Poemul scris de Ana Gubandru Tomescu reprezintă o imagine plină de speranță și optimism, care ne reamintește de puterea naturii de a se reinventa mereu. Acest tablou de primăvară este o poezie vibrantă care celebrează renașterea naturii și frumusețea vieții.
O explozie de viață și culoare: Mugurii se deschid, dezvăluind frunze și flori uimitoare, în timp ce mii de gâzulițe se bucură de căldura soarelui. Vântul aleargă sprinten prin văi și dealuri, purtând cântecul vesel al păsărilor.
Natura renaște: Pârâiașele se umflă și coboară spre vale, sărutând rădăcinile copacilor. Natura se îmbracă din nou în verde crud, chemând la viață nouă în toate colțurile lumii.
Un univers în mișcare: Albinele harnice se apucă de treabă, munții se înalță semeți ca un altar, iar furnicile, gândacii și scarabeii mișună de colo-colo. Vulpile ies din vizuini, iar urșii grei se plimbă prin pădure.
Simboluri ale speranței: Soarele răsare printre norii firavi, pictând zarea cu șiraguri de cocori. Albul iernii dispare, făcând loc primăverii, iar pământul se spală cu lacrimile ploii.
Martie e Răvășit: O Poezie despre Capriciile Primăverii
Bucuria vieții: Ieduții și copiii zburdalnici se joacă pe câmpie, toporașii își fac loc prin frunzele uscate, iar trilul ciocârliei umple aerul cu muzică. Plugurile ară pământul, pregătindu-l pentru o nouă recoltă.
Un triumf al naturii: Voioasa primăvară, însoțită de cele trei surori ale sale, ne dăruiește comori neprețuite. Natura se transformă cu frenezie, aducându-ne pace, avânt și bucurie.
Poezia Tablou de primăvară este o minunată descriere a primăverii, surprinzând cu sensibilitate și acuratețe frumusețea și vitalitatea acestui anotimp al renașterii.
Tablou de primăvară
Dau mugurii frunze și flori uimitoare
Și mii de gâzulițe se încălzesc la Soare,
Vântul aleargă sprinten pe dealuri și prin văi
Și cântă păsărele în glas cu zurgălăi.
Se umflă pârâiașe, se prăvălesc la vale,
Sărută rădăcina copacilor din cale,
Se-mbracă iar Natura în verdele cel crud,
Chemări la viață nouă în patru zări se-aud.
Albinele trezite grăbesc la lucru iar,
Toți munții se înaltă semeți, ca un altar
Și mișună furnici, gândaci și scarabei,
Ies vulpi din vizuină, se plimbă urșii grei.
Când Soarele răsare, filtrat de firavi nori,
Pe piept își pune zarea șiraguri de cocori,
Se duce albul iernii, e timpul primăverii,
Pământu-și spală fața cu lacrimile ploii.
Și zburdă pe câmpie ieduți și copilași,
Din pătura de frunze scot capul toporași,
Răsună iar câmpia de trilul ciocârliei
Și plugurile ară adânc spinarea gliei.
Voioasa primăvară, cu cele trei surori
Ne însoțesc în viață, ne dăruiesc comori,
Natura se preschimbă, cu multă frenezie,
Să ne aducă pace, avânt și bucurie.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI– 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări științifice publicate, dintre care șase premiate de Societăți de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Floare colț: O poezie despre frumusețe, putere și speranță
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
În 2023, Ana Gubandru Tomescu publică al treilea volum de poezii, „File din cartea sufletului”. Volumul cuprinde 123 de poezii care explorează tema vieții, în toată complexitatea ei. Poeziile sunt scrise într-un stil liric, cu o sensibilitate deosebită. Aici autoarea abordează o gamă largă de subiecte, de la dragoste și pierdere, la bucurie și speranță.
Poeziile Anei Gubandru Tomescu se caracterizează prin sensibilitatea și emoția cu care abordează subiectele. Ea are un stil personal, care se remarcă prin utilizarea armonioasă a limbajului. Poeziile sale reflectă gândurile și sentimentele unei femei care a trăit o viață plină de experiențe.
Aceste poezii ne ajută să conștientizăm sensul vieții, importanța iubirii și a frumosului.