Casa Maria Lahovary a fost scoasă la licitație dar acest demers a eșuat, astfel că imobilul nu a fost încă valorificat prin procedura insolvenței de către Rovigo SPRL. În calitate de dministrator judiciar al firmei, Rovigo a organizat prima licitație de vânzare a monumentului istoric neorenascentist, la un preț de pornire de 44,6 mil. lei.
Proprietatea istorică transformată în spațiu comercial este situată în București, Sector 1, Calea Dorobanți nr 39. Domeniul face parte din lista monumentelor istorice, fiind construită la sfârșitul secolului XIX, în anul 1889, sub numele de Casa Maria Lahovary.
Aceasta se accesează direct din Calea Dorobanți și se învecinează cu mai multe puncte de interes: Piața Victoriei – Hotel Sheraton – Academia de Studii Economice – Piața Lahovari.
Casa Maria Lahovary, edificiu din secolul al XIX-lea
Construită în 1889 în stilul neorenașterii franceze de către arhitectul Louis Blanc, Casa Maria Lahovary a fost concepută la cererea politicianului Ion M. Lahovary, tatăl prințesei Martha Bibescu. Clădirea reprezinyă una dintre emblemele Bucureștiului.
Simetria fațadei principale este punctată la nivelul parterului, în dreapta, de o fereastră triplă, în forme descrescătoare. Deasupra ferestrelor, panoul decorativ cu monograma ML face trimitere, în limba franceză, la Casa Lahovary. Pe fațada posterioară, Louis Blanc a amplasat un pridvor de lemn, consemnat de arhitect în calcule drept „verandă deschisă de lemn cu soclu zidit”.
Citiți și:
- Barierele din parcări ar putea fi deschise de pe telefonul mobil
- Centrul Bosch Cluj testează soluții pentru mașini automatizate
- De ce vehiculele electrice nu pot fi adoptate mai repede
- Mașina electrică Ora Cat 01 ajunge în Europa. Iată prețul
- Primele 1.000 de Dacia Spring au fost livrate în România
- Toyota bZ4X, un SUV electric cu o autonomie de 500 km
La început, repartizarea spațiilor interioare ale construcției era următoarea: 10 camere la parter și etaj, 2 antreuri cu toate instalațiunile moderne (apă, electricitate, băi); bucătăria și camerele de servitori la subsol. În stânga se afla grajdul, iar în dreapta, remiza pentru trăsuri și garajul de automobile. Dependințele ocupau o suprafață de 619 mp.
Clădirea (S+P+2E) și Mansardă are o suprafață construită desfășurată de 1.996 mp și teren de 3.196 mp.
Foto: Rovigo
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.