Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunțat că fondurile disponibile pentru instalarea tinerilor fermieri au fost epuizate.
În perioada 2 noiembrie – 19 ianuarie 2024, au fost depuse 3.761 de cereri de finanțare, în valoare totală de 263,27 mil. euro. Alocarea stabilită pentru această sesiune a fost de 175,5 milioane de euro.
Cei care au aplicat pentru a obține fonduri nerambursabile, în calitate de „tineri fermieri”, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Să aibă vârsta de până la 40 de ani la data depunerii cererii de finanțare;
- Să nu fi deținut sau administrat o exploatație agricolă în ultimii cinci ani;
- Să aibă un plan de afaceri bine pus la punct.
Banii se acordă sub formă de sumă forfetară, în două tranșe:
- O tranșă de 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare;
- A doua tranșă de 25% din cuantumul sprijinului, în funcție de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă, de la semnarea Contractului de finanțare.
AFIR va anunța în perioada următoare data la care vor fi lansate noi sesiuni de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri.
Ministrul agriculturii: subvenția APIA se va acorda la valoarea maximă
Tinerii fermieri care doresc să obțină fonduri nerambursabile pentru a-și începe activitatea agricolă trebuie să fie atenți la anunțurile AFIR și să depună cererile de finanțare în timp util.
Condiții care trebuie îndeplinite pentru a primi fonduri nerambursabile
Până în 2027, se estimează că mii de agricultori români vor fi încurajați să dezvolte proiecte agricole. Criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi banii sunt următoarele:
- solicitantul se încadrează în definiția tânărului fermier, care prevede că limita maximă de vârstă este de 40 de ani;
- solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA, anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin intervenție;
- solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici;
- solicitantul propune prin Planul de afaceri să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică (SO- coeficient de calcul al producției standard) de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO;
- solicitantul prezintă un plan de afaceri viabil care va cuprinde: situația inițială a exploatației, obiectivele și acțiunile ce urmează a fi dezvoltate de solicitant, investițiile vor reprezenta cel puțin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil, calendarul de implementare al planului de afaceri;
- durata maximă de implementare este de 3 ani, respectiv 5 ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă;
- solicitantul se instalează pentru prima data ca tânăr fermier și nu a mai beneficiat de sprijin prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 sau Planul Național Strategic (PNS), indiferent de forma de organizare cu care vine pentru acordarea sprijinului.
RABLA la tractoare și mașini agricole – 30.000 de euro/persoană
În schimb, tânărul fermier trebuie să demonstreze înaintea depunerii celei de-a doua tranșe de plată creșterea performanțelor economice ale exploatației.
Astfel, comercializarea producției proprii trebuie să fie în procent de minimum 30% din valoarea primei tranșe de plată prin entități precum cooperativele, grupurile de producători, unitățile de procesare, piețele locale.