O hotă de bucătărie este necesară pentru confortul și siguranța pe care aceasta le oferă în orice spațiu de gătit. Hota reprezintă cea mai bună soluție pentru a îndepărta fumul, aburul, grăsimea și mirosul din bucătărie.
Astfel, poți găti cu mai multă libertate tot ceea ce îți dorești deoarece în acest mod aerul din bucătărie dar și din restul casei se va păstra curat.
Importanța unei hote pentru casa ta:
- îmbunătățește calitatea aerului din locuință,
- îți oferă confort în timpul gătitului,
- controlează excesul de căldură,
- ai libertatea de a găti orice preparat chiar și grătar,
- te vei bucura de o bucătărie mai curată.
Dacă dorești să îți cumperi o hota, urmărește care sunt tipurile de hote existente, pentru a identifica corect opțiunile de care dispui.
Tipuri de hote
Există o multitudine de modele dintre care poți alege, pentru a o identifica pe cea adecvată bucătăriei tale. De exemplu, în cazul bucătăriilor tradiționale este potrivită o hota albă sau din inox, pentru bucătăriile cu accente rustice este indicată o hotă cu finisaj negru. Dacă spațiul este mare, poți opta pentru montarea hotei deasupra unei insule de bucătărie, mai ales dacă folosești o plită incorporabilă.
Hota standard sau clasică, se instalează deasupra aragazului sau a plitei. Dispune de un sistem de ventilare intern, prin care aerul este filtrat fără a fi evacuat la exterior.
Citiți și:
- Cum puteți economisi energie în bucătărie
- Idei de amenajare pentru o bucătărie eficientă
- Miele lansează categoria de produse AI pentru bucătărie
Hota telescopică sau retractabilă este perfectă pentru bucătăriile de mici dimensiuni. Aceasta are partea frontală extensibilă, putând fi incorporată cu ușurință în mobila de bucătărie.
Hota casetă sau incoroprabilă este potrivită dacă îți dorești să ascunzi electrocasnicele din bucătprie. Spre deosebire de hota telescopică, care este extensibilă, aceasta este fixă.
Hota incorporabilă în blat este un model de hotă modern. Se montează pe partea laterală a plitei sau în spatele acesteia. Pentru acest model costurile sunt mai ridicate.
Hota de perete sau decorativă este o hotă cu burlan, deci va fi nevoie să instalezi un burlan de evacuare deoarece include un sistem de ventilație la exterior. Oferă un aspect elegant bucătăriei. Este indicată pentru încăperile în care nu există mobilier deasupra plitei și ai la dispoziție suficient spațiu.
Hota șemineu se montează tot pe perete. Se găsește pe piață într-o gamă diversă de modele: hotă șemineu tip arcadă, hotă șemineu pe colț, hotă șemineu dreaptă, rotundă sau conică.
Hota insulă este necesară dacă bucătăria are dimensiuni generoase, care includ zone separate de gătit (în general, o insulă situată în mijlocul incăperii).
Criterii obligatorii în alegerea hotei ideale
Și totuși, o hotă nu se alege doar în funcție de stilul bucătăriei și de tipul de evacuare. Sunt și alte criterii care te vor ajuta să alegi hota potrivită nevoilor tale.
Capacitate de absorbție
O hotă calitativă trebuie să elimine cu ușurință aburul și vaporii de apă sau grăsime, fumul și mirosul neplăcut din bucătărie. De aceea, este recomandat să alegi o hotă cu eliminare la exterior.
Capacitatea hotei de a evacua aerul se măsoară în metri cubi de aer pe oră (mc/h), deci trebuie să fie adaptată la dimensiunile bucătăriei. Cum se realizează acest lucru? Se înmulțesc lungimea, lățimea și înălțimea bucătăriei cu 10 (L*l*h*10), iar rezultatul se exprimă în mc/h.
Poți alege capacitatea de absorbție a hotei și în funcție de cât de des gătești. În cazul în care gătești des sau pregătești două preparate în același timp, vei avea nevoie de o hotă cu, capacitate mare de absorbție. Dacă gătești mai rar, atunci este bună și o hotă cu capacitate medie.
Dimensiuni ale hotei
O hotă bună are minimum dimensiunile plitei, însă este recomandat să fie puțin mai lată decât plita, cu 8-10 cm pe părțile laterale. În mod normal indicat să alegi hota după ce ai cumpărat aragazul sau plita.
Trepte de viteză
Majoritatea hotelor îți oferă posibilitatea de a regla intensitatea puterii de absorbție a fumului/mirosurilor. Hotele bune au cel puțin trei trepte de viteză, pe care le poți folosi în funcție de cantitatea mirosurilor degajate și de intensitatea aburului.
Iluminat
Și iluminatul hotei este un aspect important. Prezența unuia sau a mai multor becuri, sau chiar de tip LED, îți permite să poți vedea preparatele fără probleme.
Citiți și:
- O aplicație va ajuta HoReCa să afișeze declarația nutrițională din meniu
- VTEX: Cum pot face retailerii profit în 2023
- Producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze în SGR
Nivel de zgomot
Nivelul de zgomot variază între 45 și 75 dB, în funcție de model, numărul de motoare, producător, etc. Pentru o experiență de gătit cât mai plăcută, alege o hotă de bucătărie cu un nivel de zgomot cuprins între 45 și 60 dB. Uneori, prezența a două motoare cu o putere mai mică poate ajuta la reducerea zgomotului din timpul gătitului.
Filtre
De calitatea filtrelor hotei depinde cantitatea de abur filtrat și de grăsimi reținute. O hotă cu filtru este indicată pentru a te asigura că grăsimea ajunsă în aer se depune pe filtru și nu pe pereții din bucătărie sau pe mobilier.
Filtrele utilizate în mod frecvent sunt cele de unică folosință și cele lavabile. Filtrele de unică folosință sunt realizate din hârtie sau materiale sintetice și trebuie înlocuite după câteva luni, în funcție de cât de des gătești.
Filtrele lavabile sunt metalice și pot fi curățate cu mâna sau în mașina de spălat vase. Acestea trebuie curățate tot la 2-3 luni.
Înalțimea față de plită la care se instalează hotă de bucătărie
Pentru o eficientă ridicată, hota trebuie montată corespunzător. Aceasta nu trebuie să fie montată prea jos ca să nu împiedice accesul la aragaz sau plită, dar nici prea sus pentru că nu va putea absorbi mirosurile.
Hota se instalează la o înălțime de 60-70 cm deasupra plitei sau aragazului. Această înălțime depinde și de capacitatea hotei dar și de recomandările producătorului.
În cazul plitelor electrice, hota se montează mai jos, deci la aproximativ 60 cm, iar pentru aragaz mai sus, la 65-70 cm.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.