Bucureștenii au, pe lângă ZOO Băneasa, încă 4 grădini zoologice în apropiere de Capitală, la aproximativ 1 oră de condus. În aceste grădini zoologice sunt animale sălbatice născute și crescute în captivitate, nu capturate din sălbăticie.
Oamenii și în mod special copii au astfel posibilitatea să vadă anumite specii de animale rare sau chiar animale domestice.
Ce este o grădină zoologică
Grădina zoologică este un spațiu special amenajat pentru expunerea unor diverse specimene de animale. În România, funcționarea grădinilor zoologice este reglementată de Legea nr. 191/2002, care prevede că: … grădinile zoologice reprezintă acele unități permanente care dețin animale din speciile sălbatice, în scopul prezentării lor publicului o perioadă de minimum 7 zile pe an.
În lege sunt incluse grădinile zoologice propriu-zise, grădinile cu păsări, volierele, delfinariile, terariile și acvariile, dar sunt excluse circurile, magazinele de animale de companie și unitățile care nu expun publicului un număr semnificativ de animale și specii.
Prin ordinul 742 din 22 noiembrie 2004 emis de Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor, grădinilor zoologice le revin anumite obligații, între care Conservarea, Educația și Cercetarea:
Conservarea. Grădinile zoologice și acvariile publice trebuie să achiziționeze numai animale născute și crescute în captivitate, care provin din alte grădini zoologice sau instituții asemănătoare, evitând, pe cât posibil, capturarea animalelor sălbatice din natură.
Top 10 obiective turistice în Sighișoara
Se pot captura animale sălbatice din natură doar în situații bine documentate, în scopul conservării ex situ a speciilor de animale amenințate cu dispariția, cu avizul Academiei Române, Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii și a autorității centrale de protecție a mediului, cu respectarea legislației în domeniu.
Educația. Trebuie afișate informații corecte despre speciile expuse. Ele trebuie să includă, minim, denumirea speciei (atât științifică cât și pe cea comună, atunci când există), distribuția, habitatul său natural, câteva caracteristici biologice și detalii ale statutului său în privința conservării.
Cercetarea. Grădinile zoologice și acvariile publice trebuie să demonstreze că încurajează cercetarea prin implicarea în activitățti de cercetare proprii și în comun cu alte instituții de profil. Cercetarea poate fi dezvoltată în colaborare cu instituții de învățământ superior, institute de cercetare, muzee, alte grădini zoologice/acvarii publice din țară și străinătate etc.
Grădini zoologice în împrejurimile Bucureștiului
Cea mai apropiată de Capitală grădină zoologică este în sectorul 1, la interferența cu judetul Ilfov. Așadar, o astfel de atracție turistică găsiți la ieșirea din oraș, cu jaguari, canguri și chiar șerpi Anaconda.
1. Grădina Zoologică din București – Municipiul București
Grădina Zoologică București se află în sectorul 1 din București. Parcul a fost înființat în anul 1955, sub formă unui serviciu al Secțiunii Gospodăriei Comunale din cadrul Sfatului Popular al Capitalei. La acea dată, mici efective de animale erau răspândite în parcurile Cișmigiu, Carol I, Herăstrău și în Pădurea Băneasa.
Între anii 1955-1959 are loc o concentrare progresivă a animalelor în cadrul Colțului Zoologic Băneasa, unde la 1 Mai 1959 s-a deschis primul sezon de vizitare. Începând din 1962, titulatura instituției a devenit Grădina Zoologică București și în același an, a fost inclusă în Anuarul Internațional al Grădinilor Zoologice (Internațional Zoo Yearbook, editat de Societatea de Zoologie din Londra).
Grădina zoologică, având suprafață totală de 5,85 ha, este un așezământ public care întreține și expune colecții de animale vii, sălbatice, indigene și exotice, în vederea realizării a două principale deziderate: conservarea faunei (având prioritate speciile amenințate cu dispariția) și instruirea, educarea și recreerea publicului vizitator.
2. Grădina Zoologică din Târgoviște – județul Dâmbovița
Grădina Zoologică din Tîrgoviște se află pe latura de nord a Parcului Chindia, în apropierea turnului Chindiei și Curții Domnești, două repere turistice extrem de importante pentru oraș.
Începuturile Grădinii Zoologice datează încă din epoca medievală, când domnitorul Petru Cercel muta, în anul 1583, capitala țării, de la București la Târgoviște, la Curtea Domnească, străjuită semeț de Turnul Chindia.
Prima Grădină Zoologică din România
Petru Cercel a adus specialiști italieni pentru a crea în zona din imediata apropiere a Palatului Domnesc (în actualul Parc Chindia), frumoase grădini italiene și „a pus să se facă cuști nespus de mari și frumoase, în care să adapostească sălbăticiuni”. Se poate spune că la Târgoviște a fost creată prima Grădină Zoologică din România, însă după un timp această grădină a dispărut.
În 1957 a fost înființat un colț zoologic, în parcul central al orașului. Din anii 1970-1972 Grădina Zoologică s-a mutat în Parcul Chindia, în apropierea Complexului Muzeal Curtea Domnească.
Fiind unul din ansamblurile cu care orașul s-a mândrit întotdeauna, Grădina Zoologică a beneficiat mereu de sprijinul municipalității. Zoo se întinde pe o suprață de 4 ha și deține în jur de 166 de specii de păsări și animale, dintre care unele unicat în România: hipopotamul pitic (Hexaprotodon liberiensis ), o specie de maimuțe – Mangabi negru cu moț (Cercocebus atterimus).
Cei pasionați de natură se pot plimba pe timpul iernii cu sania trasă de cai, plimbare organizată de administratorii Grădinii Zoologice din Târgoviște.
3. Grădina Zoologică din Ploiești – județul Prahova
Grădina Zoologică Ploieşti a fost înfiinţată de mai bine de 3 decenii şi se află în subordinea Consiliului Local Ploieşti. Grădina Zoologică Bucov este situată la ieșirea din Ploiești, la 50 de km de la Băneasa.
Suprafaţa totală a Grădinii Zoologice este de 16 ha și găzduieşte o parte integrată a Parcului Memorial Constantin Stere şi un număr de peste 50 de specii dintre cele mai diverse: urși, lei, jaguari, canguri de talie mică, maimuțe pavian, sconcși, ratoni, manguste, cerbi carpatini, căprioare, țapi românești, ponei, pekari, porci de apă, lame, wattussi, precum și diferite specii de păsări: rațe exotice, ibiși, gâște cu obraji albi, fazani, papagali, păuni, prepelițe etc.
În interiorul grădinii se află Casa Memorială Constantin Stere, deschisă publicului pentru vizitare. Tot aici există și un lac pe malurile căruia vizitatorii pot sta la grătar sau pot închiria bărci și hidrobiciclete pentru o plimbare romantică pe lac.
4. Grădina Zoologică din Pitești – județul Argeș
Grădina Zoologică din Pitești este una dintre cele mai vechi grădini zoologice, a fost inaugurată în anul 1950, pe malul drept al râului Argeș, în Pădurea Trivale, pe o suprafață de 12 ha. În Grădina Zoo există aproape 70 de specii de animale, păsări, reptile, papagali și pești, fiind estimat un număr total de aproape 1790 de viețuitoare.
Zoo Pitești oferă publicului posibilitatea de a cunoaște și admira circa 70 de animale: tigrul, leul, ursul brun, vulpea argintie, capra Camerun, căprioara de pădure, pavianul cu mantie, babuinul, lupul, cainele dingo, calul semigreu, bivolul, lama.
Se remarcă exemplare unice în țară precum: ursul tibetan, câinele dingo, specii rare de papagali Ara, papagali Călugăr, Kiangi, Watusii.
Colecția de păsări numără 45 de specii de păsări exotice și de pradă: ștruțul Emu, păun asiatic albastru, lebăda, lebăda neagră, barza, bibilica, potârniche, fazan argintiu și fazan auriu roșu. Păsările au la dispoziție și un lac amenajat în Pădurea Trivale.
Grădina Zoologică pune la dispoziția celor mici un spațiu de joacă cu leagăne și tobogane, iar pentru vizitatorii mai curioși o cameră cu trofee vânătorești.
5. Grădina Zoologică din Călărași – județul Călărași
Grădina zoologică din Călărași a fost înființată la 1 iunie 1980, sub conducerea lui Gheorghe Tatavura care s-a înțeles cu conducerea județeană și a adus câteva specii de mamifere (sălbatice și domestice), precum și o colecție de păsări exotice ce-i aparțineau.
Complexul de Agrement Dumbrava Călărași se află în Parcul Dumbrava și a fost deschisă în 1980, din dorința inginerului zootehnist Gheorghe Tatavura, tatăl actualului director (Cristian Tatavura). Peste cinci ani Grădina avea să treacă printr-o mare provocare cauzată de inundația din anul 1985. Atunci a pierdut aproape toate viețuitoarele, însă prin determinarea fondatorului a reușit ca în câțiva ani să revină în atenția vizitatorilor.
Datorită creșterii și producerii anumitor specii rare de animale a devenit una dintre cele mai importante unități zoo din țară.
Este singurul loc unde se reproduc specii precum tigrul siberian, struțul Emu sau jaguarul. În același timp este și unicul „furnizor” pentru celelalte Grădini Zoo din țară și nu numai. Aici se pot admira și alte animale, păsări, reptile sau pești, fiind unul dintre spațiile zoo cele mai generoase atât ca mărime, cât și ca număr de viețuitoare.
5 motive pentru care să vizitezi Cappadocia cel puțin o dată în viață
Complexul de Agrement Dumbrava Călărași este una dintre cele mai mari grădini zoologice din România, atât ca mărime cât și ca număr de specii, dintre care unele sunt unice în țară – Hipopotamul Cooper, în vârstă de 40 de ani.
Aici se pot admira lei, tigri, ursi, lame, zebre, cămila, maimuțe, vaci scoțiene, păsări, reptile sau pești. Mai nou, a fost reamenajată hala păsărilor exotice, iar acvariul „Aquaterrarium” este o altă construcție recentă în cadrul Grădinii Zoologice Călărași, construcție realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Călărași. Acvariul găzduiește o colecție de animale acvatice precum: pești exotici, reptile exotice, șerpi, crocodili.
Complexul dispune și de o insulă cu 3 foișoare, dotate cu prize, mese și canapele.