În fiecare an, la 24 Ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voință politică al liderilor din cele două principate românești (Moldova și Țara Românească) și prima etapă în crearea unui stat național unitar român.
Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.
Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Poezie de Ana Tomescu Gubandru (AGT)
„Slavă, mărire șă mulțumire Treimii Sfinte, Maicii Domnului IIsus, Sfinților Români șă tuturor Sfinților!!! Pentru această țară sfântă și pentru demnii de prețuire înțelepți părinți șă străbuni ai noștri, care ne-au lăsat-o, pe veci, moștenire !!!”
Plai minunat, cum n-a mai fost și nu-i,
Pe toată-ntinderea Pământului,
Mi-Ești Sfântă Țară, Maică și mi-Ești Casă,
Credință mi-Ești și Limba cea duioasă.
Strămoșii, prin milenii, se luptară,
Cu toți acei ce aprig Te-au râvnit;
Și Moștenire Sfântă Te lăsară,
Cu bogății cum nu s-au pomenit.
DE ZIUA SFÂNTĂ-A RE-NTREGIRII TALE,
ÎNALȚ O RUGĂ CĂTRE DUMNEZEU:
ÎN VECI TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE !
ÎN VECI DOMNEASCĂ-N PACE NEAMUL MEU !
SLĂVIȚI SĂ FIE TOȚI ÎNAINTAȘII,
DOMNI, CĂRTURARI, OȘTENI, OAMENI DE RÂND !
LUMINA LE-NSOȚEASCĂ SUFLETUL ȘI PAȘII
ȘI CA PE SFINȚI SĂ ÎI PĂSTRĂM ÎN SUFLET ȘI ÎN GÂND !
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Citiți și:
- Poezie de Ana Tomescu Gubandru – Eminescu
- Top 7 mănăstiri cu icoane făcătoare de minuni
- Cazinouri emblematice din România. Când au fost construite primele clădiri pentru jocuri de noroc
- Cum arată cele 7 sere exotice din Parcul Drumul Taberei
- 10 cele mai frumoase destinații de vacanță la munte
- Cazări nonconformiste în România: Top 7 căsuțe în copac
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.