Dacă ați pierdut, vi s-a furat sau aveți un talon auto distrus, să știți că există o procedură destul de simplă pentru eliberarea unui nou talon auto. Tariful pentru obținerea unui nou certificat de înmatriculare a vehiculului costă sub 50 de lei.
În oricare din aceste situații, pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare / talon auto, conducătorul auto trebuie să se prezinte la unul dintre birourile Direcției regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor cu o serie de acte.
Documente necesare pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare când talonul a fost pierdut:
- cererea solicitantului;
- declaraţia solicitantului din care să rezulte pierderea;
- dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife;
- actul de identitate al solicitantului în original şi copie;
- în cazul persoanelor juridice vor fi depuse documente care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie, precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora;
- delegaţie;
- procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.
Dacă ați pierdut talonul este recomandat să nu mai circulați cu mașina până vi se eliberează altul nou de către poliție. Pentru lipsa acestuia, la un control al poliției rutiere, veți fi amendat.
Acest document este necesar deoarece în el sunt menționate date de identificare ale mașinii, date tehnice, dar şi data la care s-a efectuat ultima inspecţie tehnică periodică. ITP-ul reprezintă un amănunt foarte important care este trecut în talon și obligatoriu, conform legii.
Foto: Talon auto / certificat de înmatriculare
Legislație Rutieră
În Legislația Rutieră, constituie contravenție și se sancționează cu 2 puncte amendă, refuzul proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a înmâna actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului.
Citiți și:
- Sistemul RO e-transport, impact asupra importatorilor şi exportatorilor
- Peste 140 de locuri susținute de Continental la o școală profesională
- Porsche România deschide un showroom dedicat mobilității electrice
- Volkswagen ID Buzz expus 4 zile în Băneasa Shopping City
- Martori bord – ce semnificație au aceste simboluri
- FlixBus crește frecvența curselor în perioada Sărbătorilor
Constituie contravenții și se sancționează cu 4 sau 5 puncte amendă, fapte săvârșite de către persoane fizice precum neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui duplicat al permisului de conducere sau al certificatului de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei și conținutului celor în vigoare.
Foto: Gustavo-fring from Pexels
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.