ”Children’s Day” (Ziua copiilor). Apoi, a mai trecut aproape un secol până când această zi dedicată celor mici s-a răspândit pe tot globul.
Pastorul Leonard era de la biserica First Universalist Church și susținea că în fiecare an de această zi ar trebui să fie ținută o slujbă cu rugăciuni când părinții trebuiau să se angajeze că își vor crește copiii în bună tradiție creștinească.
Top 10 locuri spectaculoase din România, mai puțin cunoscute
Mai târziu, Ziua Copilului a fost menţionată la Geneva, la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor. În august 1925, 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. După această conferinţă, multe guverne au introdus „Ziua Copilului”.
În Turcia, Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată la 23 aprilie 1920.
Ziua Internaţională a Copilului a fost celebrată pentru prima dată în lume în octombrie 1953 şi a fost sponsorizată de către Uniunea Internaţională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva.
Ideea de a avea o zi internaţională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1954.
Atunci, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la aşa-numita „Ziua Copilului” (“Universal Children’s Day”).
În România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005, însă nu se ştie când a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internaţională a Copilului.
Ziua copiilor în lume
Data zilei copilului variază foarte mult între țări. Nu peste tot în lume Ziua Copilului se sărbătoreşte pe 1 iunie. Aproximativ 30 de state au preluat 1 iunie de la China și SUA. Pentru UNESCO, Ziua Copilului este 20 noiembrie.
Când se sărbătorește în alte țări:
- Argentina sărbătorește această zi în a doua duminică din luna august.
- Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie.
- Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie.
- Bulgaria sărbătorește în data de 1 iunie.
- Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie.
- Germania de la reunificarea Germaniei se sărbătorește în data de 1 iunie.
- India sărbătorește în data de 14 noiembrie.
- Japonia sărbătorește în data de 5 mai.
- Mexic sărbătorește în data de 30 aprilie.
- Polonia sărbătorește în data de 1 iunie.
- Republica Moldova sărbătorește în data de 1 iunie.
- Turcia sărbătorește în data de 23 aprilie.
- Ungaria sărbătorește în ultima duminică a lunii mai.
1 iunie reprezintă Ziua Copilului, ziua în care toţi copiii trebuie să se simtă bine, să primească cadouri, să se distreze împreună. În această zi, fiecare dintre noi îşi aminteşte de momentele frumoase ale copilăriei.