RCA cu decontare directă este o opțiune pe piața asigurărilor, unde partea prejudiciată într-un accident de vehicule care a optat pentru decontarea directă la încheierea contractului RCA, va fi despăgubită de către propriul asigurator RCA atunci când se îndeplinesc condițiile decontării directe.
Legea 132/2017 (Legea RCA) introduce în legislație noțiunea de decontare directă și o definește ca fiind serviciul auxiliar de gestionare a daunelor de către asiguratorii RCA a propriilor asigurați, care se ofertează obligatoriu de către asigurator, iar achiziția acestuia este opțională de către asigurat.
De ce ai nevoie de RCA cu decontare directă
În acest mod îți vei putea repara mașina în continuare pe asigurarea celui care a provocat accidentul, dar dacă Asigurătorul nu inspiră încredere, atunci o vei putea repara pe asigurarea ta, urmând că Asigurătorul tău să demareze procedurile de avizare, constatare și despăgubire a respectivei daune. Practic Asigurătorul tău își va recupera banii de la Asigurătorul RCA al șoferului vinovat, iar tu câștigi libertate.
Un alt motiv, astfel poți evita companiile de asigurări cu probleme. Anumiți Asigurători dețin monopolul pe piață de asigurare, dar asta nu înseamnă că sunt și cei mai buni în materie de despăgubire. Asigurarea RCA cu decontarea directă poate fi privită că un factor ce reglementează în timp apetența clienților spre prețul cel mai mic, crește interesul Asiguratorului să-și păstreze clienții și astfel să echilibreze standardul produselor.
Cumperi cu încredere un produs a căror beneficii sunt palpabile. Probabil că cel mai mare blocaj psihologic în achiziția unei polițe RCA mai scumpe este faptul că dai banii pe ceva ce va folosi altcineva, de aici și lipsa interesului către un produs de calitate. Prin asigurarea RCA cu decontare directă cumperi ceva ce îți inspiră încredere, ești stimulat să te informezi înainte de achiziție și îți oferă confortul emoțional că ai cheltuit banii pe un serviciu bine definit.
Scapi de blocajul birocratic mai ales în cazul accidentelor minore, atunci când mulți români renunță la despăgubire din cauza procedurii. Unii nici măcar nu o inițiază, iar alții renunță pe parcurs. Acest lucru se întâmplă frecvent pentru că procedura în sine este costisitoare, iar timpul de constatare și reparațiile propriu-zise pot dura mult mai mult decât îți permiți să aștepți.
Când se poate aplica decontarea directă
Serviciul de decontare directă se ofertează obligatoriu de către asigurator dar achiziția acesteia este opțională de către asigurat. Pentru aplicabilitatea decontarii directe legislația impune un set de condiții necesare de îndeplinit.
Art. 26 alin. (1) din Legea 132/2017 (Legea RCA) prevede:
(1) Decontarea directă între asiguratorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a urmatoarelor condiții :
a) accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
b) vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
e) prejudiciile exclud vătămările corporale.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Legii 132/2017 (Legea RCA), ASF emite reglementări în aplicarea acesteia privind modalitatea de decontare directă.
În data de 01.08.2017 a fost publicată în Monitorul Oficial Norma ASF 20/2017 care prevede reglementarile ASF în aplicarea decontării directe.
Art. 34 alin. (1), (2), (3) si (4) din Norma ASF 20/2017 prevăd:
- În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei norme, asiguratorii RCA încheie un acord de reglementare a relațiilor economice și organizatorice privind gestionarea modalității de decontare directă și a regreselor administrative.
- Acordul de reglementare prevăzut la alin. (1) cuprinde:
a) documentele pe care le conține dosarul de daună în vederea recuperării despăgubirii de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate;
b) modalități de comunicare;
c) termene de plată;
d) modalități de compensare și garantare. - Asiguratorul RCA al persoanei prejudiciate avizează asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea evenimentului în termen de 3 zile de la data deschiderii dosarului de daună.
- Asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea evenimentului confirma valabilitatea contractului RCA in termen de 3 zile de la solicitare.
Citiți și:
- Bilete unice disponibile din 15 februarie în București
- 13 recall-uri Mercedes pentru peste 5000 de mașini
- Spark Technologies a semnat un acord cu GEM
- Ce fel de job preferă românii pe timp de pandemie
- Telemunca în 2021 – care sunt beneficiile şi dezavantajele
- Locuri de muncă disponibile în România în noiembrie 2021
Tariful de primă pentru decontarea directă este stabilit de către fiecare societate de asigurare în funcție de criteriile societățtii de asigurare astfel că tariful de primă pentru decontarea directă este cuprins între 20 Lei și poate depăși 400 Lei. Tariful de primă exact al decontarii directe se poate afla din calculatorul RCA când se efectuează o calculație cu decontarea directă inclusă.
Foto: Joanne-reed-10833723 from Pexels
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.