Poezia „Floare de colț” de Ana Gubandru Tomescu, scrisă în 1971 la Sinaia, este o odă vibrantă dedicată acestei flori montane emblematice. Poemul explorează frumusețea delicată a florii, puterea sa de a inspira și simbolistica sa ca emblemă a naturii montane.
Floarea de colț este descrisă ca fiind „ieșită din piatră”, „firava făptură”, „albă” și „pură”. Imaginea ei delicată este contrastă cu puterea și farmecul ei, care inspiră munții să se închine. Floarea devine un simbol al speranței și al perseverenței, îndemnând poetul să urce chiar și când drumul este greu.
Poezia explorează mai multe teme importante, printre care:
Frumusețea naturii: Poetul este fascinat de frumusețea delicată a florii de colț și de puterea sa de a înflori într-un mediu atât de dur.
Simbolistica florii: Floarea de colț devine un simbol al speranței, al perseverenței și al conexiunii cu natura.
Relația om-natură: Poetul simte o legătură profundă cu floarea de colț și o consideră un sfetnic de încredere.
Poezia este plină de emoție, de la admirația pentru frumusețea florii la recunoștința pentru inspirația pe care o oferă. Poetul simte o conexiune profundă cu floarea și o consideră un simbol al speranței și al optimismului.
Floare de colț
(Sinaia, 1971)
Ieșită din piatră,
Firavă făptută,
La fel ca lumina,
Ești albă, ești pură.
Veghezi singuratic,
De-acolo, de sus-
În chipu-ți solar,
Ce daruri ai pus ?!
E-atâta putere
Și farmec în tine,
Că munții se-ntrec,
Cu drag să se-nchine.
Mă-ndemni ca să urc,
Când drumul e greu
Și semeni speranța,
În sufletul meu.
Te-am rupt de pe stâncă,
Cu mine să vii
Și-n clipe de taină,
Bun sfetnic să-mi fii.
O, floare de colț,
Te-nalți ca o stea,
Când visul apune,
În inima mea.
„Floare de colț” este o poezie frumoasă și emoționantă care celebrează frumusețea fragilă a naturii montane și puterea sa de a inspira speranță. Poemul este un omagiu adus acestei flori emblematice și o reflecție asupra relației omului cu natura.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.