România are o climă temperat continentală de tranziție, cu temperaturi plăcute în cea mai mare perioadă a anului. Pentru a ne putea bucura însă de vremea frumoasă, trebuie să ținem la distanță țânțarii. Un remediu împotriva țânțarilor sunt unele plante ornamentale extrem de benefice.
Țânțarii se pot combate cu ajutorul unor substante toxice sau a unor capcane pentru insecte inestetice, dar mai utile sunt metodele naturale de ținere la distanță a acestora, mai ales că acestea sunt și plante ornamentale.
Mai mult chiar, unele fac parte din categoria plantelor aromatice, fiind folosite pentru a da mai multă savoare preparatelor culinare. Cele mai multe dintre aceste plante anti-țânțari sunt frumoase și emană un parfum plăcut. Deci, un motiv în plus pentru a le avea mereu la îndemână!
1.Busuiocul (Ocimum basilicum)
Busuiocul este o plantă aromatică, ideală pentru a scăpa de țânțari. Uleiurile esențiale de busuioc resping țânțarii. Folosit în special în gastronomie, busuiocul se poate planta în ghiveci sau în grădină, pentru a-l avea mereu la îndemână. Este o plantă anuală, deci va trebui semănată în fiecare an. Îi place soarele și solul umed și bine drenat.
2.Menta (Mentha longifolia)
Folosită ca plantă medicinală, în diferite feluri de mâncare, limonade, ceaiuri și deserturi sau cocktailuri, menta mai aduce un beneficiu pe care nu mulți îl știu și anume, alungă țânțarii. Planta este așadar, un insecticid natural pentru insecte ca țânțarii. Aceasta ucide și larvele lor în 24 de ore de la expunerea unei soluții formate din ulei de mentă și apă. Puteți planta mentă în grădina ta, dar și în ghivece. Este o plantă perenă, cu potențial invaziv care se dezvoltă bine și în ghiveci, putând fi mutată iarna în interior.
3.Lavanda (Lavandula)
Cu doar un ghiveci sau o mini grădină cu lavandă vă puteți asigura un somn liniștit, fără niciun țânțar în casă. Această plantă alungă și alte insecte precum molii sau muște. Este suficient să vă masați puțin palmele cu această plantă pentru a vă feri de țânțari. Lavanda este și una dintre cele mai îndrăgite plante decorative.
4.Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) – plante ornamentale
Rozmarinul, un condiment cunoscut în gastronomie este util și pentru combaterea țânțarilor. O puteți poziționa în interior sau afara casei, pentru a avea efect împotriva țânțarilor. Trebuie să știți că atât planta în întregime, cât și bucățele din ea, pot fi de ajutor impotriva insectelor.
Aroma acestei plante îmbogățește numeroase preparate culinare. Pentru alungarea țânțarilor se pot folosi bețișoare parfumate, lumânări parfumate, lămpi de aromaterapie și a unor uleiuri esențiale extrase din aceste plante.
Aplicarea pe piele a unor uleiuri sau creme ce conțin extract din astfel de plante este de asemenea eficientă în alungarea țânțarilor, dar și a altor insecte dăunătoare, inclusiv căpușele.
5.Cimbrul (Satureja hortensis)
Cimbrul este o plantă scundă, care nu atinge mai mult de 20-30 centimetri în înălțime care alungă țânțarii. Conține uleiuri eterice (0,5-2%), acid ursolic, acid oleanolic, tanin (4-8%), substanțe care îndepărtează insectele. Preferă verile lungi, calde, secetoase, iar iarna supraviețuiește la temperaturi scăzute. Se aseamănă la înfățișare cu rozmarinul. Cimbrul nu trebuie confundat cu cimbrișorul.
În gastronomie este întrebuințat în diferite preparate culinare, mai ales în mâncarea de fasole, cea de linte, dar și la prepararea cărnii de porc și de vânat.
6.Mărarul (Anethum graveolens)
Mărarul este o plantă anuală cu viață scurtă, care rezistă la temperaturi scăzute. Ea se seamănă toamna sau primăvara foarte devreme, direct în sol, la o adâncime de 2–3 cm. Necesită umiditate mai ales în timpul germinării semințelor.
Frunzele și semințele mărarului au mult ulei volatil, bogat în anetol, carvonă, cu aromă puternică. Uleiul volatil de mărar conține calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu și sodiu, vitaminele A, B și C (toate în cantități considerabile). Acestea ajută la alungarea țânțarilor.
7.Regina nopții (Nicotiana alata)
Țineți-o aproape de locurile în care vă petreceți serile în grădină sau chiar și în casă, mai ales că miroase foarte frumos. Regina nopții este o plantă erbacee perenă, cultivată pe scară largă ca o plantă ornamentală.
Grădinarii o denumesc, de asemenea, tutun de ornament. Acesta este unul dintre cele mai parfumate tutunuri. Emite mirosuri bogat terpenoide sau izoprenoide (sabinene, beta-myrcene, limonen, trans-beta-ocimene) și benzenoide (metil benzoat, salicilat de metil) care o încadrează ca plantă cu efecte împotriva țânțarilor. Înflorește la sfârșitul verii.
Regina nopții este larg răspândită ca plantă ornamentală în regiunile temperate. Deși este o plantă perenă, de obicei este cultivată anual din cauza robusteții scăzute. Îngheață sub -5 °C. Îi place să fie plasată în plin soare și are nevoie de udare regulată.
8.Gălbenele (Calendula officinalis) – plante ornamentale
Gălbenelele sau florile minune au atât de multe efecte benifice. Gălbenele sunt o specie de plante de cultură anuală, rar bianuală, cu miros balsamic puternic. Gălbenelele pot fi cultivate pretutindeni în România, fără să apară probleme de climă sau de sol.
În terapii medicinale, gălbenelele se utilizează sub formă de infuzie, pentru uz intern în primul rând, pentru tratarea ulcerului și gastritelor. Preparatele fitoterapeutice din gălbenele sunt utile în tulburările de ciclu menstrual, în afecțiunile hepatice și afecțiunile biliare.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a stins din viață
Principiile active din gălbenele se pretează pentru tratarea locală a plăgilor de diverse origini, a înțepăturilor de insecte, a degerăturilor și arsurilor, a infecțiilor localizate ale pielii, a plăgilor care se vindecă greu, în terapia acneei precum și pentru ameliorarea tenurilor uscate.
9.Pufuleții (Ageratum haustonianum)
Pufuleții sunt plante anuale de sezon rece, adesea cultivate ca așternut în grădini. Sunt folosiți pe scară largă ca plantă ornamentală pentru bordurile de vară și cutiile de balcon, soiuri mari și ca flori tăiate. Specia se cultivă o dată pe an, având numeroase soiuri ale căror coroane pot fi albastru închis, violet, roz și alb.
Ageratum a dezvoltat o metodă unică de a se proteja de insecte: produce un compus asemănător metoprenului care interferează cu funcția normală a corpului allatum, organul responsabil cu secretarea hormonului juvenil în timpul creșterii și dezvoltării insectelor.
Această substanță chimică declanșează următorul ciclu de năpârlire pentru a dezvolta prematur structurile adulte și poate face majoritatea insectelor sterile dacă sunt ingerate în cantități suficient de mari. Conține alcaloizi de pirolizidină.
10.Mușcata (Pelargonium) – plante ornamentale
Cine nu are încă un ghiveci cu mușcate ar trebui să-și cumpere pentru că acestea au atât decorativ, cât și util. Țânțarii nu se împacă prea bine cu mirosul mușcatelor.
Pelargonium cum i se mai spune, este un gen de plante florale, cunoscut popular sub numele de mușcate, care înfloresc din primăvară până în toamnă. Recomandate sunt în special soiurile parfumate pentru îndepărtarea țânțarilor.
11.Iasomia (Jasminum officinale)
La fel ca și Regina nopții, Iasomia este utilă împotriva țânțarilor. Conține alcaloizi, cumarine, flavonoide, taninuri, terpenoide, glicozide, emodine, leucoancianine, steroizi, antociani, flobatinini, ulei esențial și saponine.
Jasminum officinale este o specie cultivată pe scară largă în multe locuri precum Spania, Franța, Italia, Portugalia, România, Croația, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Algeria, Florida și Indiile de Vest. Cunoscută și sub denumirea de iasomie albă, este apreciată în special de grădinarii din întreaga lume temperată pentru parfumul intens al florilor sale vara.
Uleiul esențial de Jasminum officinale este folosit în aromoterapie. Aroma de iasomie este descrisă ca fiind calmantă și liniștitoare, fără a fi soporică. Ca medicament pe bază de plante, este folosit în dermatologie fie ca agent antiseptic, fie ca agent antiinflamator. O componentă majoră a iasomiei este acetatul de benzii (~25%), despre care se știe că este absorbit prin piele și că este un sensibilizator alergic.
12.Cătușnica (Nepeta cataria) – Iarba mâței
Iarba-mâței (Nepeta cataria) este o plantă perenă, aromată, înrudită cu menta. Poate ajunge la 1 metru înălțime. Are flori colorate în roz sau mov, uneori pot fi și albe. Planta atrage albinele (meliferă), dar este repelent pentru țânțari sau alte insecte datorită mirosului său neplăcut pentru aceștia.
Parfumul său de mentă și lămâiță atrage însă pisicile, având asupra lor efectul unui drog, în special prin stimularea simțului olfactiv al acestora. Nu numai pisicuțele de casă preferă substanța nepelactona din iarba-mâței, ci și felinele mari cum sunt de exemplu tigrii.
Nepetalactonul este un repelent pentru țânțari și muște, uleiul izolat din cătușnică prin distilare cu abur fiind un repelent și gândacilor de bucătărie și termitelor.
13.Iarba de lămâie (Cymbopogon citratus) – Lemon grass
Citronela este o plantă perenă din familia ierburilor Poaceae, având o aromă puternică de lămâie, de unde provine și numele. Iarba de lămâie sau Citronella poate fi ușor confundată cu roinița. Citronella este o plantă perfectă pentru a fi cultivată în ghivece și care reușește să țină țânțarii la distanță.
Mirosul de citronella respinge țânțarii iar pentru un efect mai bun, puteți rupe câteva frunze pe care să le zdrobiți, apoi să le masați pe piele. O soluție împotriva țânțarilor poate fi dintr-un amestec de frunze zdrobite cu apă și alcool.
Se ține la macerat 7 zile și se agită zilnic. Dacă Citronela nu vi se pare destul de atrăgătoare, o puteți combina în același ghiveci cu una dintre celelalte plante prezentate în acest articol.
14.Roinița (Melissa officinalis) – plante ornamentale
Roinița face parte din familia mentei, iar mirosul său este o combinație între cel al lămâii și mentei. Roinița atrage fluturii și albinele, însă respinge pe loc țânțarii. Este o plantă care nu necesită o îngrijire specială și are tendință de a se înmulți foarte rapid. Singura sa necesitate este să fie udată o dată la câteva zile. Roinița este meliferă, aromatică și are proprietăți curative.
Ceaiul preparat din frunze de roiniță, dar și cel preparat din flori de roiniță ajută la calmarea durerilor de cap, tratarea amețelilor, pierderea temporară a cunoștinței. Roinița mai poate fi utilizată și pentru vindecarea rănilor (sub formă de băi) datorită proprietății acestei plante de cicatrizant.
15.Petunia – plante ornamentale
Petunia este una dintre cele mai populare flori de grădină folosită pentru amenajările peisagistice, originară din Argentina şi Brazilia. Pot fi plantate în grădină sau în ghivece agăţătoare şi jardiniere.
Folosită pentru înfrumuseţarea decorului teraselor ori balcoanelor, petunia se plantată în diverse vase decorative, jardiniere şi ghivece (de cele mai multe ori suspendate). Așadar, Petunia este o plantă cu calităţi decorative excepţionale, fiind adorată de majoritatea celor care iubesc florile.
Cele mai frecvente soiuri de petunii întâlnite sunt grandiflora (petunii cu flori uriaşe şi margini drepte), multiflora (cu flori mai mici dar cu înflorire abundentă) şi surfinia (plante târâtoare, folosite îndeosebi pentru ghivece suspendate.
Petuniile sunt eficiente împotriva gândacilor, împotriva altor dăunători din grădină: afide, gândaci, viermi dar și a țânțarilor. Pentru o bună dezvoltare oferiți petuniilor soluri bine drenate și locații însorite.
16.Crăița (Tagetes) – plante ornamentale
Bogate într-un ingredient care alungă țânțării instant, numit pyrethrum, crăițele sunt plante ideale atât pentru decor, cât și pentru a scăpa de insecte. Aceste plante alungă și alte insecte, nu doar țânțarii. Crăițele se pot planta în casă în ghivece sau chiar în grădină.
Crăiţa este o plantă anuală care înfloreşte din abundenţă din aprilie până la primul îngheţ. Singura îngrijire necesară este îndepărtarea florilor ofilite, astfel stimulându-se apariția unor noi boboci.
Iubeşte solurile nisipoase, sărace, de aceea nu necesită fertilizare. Dacă este plantată în jardinieră sau ghiveci, necesită lunar o fertilizare obisnuită. Dacă însă este plantată în grădină nu mai necesită fertilizări suplimentare.
17.Condurul doamnei (Tropaeolum majus)
Condurul Doamnei este una dintre cele mai utile plante pentru că este decorativă, medicinală, comestibilă dar și plantă companion ce atrage insecte benefice, alungându-le pe cele dăunătoare precum afide, musculița verzei, gândaci dar și țânțari sau muște.
Condurașii sunt cultivați în scop decorativ dar frunzele și fructele pot fi folosite în scop culinar. Frunzele pot fi folosite în salate, având un gust piperat. Semințele sunt de asemenea comestibile și pot fi folosite ca substitut pentru capere.
Este o plantă anuală agățătoare, care ajunge în înălțime până la 2m cu flori galbene, roșii sau portocalii, asimetrice și frumos pintenate. În locuri însorite se înalță deasupra frunzelor, la umbră în schimb rămân sub ele. Înflorește mai abundent într-un sol sărac, nisipos, solul prea bogat favorizând dezvoltarea frunzelor în detrimentul florilor.