Sfântul Ilie se sărbătorește în Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică 20 iulie. În România peste 120.000 de persoane (cca 0,55% din totalul populației) poartă numele Sfântului Ilie.
Sfântul Ilie este ocrotitorul Forțelor Aeriene Române. Este considerat și patronul apicultorilor de aceea, în această zi la sate apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”.
Cine a fost Sfântul Ilie
Ilie în ebraică cuvântul se traduce „Dumnezeul meu este Jahve”. Acesta a fost un proroc evreu, menționat în Cartea întâi a Regilor, cap. 17-20, din Vechiul Testament. Numele Ilie (alternativ Elie) în limba română provine de la numele ebraic Eliyahu (Eliiah), ceea ce înseamnă „Dumnezeul meu (Eli) este YHWH”.
În sinaxare este pomenit pe 20 iulie. Apoziția din Septuaginta este redată în limba română prin Tesviteanul sauTesbiteanul, Tișbitul (HaTișbi în ebraică, după localitatea Tișbe), pentru a-l deosebi de celelate trei persoane din Vechiul Testament cu numele de Ilie. În toate cele trei religii abrahamice este considerat profet.
Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) și a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos. Vechiul Testament spune despre faptele lui minunate în cărțile numite Regi. A fost ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahab și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal.
Top 7 mănăstiri cu icoane făcătoare de minuni
Sfântul Ilie a fost hrănit de corbi pe când era retras la pârăul Cherit și de un înger pe drumul spre Muntele Horeb. Datorită rugăciunii sale, Dumnezeu a oprit ploaia timp de trei ani și jumătate, a înmulțit făina și uleiul văduvei din Sarepta Sidonului și l-a înviat pe fiul acesteia.
Apoi, a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusă de el lui Dumnezeu, a înlăturat cultul zeului Baal, l-a văzut pe Dumnezeu în isihie, (vântul linistit), a fost ridicat în carul de foc și s-a arătat la Schimbarea la Față a Mântuitorului de pe muntele Tabor.
Sfântul Ilie este reprezentat iconografic, fie în gura peșterii sale (hrănit de corb), fie în carul de foc (în care a fost răpit la cer). Sfântul este socotit și protopărintele monahismului creștin.
Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie
Sfântul Ilie este considerat în credința populară făcător de minuni și aducător de ploi. În tradiţia populară este prezentat mergând pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind diavolii cu biciul de foc. Tot el este cel care poate provoca furtuni puternice.
Tradiția spune că diavolii se ascund în lemnul de carpen, de aceea acest lemn nu este folosit în gospodărie şi este indicat să nu se ascundă nimeni sub un copac de acest fel pe vreme de furtună.
Dacă de ziua Sfântului Ilie este furtună, oamenii nu trebuie să deschidă geamurile sau ușile casei, ca nu cumva să se ascundă vreun diavol ce fuge de furia Sfântului.
În unele zone din Moldova, se mănâncă grâu nou fiert, cu miere. În alte zone se consumă fructe proaspete, pentru a fi sănătos tot anul următor. Merele nu se consumă decât după ce au fost duse la biserică. Merele sfinţite vor deveni de aur pe lumea cealaltă.
Misterele legate de Sfântul Andrei, apostolul românilor
Dacă există totuși creștini care au gustat merele până în această zi, se spune că pe lumea cealaltă aceștia vor primi în fața ochilor doar mere, care vor dispărea imediat ce își vor dori să le prindă.
Se crede că, dacă tună de Sântilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi. în această zi nu se lucrează de teama pagubelor (trăsnete, ploaie, grindină).
Cu ocazia acestei sărbători, în bisericile creștin ortodoxe se desfășoară slujbe speciale dedicate Sfântului Ilie. Credincioșii vin la biserică pentru a participa la rugăciuni, pentru a primi binecuvântări și ca să se roage pentru cei dragi.
Mulți creștini obișnuiesc să țină un post special în cinstea Sfântului Ilie, iar pe 20 iulie duc diferite bucate la biserică pentru a fi sfințite care ulterior se oferă de pomană.
În unele zone ale țării oamenii urmăresc vremea în ziua sărbătorii Sfântului Ilie, pentru a face previziuni meteorologice pentru perioada următoare. Există credința că vremea din această zi va influența starea vremii pentru următoarele săptămâni.
Citiți și:
- Ziua Naţională a României va fi sărbătorită de Ministerul Culturii
- De ce o sărbătoresc românii pe Sfânta Parascheva
- Sfinții Mihail și Gavril: când se sărbătoresc și de ce
- Povestea lui Moș Crăciun. Când, unde, cum a apărut
- Ce semnificație are sărbătoarea „Înălțarea Sfintei Cruci”
- Povestea lui Moș Crăciun. Când, unde, cum a apărut
Sfântul Ilie este asociat cu focul, astfel, în unele zone, oamenii aprind focuri în curțile caselor sau pe dealuri în seara de 20 iulie. Acest obicei este considerat un simbol al purificării și reprezintă dorința de a îndepărta răul și de a aduce binecuvântări.
Foarte important, această zi este una de odihnă. Creștinii nu trebuie să facă niciun fel de activitate casnică, pentru că altfel vor atrage răul în viața lor.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.