Echinocțiul reprezintă momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ. Anul acesta Echinocțiu de primăvară este în data de 20 martie 2023 la ora 23:24. Fenomenul are loc datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc.
Echinocțiul de primăvară are o semnificație aparte și este celebrat diferit, în funcție de cultura din care fac parte oamenii.
Echinocțiu de primăvară în România
Echinocțiul de primăvară este pe 20 martie și marchează începutul primăverii astronomice. Începând cu Echinocțiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea, ziua începe să crească până la 21 iunie, când are loc Solstițiul de vară și este ziua cea mai lungă din an. Atunci se va încheia primăvara astronomică, odată cu solstiţiul de vară. În perioada echinocţiului de primăvară, totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.
Echinocțiul de primăvară în următorii ani:
- Echinocțiul de primăvară 2024 – 20 martie 05:06;
- Echinocțiul de primăvară 2025 – 20 martie 11:01;
- Echinocțiul de primăvară 2026 – 20 martie 16:46;
- Echinocțiul de primăvară 2027 – 20 martie 22:25;
- Echinocțiul de primăvară 2028 – 20 martie 04:17.
Echinocțiul are loc de două ori pe an
Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie. Astfel se produce echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică. Acest punct de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal. În această zi Soarele trece exact la zenit pe ecuatorul terestru.
Al doilea echinocțiu al anului este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie. Atunci are loc echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal.
Echinocțiul de primăvară (sau vernal) descrie echinocțiul din martie în emisfera nordică, în timp ce echinocțiul din septembrie pe cel din emisfera sudică.
Citiți și:
- Când trece România la ora de vară în 2023
- Noi taxe pentru rovinietă în funcție de cât poluează mașina
- Care este strategia de business a Cefin Trucks, importatorul Ford Trucks în România
- Mașini cu prețuri chilipir scoase la vânzare de ANAF
- Tarife pentru asigurarea RCA în acest an
- Cum arată CryptoDATA Momentum, prima mașină electrică românească
Primăvara astronomică pentru toată emisfera nordică, începe odată cu echinocţiul de primăvară, care are loc în 2023 pe data de 20 martie, iar în emisfera sudică a Pământului, fenomenul fiind invers, marchează începutul toamnei astronomice. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.