Gaura neagră din inima galaxiei noastre se rotește cu o viteză apropiată de cea maximă, deformând spațiu-timpul în jurul său.
Gaura neagră supermasivă din inima galaxiei noastre, Sagittarius A*, se rotește cu o viteză apropiată de cea maximă, deformând spațiu-timpul în jurul ei. Aceasta este o descoperire importantă care oferă noi informații despre natura găurilor negre supermasive.
O echipă de fizicieni de la Universitatea din California, Berkeley, a folosit Observatorul NASA Chandra X-ray pentru a observa gaura neagră supermasivă Sagittarius A*, care se află la 26.000 de ani-lumină de Pământ. Cercetătorii au analizat emisiile de raze X din discul de acreție al găurii negre, care este format din materie care orbitează în jurul ei.
Analizarea a arătat că Sagittarius A* se rotește cu o viteză de 0,84 până la 0,96 din viteza maximă posibilă. Viteza maximă de rotație a unei găuri negre este limitată de teoria relativității generale a lui Albert Einstein.
Citiți și:
- Târguri de Crăciun din România în 2023: care sunt și când se deschid
- Cascada Mezotermală Toplița, o cascadă unică în Europa
- 5 motive sa vizitați Zanzibar
Rotația găurii negre deformează spațiu-timpul din jurul său, creând un câmp gravitațional extrem de puternic. Acest câmp gravitațional este atât de puternic încât nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa de el.
Cercetările echipei de la Universitatea din California, Berkeley, oferă noi informații despre natura găurilor negre supermasive. De asemenea, contribuie la înțelegerea modului în care aceste obiecte gigantice interacționează cu universul din jurul lor.
Ce sunt găurile negre
Găurile negre sunt definite prin gravitația lor extraordinară, care distorsionează spațiul și timpul din jurul lor. Orizontul de existență al găurii negre marchează un punctul fără de întoarcere pentru obiectele din apropiere. Rotația unei găuri negre, de asemenea, nu este definită de rotația masei ei fizice, ci mai degrabă de distorsionare ideii de spațiu-timp în jurul găurii negre.
În ecuațiile relativității generale ale lui Einstein, rotația unei găuri negre este măsurată printr-o cantitate cunoscută convențional sub numele de „a”, cu o valoare între zero și unu. Dacă o gaură neagră nu se rotește, atunci a = 0, iar dacă se află la rotația sa maximă, atunci a = 1. Acest lucru ne trimite la un nou studiu privind rotația găurii negre supermasive din galaxia noastră. Echipa a analizat observațiile radio și cu raze X ale găurii negre pentru a estima rotația acesteia.
Citiți și:
- Elevii din București vor avea o zi de vacanță în plus
- Se redeschide Satul lui Moș Crăciun din județul Neamț
- Grand Hotel Rex Mamaia – istorie, proprietari
Ceea ce au descoperit a fost că valoarea a pentru gaura noastră neagră este între 0,84 și 0,96, ceea ce înseamnă că se rotește incredibil de rapid. La intervalul superior al rotației estimate, aceasta s-ar roti aproape la viteza maximă. Acesta este chiar mai mare decât parametrul de rotație al găurii negre din M87, estimat a fi între 0,89 și 0,91.