Noaptea Sfântă a Nașterii Domnului este o poezie frumoasă, emoționantă și plină de semnificație. Autoarea Ana Gubandru Tomescu reușește prin această descriere în versuri să ne introducă în atmosfera Sfintei Sărbători a Nașterii Domnului, Crăciunul.
Poezia începe cu descrierea unei liniști nefirești, care contrastează cu agitația vieții de zi cu zi. Această liniște este un semn al apropierii sărbătorii, care aduce bucurie și speranță în sufletele oamenilor.
În continuare, poezia descrie pregătirile pentru sărbătoare. Sunt puse darurile sub brazi, se simte mirosul de cozonaci, iar oaspeții cei dragi sosesc la masă. Copiii pândesc pe la ferestre să-l vadă pe Moș Crăciun, iar cei amărâți uită de necazuri și se bucură de sărbătoare.
În cele din urmă, poezia se concentrează asupra semnificației spirituale a sărbătorii. Nașterea lui Iisus Hristos aduce mântuire în sufletele noastre și lumină în lume. Îngerii și sfinții petrec cu bucurie această sărbătoare, iar Maica Domnului ne dăruiește mângâieri de mamă.
Poezia se încheie cu o imagine de mare emoție. În casa poetului, Iisus Copilul și Măicuța Sa au sosit. Este o noapte sfântă, o noapte de pace și bucurie.
Noaptea Sfântă a Nașterii Domnului
E-o liniște ce pare nefirească,
După atâtea gemete porcine;
Pe raze blânde și în dulci colinde,
Simt Sfânta Sărbătoare care vine.
Sunt darurile puse pe sub brazi
Și-n case e miros de cozonaci;
De mai aproape sau din depărtări,
Sosesc la masă oaspeții cei dragi.
Copiii mai pândesc pe la ferestre,
Să-l vadă pe Moșneag cu tolba plină;
Cei amărâți mai uită de necazuri
Și-n ochii lor se-aprinde o lumină.
În ieslea strâmtă-a sufletelor noastre,
Pruncul Iisus aduce Mântuire;
În Univers, e magică trăirea,
Îngeri și Sfinți petrec cu bucurie !
Cu Mâna-i Sfântă, Maica Cea Curată,
Ne dăruiește mângâieri de mamă;
Prin Tatăl și prin Duhul Sfânt renaștem,
Să fim cu Pruncul-Dumnezeu de-o seamă !
E-o liniște ce pare nefirească,
În sufletul și-n toată ființa mea;
În casa mea modestă, au sosit
Iisus Copilul și Măicuța Sa !
Poezie de Ziua Satului Românesc – Satul meu
Iată câteva dintre elementele care fac această poezie deosebită:
Imaginea liniștii nefirești care precede sărbătoarea este foarte sugestivă. Ea creează o atmosferă de așteptare și de speranță.
Pregătirile pentru sărbătoare sunt descrise cu multă acuratețe și emoție. Se simte bucuria și entuziasmul oamenilor care așteaptă sărbătoarea.
Semnificația spirituală a sărbătorii este prezentată cu claritate și emoție. Nașterea lui Iisus Hristos este o sărbătoare care aduce bucurie și mântuire în sufletele oamenilor.
În concluzie, această poezie reprezintă o expresie a bucuriei și a speranței pe care le aduce Nașterea Domnului.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Poezie: Ninge ca în copilărie
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.