A fost detectat un „sistem solar perfect”, cel mai apropiat de Pământ. Acesta este cunoscut sub numele de Proxima Centauri și se află la o distanță de aproximativ 4,2 ani-lumină.
Proxima Centauri este o stea pitică roșie, cu o masă de aproximativ o cincime din masa Soarelui. Ea este înconjurată de cel puțin două planete, una dintre ele fiind o planetă telurică, de dimensiuni similare cu cele ale Pământului.
Deși Proxima Centauri este relativ apropiată de Pământ, distanța dintre cele două sisteme solare este încă foarte mare. O călătorie cu viteza luminii ar dura aproximativ 4,2 ani, iar o călătorie cu viteze mai mici ar dura mult mai mult.
Descoperirea Proxima Centauri este o descoperire importantă, deoarece reprezintă o dovadă că sistemele solare sunt relativ comune în Univers. Ea crește șansele de a găsi planete locuibile în alte sisteme solare.
Citiți și:
- Târguri de Crăciun din România în 2023: care sunt și când se deschid
- Cascada Mezotermală Toplița, o cascadă unică în Europa
- 5 motive sa vizitați Zanzibar
În afară de Proxima Centauri, au fost detectate și alte sisteme solare la distanțe mai mari de Pământ. Cel mai îndepărtat sistem solar cunoscut se află la o distanță de aproximativ 13,4 miliarde de ani-lumină.
Experții în domeniu au găsit un „sistem solar perfect”
Experții în domeniu spun că au găsit un „sistem solar perfect”, creat în urma unor coliziuni violente, fenomen similar cu formarea propriului nostru sistem.
Conform acestora, sistemul are 6 planete, toate de aproximativ aceeași mărime. Se pare că acestea s-au schimbat foarte puțin de la formarea sistemului în urmă cu 12 miliarde de ani.
Telescopul american TESS şi cel european Cheops au detectat noul sistem solar. Este o descoperire esenţială pentru a înţelege mai bine felul în care s-a format Sistemul Solar, potrivit unui studiu. Cele 6 planete orbitează în jurul HD 110067, steaua lor, într-un „vals” perfect sincronizat.
E o stea strălucitoare care se află în constelaţia Părul Berenicei, vizibilă din emisfera nordică a Pământului.
Toate aceste planete sunt denumite „fierbinţi”. Au un diametru cuprins între cel al Terrei şi cel al lui Neptun. Au o compoziţie similară cu cea a lui Neptun: „un corp teluric acoperit de un înveliş gros de gaz”, a explicat un astrofizician.
Niciuna dintre cele şase planete de tip „mini-Neptun” nu se află în zona locuibilă, adică la o distanţă potrivită de steaua lor pentru a permite existenţa apei în stare lichidă. Aceasta e o condiţie esenţială pentru a susţine viaţa. Chiar și așa, acest „sistem solar perfect” poate ajuta experții să înțeleagă modul în care s-a format propriul nostru Sistem Solar.
Ce este un sistem solar perfect
Nu există un sistem solar perfect, deoarece fiecare sistem solar este unic și are propriile sale caracteristici. Cu toate acestea, există anumite caracteristici pe care le putem atribui unui sistem solar perfect.
Un sistem solar perfect ar trebui să aibă o stea stabilă și de dimensiuni potrivite. O stea prea mică nu ar putea produce suficientă energie pentru a susține viața, în timp ce o stea prea mare ar putea deveni supernova și distruge sistemul solar.
Steaua sistemului solar ar trebui să fie înconjurată de o zonă locuibilă, zonă în care temperaturile sunt potrivite pentru ca apa să existe lichidă. Această zonă ar trebui să fie suficient de largă pentru a permite formarea mai multor planete.
Planetele sistemului solar ar trebui să fie la distanțe potrivite de stea. Dacă planetele sunt prea aproape de stea, ele ar putea fi supuse la temperaturi excesive și ar deveni vulcanice și fără viaţă. Dacă planetele sunt prea departe de stea, ele ar putea fi prea reci pentru a susține viața.
Citiți și:
- Gaura neagră din inima galaxiei noastre se apropie de viteza maximă de rotație
- Elevii din București vor avea o zi de vacanță în plus
- Se redeschide Satul lui Moș Crăciun din județul Neamț
Planetele sistemului solar ar trebui să aibă o compoziție potrivită. Planetele ar trebui să fie formate din elemente grele, cum ar fi carbon, oxigen și azot, care sunt necesare pentru viața.
Ele ar trebui să aibă, de asemenea, un nucleu solid și o atmosferă suficient de groasă pentru a reține căldura și a proteja suprafața de radiațiile ultraviolete dăunătoare.
Planetele sistemului solar ar trebui să aibă o orbită stabilă. Planetele ar trebui să orbiteze în jurul stelei pe traiectorii stabile, fără să se intersecteze sau să se ciocnească.
Un sistem solar perfect ar trebui să aibă mai multe planete locuibile. Mai multe planete locuibile ar crește șansele de a exista viață în sistem.
Desigur, niciun sistem solar nu îndeplinește toate aceste criterii perfect. Sistemul nostru solar, de exemplu, are doar o singură planetă care este cunoscută cu certitudine că susține viața. Cu toate acestea, sistemele solare care îndeplinesc cel mai mult aceste criterii pot fi considerate cele mai aproape de a fi perfecte.