Cum ar fi ca în momentul în care intrați în casă să vă învăluie încă de la uşă parfumul plăcut al florilor? Ei bine, acest lucru este posibil, chiar și 365 zile pe an. Esistă o multitudine de plante parfumate de interior cu flori extrem de atractive, utilizate pentru a decora și înmiresma propria locuinţă.
Subtil și rafinat, parfumul plantelor poate schimba radical atmosfera din casă, iar cele mai bune dintre cele mai bune parfumuri naturale care ne pot umple casele cu nori dulci, merită o atenție specială și o selecție adecvată.
Dacă sunteți un fan al plantelor parfumate și prețuiți parfumurile la fel de mult ca frumusețea înfloririi sau a frunzelor, aflați în continuare care sunt cele mai parfumate plante de interior, ca să compuneți propria colecție.
Rozmarin
Este originar din regiunile mediteraneene și din Uruguay. Numele rozmarin derivă din latinescul rosmarinus, care literal înseamnă roua mării. Florile au culori variabile: alb, roz, roșu închis sau albastru, cu miros dulce, plăcut.
Este o plantă lemnoasă, perenă, veșnic verde care se întrebuințează în medicină și în industria parfumurilor. Pomișorii de rozmarin sunt foarte des folosiți în timpul Crăciunului pentru a înlocui bradul de Crăciun. Planta poate fi tăiată în diferite forme care apoi pot fi decorate.
Garofițe – Carnation extra
Garofița este ruda mai mică a Garoafei dar mai firavă și foarte parfumată. Carnation Extra denumită științific, este o plantă perenă, ornamentală, cu aspect de tufă. Planta se simte bine în grădină însă poate fi crescută și pe terasă sau balcon. Garofițele nu cresc foarte înalte, ajungând la cel mult 30 cm.
Murraya, un odorizant eco extrem de atrăgător
Florile sunt colorate în nuanțe de roz, roșu, alb, grena, dar pot fi și bicolore. Carnation extra are un aspect elegant și nu este pretențioasă în ceea ce privește locul de plantare. Ea pur și simplu iubește lumina și apa. Acest lucru o face ideală atât pentru interior cât și exterior.
Plante parfumate – Murraya
Murraya este o plantă exotică care parfumează spațiul unde se află și despre care se spune că are unele dintre cele mai delicate și aromate flori. Planta înflorește pe tot parcursul anului și produce grupuri de flori mici, parfumate, care atrag albine, în timp ce fructele atrag păsări mici frugivore.
Murraya Paniculata sau Murraya Exotica, cunoscută în mod obișnuit ca Iasomie portocalie sau Cutie de porțelan este o specie de arbust sau copac de talie mică, din familia citricelor, Rutaceae, având originea în zone cu climat tropical umed respectiv, Asia de Sud, Asia de Sud-Est și Australia.
Murraya Exotica are scoarța netedă, frunze pinnate și fructe de pădure ovale, de culoare portocalie-roșie, care conțin semințe păroase. Chiar dacă în ghiveci nu atinge dimensiuni impresionante, în mediul ei natural crește sub formă de arbust. Specia cea mai cultivată ca plantă de interior este Murraya Exotica.
Plante parfumate – Plumeria Rubra
Plumeria Rubra este o plantă exotică, cunoscută și sub numele de Frangipani. Plumeria, originară din zonele tropicale, întâlnită cel mai des în Caraibe este specială pentru frumusețea ei deosebită din punct de vedere estetic, are un parfum puternic dar plăcut și flori comestibile și pentru că ține la distanță moliile și nu este greu de întreținut.
Rubra vine de la cuvântul de origine latină care înseamnă roșu. Florile de Plumeria sunt cel mai des întâlnite în nuanțe de roșu aprins dar pot fi și roz, portocaliu, albe sau galbene ori combinații interesante ale acestor culori cu alb.
Plumeria este așadar o plantă spectaculoasă, potrivită în orice casă pentru că ne parfumează aerul cu un miros extrem de plăcut. În interiorul unei locuințe ajunge la maturitate deplină sub formă de arbust, cu înălțimea de maxim un metru și înflorește din mai până în octombrie.
Plante parfumate – Arborele de Mirt
Arborele de Mirt numit și Arborele de Ceară este apreciat pentru multiplele sale calități și beneficii dar cel mai important, este foarte util pentru proprietățile sale antibacteriene. Aroma de Mirt poate reduce numărul microbilor cu cel puțin 80%. Myrtle este favorabilă în special pentru climatul din camera copiilor.
Această uimitoare plantă veșnic verde este o plantă perenă, nativă în Europa de Sud și Africa de Nord, în zona Mării Mediterane, deci vine dintr-un climat umed. În natură, ajunge la 3-5 metri înălțime însă ca plantă de interior poate avea de la 50 cm până la 1 metru. În greacă, cuvântul „mirt” înseamnă balsam sau smirnă.
Myrtle este o plantă parfumată, cu flori albe și fructe de culoare verde închis, comestibile. Frunzele emană un miros aromatic și împrospător, care seamănă cu de cel de Mentă sau Eucalipt. Arbustul produce o esență uleioasă cu un miros specific, folosită în industria cosmetică (producție de parfumuri, deodorante de cameră, tămâie, etc.).
Iasomia de Madagascar
Stephanotis Floribunda numită și Iasomia de Madagascar, Floarea de Ceară, Floarea de Nuntă Hawaiană sau Coroana de Mireasă este o liană răsucită, puțin ramificată, care poate măsura până la 6 m lungime, originară din Madagascar. Are frunze mari şi lucioase şi flori albe, cu un parfum delicat de iasomie, mai puternic dimineaţa şi seara.
Planta Stephanotis atrage cele mai sofisticate simțuri cu parfumul său deosebit de îmbătător. Este atractivă tocmai prin contrastul extraordinar dintre frunzele lucioase, închise la culoare, și florile albe, cerate. Poate fi crescută la ghiveci, pentru a păstra mirosul elegant de parfum. Florile în formă de stea apar pe toată perioada verii şi sunt folosite cu succes în aranjamente florale, decoraţiuni.
Lămâiul
Lămâiul sau Citrus Limon este un arbust nativ din Asia, considerat veșnic verde care are de la 5 la 10 m înălțime. Frunzele sunt ovale şi lucioase, iar florile albe şi parfumate aproape tot timpul anului. Un studiu genetic a lămâiei consideră că este un hibrid între un portocal acru și un lămâi sălbatic.
Cuvântul lămâie sugerează o origine din Orientul Mijlociu. Ca plantă de ghiveci, Lămâiul este foarte atractiv. El creşte foarte bine la temperaturi ridicate şi într-un loc însorit. Arbustul are nevoie de multă căldură, fiind sensibil la temperaturi scăzute. De aceea, poate fi lăsat în aer liber din mai până în mijlocul toamnei, şi locul cel mai călduros şi mai luminos.
Plante parfumate – Leandru
Leandrul cu denumirea științifică Nerium Oleander este un arbust veşnic verde, originar din Asia şi bazinul mării Mediterane. Florile simple sau bătute, în formă de pâlnie şi colorate în alb, galben pal, oranj, roz şi chiar roşu apar la începutul verii şi continuă să înflorească până spre sfârşitul toamnei.
Are o perioadă mare de înflorire şi cu puţină îngrijire, un exemplar poate oferi ani întregi de culoare şi parfum în casă. Leandrul se dezvoltă foarte repede, necesitând ghivece din ce în ce mai mari. De aceea, este bine să fie tuns frecvent pentru a-și menţine dimensiunile şi forma. În interior, leandrul se dezvoltă bine dacă este ţinut la o fereastră cu multă lumină.
Arborele de Mirt, un arbust care curăță casa de microbi
Selecția plantelor în funcție de intensitatea mirosului, în conformitate cu scopul camerei este cea mai importantă:
- În dormitor, doar cele mai delicate, rafinate, subtile și delicate parfumuri nu provoacă anxietate și probleme de somn. Plantele, a căror intensitate a mirosului crește noaptea, nu sunt indicate.
- Aromele dulci, bogate în fructe, cu aromă de citrice și alte plante cu miros intens sunt potrivite în birou.
- Toate aromele asociate cofetăriei, asemănătoare extractelor și condimentelor, sunt indicate în bucătărie. Sunt plante al căror miros ajută la purificarea aerului și întrerupe mirosurile neplăcute.
- Aromele grele, groase, bogate, obsesiv zaharoase și intense ale plantelor „nocturne” pot fi folosite numai în acele camere unde nu vă odihniți și nu lucrați seara. Astfel de plante, chiar și pe coridor sau pe hol, pot provoca o mulțime de probleme de aceea, trebuie scoase noaptea departe de dormitoare și camera de zi. Așadar, aceste plante sunt adecvate pentru baie sau hol.
- Toate plantele aromatice sunt împărțite în mod convențional în sedativ și tonic. Cel sedativ calmează, ameliorează oboseala, încetinește pulsul, vă permite să vă relaxați și să uitați de stres. Tonicul acționează invers adică, crește ritmul cardiac, activitatea mentală, excită sistemul nervos central, crește rezistența și performanța.
Aromele tonice sunt mult mai frecvente decât cele liniștitoare. În timp ce primele (sedative) sunt potrivite chiar și în locurile în care vă odihniți și dormiți, cele tonice pot fi o sursă de mari probleme în dormitor și în sufragerie seara.