Măsurile fiscale discutate de PNL și PSD presupun taxarea de cel puțin 3 ori mai mult a IMM-urilor din România. Micile afaceri precum covrigării, magazine mixte de la sate, buticuri cu haine, etc., ar putea fi amenințate cu falimentul.
Guvernul vrea să aprobe măsuri de schimbare a fiscalității pentru IMM-uri. IMM-urile cu cifra de afaceri de până la 60.000 de euro se impozitează cu 1% în legislația actuală. Întreprinderile mici și mijlocii cu o cifră de afaceri cuprinsă între 60.000 de euro și 500.000 de euro va fi impozitată cu 3%.
ASF: Există 199 de site-uri neautorizate de investiţii financiare
Mai mult decât atât, dacă un IMM se află în intervalul 60.000 – 500.000 de euro, dar are o marjă de profit de peste 30%, atunci acesta va intra automat la impozitarea de 16% pe profit.
Măsuri pentru reducerea cheltuielilor statului
Dacă se vor aplica aceste măsuri, 90% dintre unele afaceri și companiile mici și mijlocii ar avea de suferit.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat pe Facebook că au ajuns la un acord pentru un plan „extins” pentru „reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului”.
Aceștia susțin că planul va aduce în 2023 „o economie la buget de aproximativ 12 mld. lei”. Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 6 miliarde de lei din reducerea de cheltuieli și alte 6 miliarde de lei din „asigurarea de noi venituri”, printre care eliminarea unor excepții fiscale, creșterea unor accize și redevențe și o mai bună colectare.
Noi majorări de taxe și impozite
„Am reușit astăzi, alături de partenerii de guvernare, să cădem de acord asupra unui plan extins pentru #reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului. Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi #statul, nu cetățeanul și mediul privat!
Am identificat, astfel, zeci de măsuri care, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, vor duce la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări și desființări de instituții. Reducem numărul de funcții de conducere în sistemul public și plafonăm îndemnizațiile de conducere la societățile de stat”, a menționat Marcel Ciolacu pe pagina sa de facebook.
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a precizat că noile măsuri fiscale ar trebui adoptate fără a se depăşi cu mult jumătatea lunii august.