Ce poate fi mai frumos și vă poate duce mai mult cu gândul la natură și la munte, decât niște cabane montane, unde aveți aer curat din belșug și liniște, ”la înălțime”. Astfel de locuri le găsiți în munții din România, spații mirifice cu peisaje ce ne taie respirația.
De aceea, noi oamenii am ajuns să construim cabane montane, locații în care turiștii se pot odihni, pot mânca ceva cald după un drum lung sau doar să se ferească de soarele arzător vara.
Pentru iubitorii de înălțimi și nu numai, am făcut o selecție cu cele mai interesante cabane montane, indiferent în ce masiv s-ar afla și la ce altitudine.
1.Cababa Omu, Bucegi – 2505 m
Prima construcție a fost ridicată în 1888 de către Siebenburgischer Karpaten Verein (SKV). Inaugurarea a avut loc la 2 septembrie, iar cabana a fost cunoscută sub numele de “Casa de piatră de la vârful Omul”. În anul 1900 a fost construită o a doua cabană, din lemn, de către Societatea Carpatina Sinaia. Cele două construcții au funcționat o perioadă simultan.
Înainte de a merge într-o drumeție este bine să vă informați despre cabana turistică Vf. Omu, dacă este deschisă și dacă sunt locuri de cazare disponibile. Astfel veți evita o situație neplăcută atunci când veți ajunge la destinație.
Cabana Omu din Munții Bucegi aflată la 2505 m, are o capacitate de cazare de 30 locuri. Există bufet permanent, nu este izvor de apă la cabană, nu este curent electric.
2.Cabana Babele, Bucegi – 2206 m
Situată pe platoul Munților Bucegi, sub vârful Babele, la 2206 de metri și la răscruce de drumuri, se află una dintre cele mai populare cabane din Munții Bucegi. Această cabană reprezintă baza turistică centrală a Munților Bucegi. Ciupercile de piatră numite „Babele” – monumente ale naturii – aflate în fața cabenei și „Sfinxul” din imediata ei apropiere, constituie principalele atracții turistice. Iarna și mai ales primăvara, cabana Babele servește ca bază pentru practicarea schiului.
Cabana are o capacitate de cazare de 108 locuri în camere cu 2 – 12 paturi, bufet și restaurant cu autoservire permanentă, lumină electrică de la rețea publică, toaletă și apă curentă, încălzire cu gaze naturale și calorifere.
3.Cabane montane: Cabana Podragu, Făgăraş – 2136 m
În anul 1885, Societatea Carpatina Transilvaneană (SKV) din Sibiu, a construit la lacul Podragu, în partea centrală a Munților Făgăraș, zona Turnuri-Podragu, un adăpost de piatră, care nu a rezistat mult pentru că s-a dărăpănat. Actuala cabană Podragu a fost construită prin anii 1948-1949 de către Banca Națională a României pentru salariații săi, fiind dată în folosință în anul 1950. În prezent, ea este folosită ca și cabană turistică.
Cabana Podragu este așezată în Valea Ialomiței, Poiana Padina Strungii de sub Munții Colții Strungii, în căldarea principală a Podragului, pe o prispă de stâncă din partea vestică a lacului mare. Este deschisă în perioada mai-noiembrie, dar pune la dispoziția turiștilor o anexă ce poate fi folosită ca refugiu pe toată perioada, atunci când cabana este închisă. Locația este formată dintr-un corp principal și o anexă. Clădirea principală, cu parter și etaj, este construită din zid de piatră.
La parter se află dormitoarele, sala de mese, bucătăria și grupurile sanitare. Etajul cuprinde trei dormitoare, camera cabanierului și grupurile sanitare. Cabana dispune de apa curentă la bucătărie și la grupurile sanitare, instalație electrică, având un grup electrogen propriu, tensiune 220V, are 130 locuri (60 locuri iarna) cu paturi și priciuri, restaurant. Podragu oferă turiștilor posibilitatea de a servi masa, dar și de a cumpăra dulciuri, materiale de igienă sau hărți la prețuri decente.

Foto: Facebook/ cabana.podragu
4.Cabana Bâlea Lac, Făgăraş – 2034 m
Prima cabana din zona lacului Bâlea a fost ridicată în 1904 de SKV și inaugurată la 29 august 1905. Era o construcție simplă, din piatră, prevazută cu o singură cameră. În mijlocul uneia dintre cele mai frumoase regiuni montane din Carpați, Cabana Bâlea Lac este situată lângă un lac glaciar. Fiind direct accesibilă din Transfăgărășan, la o altitudine de 2034 de metri deasupra nivelului mării, cabana oferă cazare conform standardelor internaționale.
Toate camerele sunt dotate cu mobilier din lemn, dușuri, toalete și televizoare, oferind o priveliște superbă atât asupra lacului Bâlea, care are o suprafață de 4,6 ha, cât și peste lanțurile muntoase din jur. Zona lacului Bâlea este des frecventată datorită principalelor atracții cum este Hotelul de Gheață și Biserica de Gheață care s-au construit aici.

Foto: balealac.ro
5.Cabana Dochia, Ceahlău – 1750 m
Construcţia cabanei a început în primăvara anului 1913 şi a fost finalizată în toamna aceluiaşi an. Este prima cabană turistică construită în Carpaţii Răsăriteni. De-a lungul anilor a fost extinsă în repetate rânduri, iar capacitatea de cazare s-a mărit treptat.
Cabana Dochia este situată în zona superioară a masivului Ceahlău, pe platou, între vârfurile Lespezi (1 805 m) şi Bîtca Gheodon (1 845 m). Are o poziţie dominantă, cu vizibilitate totală spre est, sud-est şi sud, şi este principala cabană a Munţilor Ceahlău, fiind singura bază de cazare la mare altitudine.

Foto: cabana-dochia.ro
6.Cabana Mălăieşti, Bucegi – 1720 m
Mălăiești, prima cabana construită în Munții Bucegi, a fost inaugurată în 1882, de către SKV. La început, era un simplu adăpost din lemn, situată puțin mai jos de locul unde se află astăzi cabana, respectiv la altitudinea de 1570 de metri, în zona numită ”La Blide”.
În prezent, cabana aflată la altitudinea de 1720 m poate caza 100 de persoane, în camere cu 3, 4, 6, 9 și 14 paturi. Este deschisă tot timpul anului. Aici se pot servi băuturi alcoolice și nealcoolice, precum și mâncare caldă (supe, ciorbe, etc). Este interzis accesul cu orice mijloc de transport motorizat, precum și ascultatul manelelor!

Foto: cabanamalaiesti.ro
7.Cabane montane: Cabana Piatra Mare, Bârsei – 1630 m
Prima construcție a fost ridicată în 1884 de S.K.V. (Siebenburgischer Karpaten Verein – Clubul carpatin al Transilvaniei), fiind inaugurată oficial în iulie 1885. În 2003 s-a construit noua cabana Piatra Mare, de către E.K.E. Săcele. Amplasată la 1635 m altitudine, în Poiana Șura de Piatră, cabana oferă o priveliște remarcabilă asupra orașului Brașov cât și asupra întregii Țări a Bârsei, a Munților Postăvaru, Ciucaș sau Neamțului.
Cabana Piatra Mare are doar 18 locuri de cazare și este amplasată aproximativ pe locul fostei anexe. S-a realizat și aducțiune de apă, dintr-un izvor subteran. La cabană este în permanență o persoană. Pentru înoptare, în cabană este recomandat să aveți propriul sac de dormit.
8.Cabana Negoiu, Făgăraş – 1546 m
Prima construcție care a primit numele de ”Cabana Negoiu” a fost ridicată în 1881, de către Societatea Carpatină Transilvăneană, din Sibiu. Ca și alte cabane, și Negoiu a trecut prin procese de modernizare. În 1937 a intrat în funcțiune al treilea corp, actuala cabană. Cabana cu două etaje a fost ridicată între 1957 și 1962, iar inaugurarea ei a avut loc la 10 mai 1963.
Situată la o altitudine de 1553 de metri, cabana este compusă în prezent din două corpuri. Cabana nouă are cameră cu 2 paturi, cameră 4 paturi, camere 6 paturi, camere 10 paturi, prici. În cazul în care nu mai sunt locuri la cabană nouă, este și o cabană veche cu cameră 2 locuri, cameră 3 locuri, cameră 4 locuri, cameră 6 locuri, prici, unde este nevoie de sac de dormit, patul incluzând doar salteaua. Se poate lua și masa la Cabana Negoiu.

Foto: Facebook/ negoiu.ro
9.Cabana Padina, Bucegi – 1525 m
Având o istorie de aproape 100 ani, Cabana Padina a fost și va rămâne un centru turistic, istoric, geografic, și se poate spune chiar și energetic, al Parcului Natural Bucegi. Situată la o altitudine de 1525 m, în Parcul Natural Bucegi, Valea Ialomiței, Poiana Padina Strungii, de sub Munții Colții Strungii. Cabana este deschisă tot timpul anului și este dotată cu 130 locuri (60 locuri iarna). Locația este proaspăt renovată, are curent electric, apa curentă și restaurant. Este locul ideal pentru excursii cu familia, sau în grupuri mai mari, în special pentru tabere deoarece sunt camere cu câte 14 paturi.
10 cele mai frumoase destinații de vacanță la munte
Cabana Padina are în componență 3 clădiri. Restaurantul cabanei are 90 de locuri, care pe timpul verii sunt completate de alte 50 de locuri la terasă. Cabana „veche” are 37 de locuri în camere de 3, 6, 12 și 16 paturi supraetajate având dușuri și toalete comune pe fiecare dintre cele 2 etaje.
Cabana „nouă” este compusă din 26 de locuri în 6 camere duble cu baie, 2 camere duble cu o baie comună, 2 camere triple (pat matrimonial + pat single) cu baie și o suită având 2 camere duble cu baie. În restaurant, este și acces la internet wireless. Cabana „mică” are în componență 12 locuri în 6 camere duble cu baie și un living comun la parter.

Foto: cabanapadina.ro
10.Cabane montane – Cabana Curmătura, Piatra Craiului – 1470 m
Cabana de la 1470 de metri altitudine a fost construită în 1938 de SKV, secția Brașov. Situată pe versantul sudic al Pietrei Mici, în Poiana Curmăturii, sub curmătura dintre Piatra Mică și Vârful Turnul Pietrei Mari, Cabana Curmătura este locul de plecare pentru multe trasee montane și se poate ajunge la cabană, cel mai repede, prin Prăpăstiile Zărneștilor.
Curmătura are o capacitate de 82 locuri, în camere cu 2-3 paturi și dormitoare comune, bufet și restaurant (slow food, NU fast food). Sursa de apă este în afara cabanei, toaleta este în afara cabanei, dar are și curent electric (generator). Iarna camerele sunt încălzite cu lemne, însă este indicat să aveți și un sac de dormit. Pe timp de vară, camerele nu sunt încălzite. Singura sursă de apă potabilă este lângă cabana Curmatura, așa că asigurați-vă că aveți suficientă apă când plecați de la cabană.
11.Cabana Diham, Bucegi – 1320 m
Situată în Munţii Dihamului, la marginea unei poieni largi de sub Măgura Cenuşie, la o altitudine de 1320 de metri, cabana a apărut în 1934, pe locul unor grajduri de vite. Ideea de a construi unui adăpost pentru drumeții istoviți de traseele montane, a aparținut Clubului German de Schi din București, care funcționa în această zonă din 1932 și care avea nevoie de un loc de odihnă pentru schiori.
Cabana Diham a beneficiat de două etape de extindere și modernizare, prima a avut loc în anii ’70, iar cea de-a doua a avut loc în jurul anilor 2000. În 2001 a fost dat în folosință al doilea corp al clădirii. În urma unui incendiu din 2002 când a fost aproape distrusă, cabana a fost reconstruită și s-a numit Diham Phoenix, cu trimitere la pasărea ce renaște din propria cenușă.
Actualul adăpost are 87 de locuri, în camere de 2-6 persoane, bufet şi restaurant-cantină permanent. În incintă există curent electric de la rețeaua publică și apă curentă. Iarna cabana Diham serveşte ca bază pentru practicarea schiului fond.

Foto: Wikimedia/ L.Kenzel
Dacă nu vi s-au părut mulțumitoare aceste cabane montane sau nu sunt situate într-o zonă preferată, urmăriți lista cu toate cabanele din țara noastră, veți vedea denumirea cabanelor, zona în care se află dar și altitudinea la care se situează fiecare locație.
Cabane montane din România și altitudinea la care le găsiți
- Cababa Omu, Bucegi – 2505 m;
- Cabana Babele, Bucegi – 2200 m;
- Refugiul Iezer, Iezer Păpuşa – 2165 m;
- Cabana Podragu, Făgăraş – 2136 m;
- Cabana Bucura, Retezat – 2040 m;
- Cabana Bâlea Lac, Făgăraş – 2034 m;
- Cabana Caraiman, Bucegi – 2025 m;
- Cabana Piatra Arsă, Bucegi -1950 m;
- Cabana Vârful cu Dor, Bucegi -1885 m;
- Cabana Dochia, Ceahlău – 1750 m;
- Cabana Mălăieşti, Bucegi – 1720 m;
- Cabana Mădăraş, Harghita – 1710 m;
- Cabana Cristianul Mare, Bârsei – 1705 m;
- Cabana Preajba, Lotru – 1630 m;
- Cabana Piatra Mare, Bârsei – 1630 m;
- Cabana Peştera, Bucegi – 1610 m;
- Cabana Rânca, Parâng -1600 m;
- Cabana Giumalău, Giumalău – 1600 m;
- Cabana Postăvaru, Bârsei – 1590 m;
- Cabana Buta, Retezat – 1580 m;
- Cabana Cozia, Cozia – 1573 m;
- Cabana Ciucaş, Ciucaş -1550 m;
- Cabana Bârcaciu, Făgăraş – 1550 m;
- Cabana Negoiu, Făgăraş – 1546 m;
- Cabana Muntele Mic, Muntele Mic – 1540 m;
- Cabana Puzdrele, Rodnei – 1540 m;
- Cabana Urlea, Făgăraş – 1533 m;
- Cabana Padina, Bucegi – 1525 m;
- Motel Rarău, Rarău – 1520 m;
- Cabana Turnuri, Făgăraş – 1520 m;
- Cabana Valea cu Brazi, Bucegi – 1510 m;
- Cabana Capra, Făgăraş – 1500 m;
- Cabana Pietrele, Retezat – 1480 m;
- Cabana Curmătura, Piatra Craiului – 1470 m;
- Cabana Bulboaca, Bucegi – 1460 m;
- Cabana Clăbucet – Plecare, Baiu – 1456 m;
- Cabana Izvoarelor, Bucegi -1455 m;
- Cabana Suru, Făgăraş – 1450 m;
- Cabana Turnuri, Făgăraş – 1450 m;
- Cabana Păltiniş, Cibin/Cândrel – 1450 m;
- Cabana Straja, Vâlcan – 1445 m;
- Cabana Vlădeasa, Vlădeasa – 1430 m;
- Cabana Piatra Singuratică, Hăşmaş – 1430 m;
- Cabana Vâlcan, Vâlcan – 1419 m;
- Cabana Baleia, Retezat – 1410 m;
- Cabana Valea Sâmbetei, Făgăraş – 1401 m;
- Hotel Alpin, Bucegi – 1400 m;
- Cabana Obârşia Lotrului, Lotru – 1400 m;
- Cabana Cheile Zănoagei, Bucegi – 1400 m;
- Cabana Cheile Turzii, Gilău – 1385 m;
- Cabana Băişoara, Gilău – 1385 m;
- Cabana Leaota, Leaota – 1370 m;
- Cabana Susai, Baiu – 1350 m;
- Cabana Santa, Candrel – 1350 m;
- Cabana Gârbova, Baiu – 1350 m;
- Cabana Harghita, Harghita – 1350 m;
- Cabana Diham, Bucegi – 1320 m;
- Cabana Poiana Stânei, Bucegi – 1270 m;
- Cabana Muntele Roşu, Ciucaş – 1260 m;
- Cabana Fântânele, Cibin/Cândrel – 1257 m;
- Cabana Crint, Cibin/Cândrel – 1250 m;
- Cabana Rentea, Bârsei – 1243 m;
- Cabana Bâlea Cascada, Făgăraş – 1234 m;
- Cabana Mestecănis, Rarău/Giumalău – 1223 m;
- Cabana 7 Noiembrie, Ceahlău – 1220 m;
- Cabana Scropoasa, Bucegi – 1205 m;
- Cabana Gâtul Berbecului, Cibin/Cândrel – 1175 m;
- Cabana Rusu, Parâng – 1168 m;
- Cabana Trei Brazi, Bârsei – 1128 m;
- Cabana Cioplea, Baiu – 1110 m;
- Cabana Scărişoara, Bihor – 1108 m;
- Cabana Stâna de Vale, Vlădeasa – 1102 m;
- Cabana Fântânele, Bârgău – 1100 m;
- Cabana Poiana Secuilor, Bârsei – 1070 m;
- Hotel Poiana Ursului, Bârsei – 1020 m;
- Cabana Capra Neagră, Bârsei – 1012 m;
- Cabana Bunloc, Bârsei – 1000 m;
- Cabana Gura Apei, Retezat – 998 m;
- Cabana Gura Diham, Bucegi – 987 m;
- Cabana Turiştilor, Giurgeu – 985 m;
- Cabana Pârâul Rece, Bucegi – 960 m;
- Cabana Piscu Câinelui, Baiu – 950 m;
- Cabana Valea cu Peşti, Făgăraş – 950 m;
- Cabana Vânătorilor, Bârsei – 940 m;
- Cabana Furnica, Bucegi – 930 m;
- Căminul Alpin, Bucegi – 925 m;
- Cabana Cumpăna, Făgăraş – 920 m;
- Cabana Izvoare, Gutâi – 916 m;
- Cabana Babarunca, Ciucaş – 908 m;
- Cabana Giuvala, Piatra Craiului – 900 m;
- Cabana Timiş, Bârsei – 870 m;
- Cabana Suhard, Hăşmaş – 860 m;
- Cabana Câmpul lui Neag, Vâlcan – 850 m;
- Cabana Borşa, Rodnei – 850 m;
- Cabana Plaiu Foii, Piatra Craiului – 849 m;
- Cabana Cheişoara, Bârsei – 800 m;
- Cabana Izvorul Muntelui, Ceahlău – 797 m;
- Cabana Durău, Ceahlău – 780 m;
- Cabana Gura Zlata, Retezat – 775 m;
- Cabana Bran-Castel, Piatra Craiului – 770 m;
- Cabana Gura Râului, Piatra Craiului – 750 m;
- Cabana Mogosa, Gutii – 730 m;
- Cabana Poiana Neamţului, Făgăraş – 706 m;
- Cabana Dâmbul Morii, Bârsei – 700 m;
- Compexul turistic Sâmbăta, Făgăraş – 690 m;
- Cabana Deia, Rarău – 680 m;
- Cabana Curmătura Stezii, Cibin/Cândrel – 680 m;
- Cabana Agriş, Gutâi -676 m;
- Cabana Ciucaş, Harghita – 620 m;
- Cabana Arpaş, Făgăraş – 600 m;
- Cabana Crivaia, Semenic – 600 m;
- Cabana Farmecul Pădurii, Bârgău – 598 m;
- Cabana Meziad, Pădurea Craiului – 470 m;
- Cabana Bicaz-Baraj, Ceahlău – 500 m;
- Cabana Peştera Vadu Crişului, Pădurea Craiului – 295 m;
- Cabana Susaia, Aninei – 200 m.