Povestea a început în anul 2003 când un om de afaceri italian, Giovanni Salvatelli, a demarat proiectul „I Giardini di Zoe”. De ce și-a dorit să creeze o grădină în această zonă? Italianul care provine din Ancona, regiunea Marche, susține că acest loc l-a atras de la prima vizită, deoarece are un spirit pozitiv.
Grădinile lui Zoe sunt la 23 de km de Hunedoara și la 16 km de Deva. Din aceste orașe, ajungeți în 20 – 30 de minute cu mașina. Grădina poartă numele nepoatei sale Zoe. Proiectul a fost conceput după planuri proprii, pe care le-a dezvoltat fără niciun ajutor specializat.
Citiți și: Vacanță Zakynthos: plaje și obiective turistice de vizitat
Grădina se întinde în prezent pe 3,5 hectare, dar va fi dezvoltată până la un total de 7 hectare. Proprietarul dorește să amenajeze o parte de teren pentru nepotul său, Achille, care se va concretiza într-un labirint din Carpinus betulus și o grădină de ierburi și flori.
Prin ce surprind turiștii grădinile Banpotoc
Din anul 2018, „I Giardini di Zoe” (Grădinile lui Zoe) a devenit obiectiv turistic, reușind să își câștige popularitatea prin îmbinarea armonioasă a plantelor cu obiectele decorative aduse din Italia (vase, coloane și fântâni arteziene din materiale naturale cum ar fi travertinul și piatra vulcanică Peperino, sau obiectele din fontă, cumpărate din anticariate și recondiționate).
Sute de arbori și arbuști ornamentali, fântâni, păsărele, cărări deosebite si culori care se îmbină armonios, te fac să crezi că ai ajuns într-un basm.
Citiți și: Top 10 obiective turistice în Sighișoara
Tot aici, vă puteți bucura de o plimbare și vă puteți odihni la umbra arborilor. Grădina aristocrată inspiră eleganță, vara se transformă într-o oază de liniște și răcoare, iar toamna îmbie cu pastelurile sale.
Obiective de vizitat în „I Giardini di Zoe”
Încă de la intrarea în gradină apar “paznicii” locali, un rând de arbori de plută ornamentali care străjuiesc aleea numită „spectacol de primăvară”. Totul este „pe linie” și nimic nu este lăsat la voia întâmplării.
Urmează I giardini delle tre fontane, o zonă de inspirație renascentistă așezată pe un plan drept. Aici, designerul, Giovanni Salvatelli, a „montat” „I giardini delle tre fontane”.
Cele trei fântâni atrag vizitatorii ca un magnet, chiar și cei care sosesc pe calea aerului, adică păsările, care se opresc pentru a se răcori și a încânta pe cei din grădină cu trilurile lor.
Majoritatea arborilor și arbuștilor provin din pepiniere din România, principalul furnizor fiind pepiniera Parcului Dendrologic Simeria. Arbuștii colorați provin de la pepiniere din Ungaria, iar trandafirii sunt exclusiv din Italia.
Citiți și: Top 18 locuri de vizitat lângă București
În perfectă armonie cu natura, o serie de obiecte decorative adaugă o notă de eleganță și mister. Piesele masive, vazele, băncile, chiar și templele, sunt făcute din rocă vulcanică peperino și au fost aduse bucată cu bucată din Italia. Granitul, marmura și travertinul sunt, de asemenea, împletite armonios și completează tabloul acestei grădini.
Un alt loc minunat, o explozie de culoare în fiecare anotimp, unde gazonul moale, dens, perfect cosit, mărginit de râuri de flori, tufe înflorite și copaci cu texturi diferite, este „Aleea lui Giovanni”. Aceasta se întinde de-a lungul unei părți a grădinii.
Undeva în spatele grădinii, italianul și-a construit și o casă, Villa Vinci, unde locuiește ocazional. Este o cabană cochetă, cu un singur etaj, construită în perfectă armonie cu întregul peisaj.
Proiectul continuă cu grădina lui Ahile
Proiectul omului de afaceri italian nu se oprește aici, partea principală care este vizitată, urmează să fie finalizată. În dreapta templului și în spatele casei, se va modela grădina lui Ahile, pentru că Giovanni mai are un nepot și a decis să-i creeze și lui o grădină. La finalul proiectului, când va fi gata, probabil grădina se va numi I Giadini di Zoe e Achile.
Pe dealul de lângă intrarea în grădină au fost deja plantate mai multe specii de arbori și arbuști ornamentali, iar pe această porțiune urmează să fie amenajate căi pentru vizitatori.
Citiți și: 8 restaurante de vizitat la malul Mării Negre
La poalele dealului va fi un mini-amfiteatru pentru spectacole, iar în stânga intrării, un labirint. Labirintul va fi creat din taxus baccata, plantă care trăiește 2000 de ani. Taxus baccata și cimiul sunt specii longevive care creează contururile grădinilor de inspirație renascentist și baroc.
Tarife și program de vizitare la I Giardini di Zoe
Prețul unui bilet este de 20 de lei iar grădina poate fi vizitată zilnic de la 9:00 la 20:00. Ultima intrare este la ora 19:00. Cel mai fiabil acces este din Simeria. Pe domeniu nu este permis accesul cu animale de companie.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.