Cel mai vechi spa din România, Baia Populară, este la Sibiu, Str. Andrei Saguna, nr.2. Aceasta a devenit monument istoric, după ce a fost restaurat și modernizat. Cel mai vechi spa din România datează din 1904 și în prezent, este complet funcțional.
Clădirea este creația profesorului de arhitectură al Universității Tehnice din München, Karl Hocheder. Capodopera arhitecturală îmbină stilistic forme ale barocului cu elemente de „Jugendstil”, fiind cea mai reprezentativă clădire din oraș pentru acest stil arhitectural. Inaugurarea a avut loc în 11 decembrie 1904.
Din punct de vedere al structurii arhitectonice, Baia Populară Sibiu, este o copie a Băii Müller din München, aceasta fiind realizată de același arhitect.
Cum arată cel mai vechi spa din România după renovare
Baia Populară are spații extinse, modernizări tehnice, a beneficiat de reparații și renovări a întregii clădiri istorice. După renovare se poate vedea frumusețea unei tradiții de peste 100 de ani și aducerea sa în contemporaneitate prin servicii și facilități noi.
Amploarea lucrării permite azi accesul la mansarda clădirii (spațiu destinat birourilor și sălii special amenajate pentru diverse activități sportive, educaționale sau de relaxare). Zona subsolului este dedicată persoanelor cu o poziție socială deficitară. În plus, acum există posibilitatea de a vizita turnul de apă, unde în locul vechiului rezervor cu o capacitate de 5.000 de litri a fost creată o zonă de relaxare, cu o priveliște minunată asupra orașului.
La acestea se adaugă și terasa de la primul etaj, care înconjoară curtea interioară, oferind un spațiu de relaxare și liniște la soare, ca în vremurile vechi. Serviciile Băii Populare sunt acum mult mai facile pentru persoanele cu nevoi speciale, în clădire fiind disponibil un lift, care face legătura cu toate nivelurile, de la subsol și până la mansardă. Inclusiv sala de sport oferă facilități pentru cei cu nevoi speciale.
Cele mai frumoase rute pentru scufundări în Turcia
Accesul principal rămâne același, cu mențiunea că zona socială este deservită numai la subsol, parterul și etajul 1 fiind acum amenajate și reorganizate conform conceptului spa – Sănătate prin Apă.
Zona parterului cuprinde următoarele facilități: piscină, saună uscată, saună cu aburi, cameră cu sare, două bazine cu apă rece și caldă, vestiare ample, zonă de așteptare pentru părinții / aparținătorii copiilor ce iau parte la cursurile de înot.
Etajul 1 este dedicat terapiilor spa: terapii (masaje) de relaxare, recuperare, antistres, cu pietre calde, masaj automatizat pe pat cu pietre jad, hidromasaj pe pat de apă, o zonă dedicată destinderii și relaxării.
Sala de sport este de asemenea complet renovată și dotată cu aparatură multifuncțională modernă, și o soluție soft care realizează un circuit de antrenamente, computerizat cu utilizare inclusiv pentru persoanele cu dizabilități (în scaun rulant).
Lucrările de renovare au fost executate în perioada 2018-2020. Investiția a fost finanțată de Consiliul Local Sibiu – Primăria Municipiului Sibiu. Primăria Sibiu a investit peste 20 mil. lei în reabilitarea acestei clădiri, lucrările incluzând atât restaurarea arhitecturii, cât și consolidări și modernizarea utilităților și spațiilor.
Cel mai vechi spa din România – Tarife la bazin, saună sau fitness
Pentru adulții care vor să petreacă o oră și jumătate în bazin tariful este de 25 de lei, în schimb copiii, elevii, studenții, persoanele cu handicap și pensionarii plătesc 15 lei.
Trei ore la saună/salină costă 35 de lei în cazul adulților și 25 lei în cazul copiilor, elevilor, studenților, persoanelor cu handicap și pensionarilor. Pentru a folosi sala de fitness, timp de trei ore, adulții plătesc 25 de lei. Copiii, elevii, studenții, persoanele cu handicap și pensionarii plătesc un tarif de 20 lei la sala de fitness.
Un abonament full-acces/ lună costă 600 lei în cazul adulților și 450 lei în cazul copiilor, elevilor, studenților, persoanelor cu handicap și pensionarilor. Abonamentul full-acces pe zi costă 70 lei, respectiv 60 de lei.
Lista completă cu tarifele o găsiți AICI.
Baia Populară Sibiu – Istoria monumentului istoric
Pe locul unde se află în prezent Baia Populară Sibiu a funcţionat prima fabrică de lumânări din stearină din Transilvania, deschisă în 1840. După mutarea fabricii pe actuala stradă Turnului, Franz Frühbeck senior înfiinţează în anii ’40 primele băi de aburi din oraş.
În 1886, Johann Habermann cumpără baia de la urmaşii lui Frühbeck, o extinde şi o modernizează. Baia lui Habermann se afla pe locul actualului Spital de Pediatrie, în parcul Astra. Ideea de a construi în Sibiu la sfârşitul secolului XIX o baie accesibilă tuturor, a aparţinut lui Dr. Carl Wolff. Adunarea Generală a Casei de Economii (Hermannstädter Allgemeinen Sparkassa) şi-a însuşit această idee şi a furnizat mijloacele de execuţie din fondurile sale de rezervă.
Construcţia, creaţia profesorului de arhitectură al Universităţii Tehnice din München Karl Hocheder (1854-1917), îmbină stilistic forme ale barocului cu elemente de „Jugendstil” de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, fiind cea mai reprezentativă clădire din oraş pentru acest stil arhitectural.
TOP 8 locuri pentru plajă lângă București
Profesorul Karl Hocheder a desemnat pe unul dintre cei mai buni asistenţi ai săi la conducerea lucrărilor de construcţie – Hans Heckner. Acesta împreună cu meşterul Gustav Mätz şi echipa sa au ridicat atât de repede acestă clădire, încât inaugurarea a putut avea loc în 11 decembrie 1904.
Din punct de vedere al structurii arhitectonice, Baia Populară Sibiu este o copie foarte asemănătoare cu cea a Băii Müller din München, aceasta fiind realizată de acelaşi arhitect. La vremea respectivă nici un alt oraş din Austro-Ungaria de mărimea Sibiului, nu dispunea de o asemenea instituţie.
Baia dispunea în partea stângă, de un bazin lung de 21 de metri, lat de 9 metri, acoperit cu plăci de gresie verde-marin. În dreapta vestibului se ajungea la sauna romano-irlandeză, unică în ţară prin complexitatea dotărilor sale: sală de sudaţie cu 32 de cabine, saună umedă, saună uscată, bazine de alternanță (cald, rece), duşuri, spaţiu de masaj.
Citiți și:
- Top 11 cele mai spectaculoase cascade din România
- Povestea celor 7 mănăstiri unite print-o linie dreaptă
- 13 Sky bars în București cu imagini panoramice deosebite
- Pachete de vacanță către destinații cheie pe timpul verii
- Parcul Lacul Morii – foto, termen de execuție, costuri
- Cele mai frumoase obiective turistice din Mugla: Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datca
La etaj se aflau 10 cabine cu căzi şi duşuri pentru îmbăiere, precum şi 5 încăperi pentru băi de tratament: tratament cu nămol adus din Battaglia (Italia), băi de lumină electrică sau vana pentru curenţi electrici galvanici. Cele mai multe dintre aceste servicii sunt valabile şi astăzi.
Popularitatea tot mai mare de care se bucura baia, l-a convins pe Dr. Carl Wolff să ia în considerare oferirea posibilităţii atât de tratament, cât şi de cazare a pacienţilor veniţi din exterior. Astfel a luat naştere sanatoriul. Sanatoriul Stadtpark inaugurat în 1906, a format împreună cu Baia Populară până după primul război mondial, un complex sanatorial unic în Transilvania.
Clădirea sanatoriului, construită după planurile aceluiaşi profesor Hocheder, se compunea jumătate din camerele destinate bolnavilor şi locuinţa doctorului instituţiei, şi jumătate din locuinţe de închiriat. Sala de mese şi cea de lectură erau amplasate parţial în corpul de clădire care făcea legătura dintre baie şi sanatoriu.
După inaugurarea sanatoriului, numărul de clienţi ai Băii Populare a crescut la o medie de 5000 persoane/an, pacienţii provenind din toate colţurile ţării, dar şi din Turcia şi Germania.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.