Turcia este cu siguranță una dintre destinațiile turistice preferate ale românilor, care sunt atrași de celebrele resorturi de lux și, mai nou, de croazierele pe iaht pe Marea Egee. Mărturie stau datele statistice care spun că, doar în 2022, peste 800.000 de turiști din România au ales să-și petreacă vacanța în această țară.
Ei bine, trebuie să știți că Turcia nu înseamnă doar Istanbul, Antalya ori Kusadasi, iar de acest lucru ne-am convins în urmă cu o săptămână, când am fost invitați într-un „info trip” pentru a vizita și pentru a admira siturile arheologice din vestul Turciei, țară care este supranumită leagănul civilizației.
Turcia a acumulat de-a lungul timpului o bogată moștenire culturală datorită contactului cu unele dintre cele mai grăitoare civilizații din toate timpurile. Astfel, meleagurile turcești oferă vacanțe pe placul tuturor categoriilor de turiști, fie aceștia iubitori de plajă, soare sau shopping ori pasionați de istorie și arheologie.
De aceea, nu mai reprezintă pentru nimeni o surpriză faptul că, deoarece se află la intersecția mai multor culturi, Turcia dispune de orașe turistice și istorice extrem de atractive pentru turiștii din întreaga lume și se numără printre puținele țări care pot oferi o experiență turistică autentică turcească completă. Această experiență a fost cu adevărat unică și educativă, iar în cele ce urmează vă vom împărtăși mai multe despre locurile pe care le-am vizitat și despre ceea ce am văzut și învățat.
Izmir, un oraș înfloritor, modern și vibrant
Călătoria noastră a început în Izmir, pe coasta de vest a Turciei, unul dintre cele mai vechi din această țară, care este punctul terminus al vechiului „Drum al regelui” care traversează Anatolia până la Golful Persic. Yeșilova și colinele Yassı Tepe din apropiere sunt cele mai vechi așezări neolitice în care au fost descoperite dovezi ale vechimii orașului.
Orașul datează din mileniul al treilea î.Hr. (la Tepekule, Bayraklı de astăzi) și a fost una dintre cele mai avansate civilizații ale timpului său, alături de Troia antică din vestul Anatoliei. Denumit în trecut Smyrna, după numele legendarei regine amazoane cu același nume, Izmir are o populație de vreo 5 milioane de locuitori, fiind în momentul de față al treilea ca mărime după Istanbul și Ankara.
Situat într-un imens golf, care este populat de numeroase iahturi, nave și feriboturi, Izmir este un oraș înfloritor, modern și vibrant, recunoscut pentru restaurantele sale unde se servesc preparate din fructe de mare, dar și preparate din bucătăria tradițională turco-egeeană.
În același timp, Izmir este destinația turistică preferată de pasionații de istorie datorită siturilor sale arheologice, care spun poveștile a nenumărate civilizații antice.
Izmir, Turcia
AirConnect ȋncepe operarea de zboruri regulate
Primul loc pe care l-am vizitat a fost Agora (n.n. – „loc de adunare”, „piață”, „bazar”), o piață publică veche de peste 2000 de ani, care în trecut era centrul orașului. Agora a fost înființată în perioada elenistică și este o structură plană în formă dreptunghiular, cu o curte mare în mijloc, înconjurată de galerii cu coloane (stoa), în timp ce majoritatea vestigiilor de aici datează din perioada romană.
Agora a fost reconstruită de împăratul Marcus Aurelius după cutremurul din 178 î.Hr. Am fost fascinați de istoria acestei zone și de faptul că multe dintre clădiri au trecut testul timpului și pot fi văzute și astăzi. Chiar lângă Agora se află bazarul Kemaralti, unde veți găsi produse realizate de mâinile pricepute ale locuitorilor İzmirului, care reunesc urmele trecutului cu influența prezentului. Hanul Kızlarağası, situat în Halim Ağa Bazaar din Kemeralti, este unul dintre cele mai populare hanuri din oraș cu arhitectura sa în stil otoman.
Bibilioteca Celsus, minunea din Efes
A doua zi a călătoriei noastre ne-a purtat pașii la 70 km sud distanță de Izmir. Aici am regăsit Efes, unul dintre cele mai mari și mai bine conservate orașe ale lumii antice, un important centru comercial și cultural din acea perioadă. Până în secolul I î.Hr., Efes a fost unul dintre cele mai mari orașe din lume din acea perioadă și se lăuda cu una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice, și anume Templul lui Artemis.
Efes, Turcia
În prezent, Efes (Ephesus) este un vechi sit scăldat de țărmul Mării Egee, ruinele conservate ale acestui oraș fiind una dintre cele mai populare atracții turistice ale Turciei. Am petrecut câteva ore explorând acest sit arheologic, vizitând băile publice, templele, amfiteatrul imens de 20.000 de locuri.
Amfiteatrul din Efes, Turcia
Însă, punctul de atracție ale Efesului este Biblioteca Celsus, o clădire imensă care a fost construită cu aproape 2000 de ani în urmă, care a supraviețuit aproape în întregime până astăzi. Ridicată în anul 135 d.Hr. în onoarea împăratului roman Tiberiu Julius Celsus Polemaeanus, biblioteca este considerată unul dintre cele mai frumoase și mai impunătoare obiective turistice.
Aceasta adăpostea în trecut mai mult de 12.000 de manuscrise și pergamente extrem de valoroase în acele vremuri. Așadar, dacă sunteți pasionați de istorie, Efes este cu siguranță un loc care trebuie bifat în aventura de descoperire a meleagurilor turcești.
Templul zeiței Artemis, greu încercat de istorie
După două zile în care am explorat siturile arheologice din Izmir și Efes ne-am îndreptat spre Manisa, un oraș magnific pentru cei care vor să „simtă” timpurile străvechi. Cunoscut din punct de vedere istoric sub denumirea de Magnesia, Manisa este supranumit „Orașul lui Șehzades” (n.n. – prinții coroanei otomane) deoarece a fost un important centru politic, educațional și cultural din provincia Anatolia de Vest. Manisa și împrejurimile sale s-au aflat sub stăpânirea hitiților, frigienilor, ionienilor, lidienilor, perșilor, romanilor, bizantinilor, sarukhanizilor și otomanilor.
În prezent, acest oraș are multe de oferit, și anume multe situri arheologice și adevărate minuni naturale, precum și numeroase atracții culturale, precum palate, hanuri, băi publice, moschei și biserici.
Join UP! s-a lansat pe piața din România cu vacanțe către Turcia
Am mers apoi la Sardeis, un vechi oraș din vestul Turciei, situat la aproximativ 100 de kilometri est de Izmir, care a fost fondat în secolul al VII-lea î.Hr. și a fost capitala Regatului Lydian, important centru comercial și cultural în perioada elenistică și romană.
Cele mai importante structuri arhitecturale descoperite cu ocazia săpăturilor din Sardeis sunt sinagoga construită în secolul al III-lea d.Hr. și gimnaziul antic.
Unul dintre cele mai importante locuri din Sardeis este Templul Artemis, dedicat zeiței grecești a vânătorii și a fertilității. Templul zeiței Artemis a fost construit în secolul al VI-lea î.Hr. și a fost unul dintre cele mai mari și mai bogate temple ale lumii antice. Acesta a fost distrus în urma unui cutremur produs în anul 17 d.Hr. și reconstruit în conformitate cu planul său original în timpul domniei împăratului Tiberiu. Din păcate, templul a fost din nou distrus în mai multe rânduri, ceea ce face ca astăzi să mai existe doar câteva ruine ale templului original.
Tot în Sardeis (Sardis) există și așa-numitele case Kula, un exemplu de arhitectură tradițională turcească ce datează din secolul al XIX-lea. Aceste case sunt construite din cărămidă și piatră, au acoperișuri din lut și paie și au fost ridicate de către membrii familiei Kula, care erau negustori bogați și influenți în această regiune.
Case Kula, Turcia
Am fost în punctul-cheie al „Drumului Regelui” din Turcia
Ușak a fost următoarea oprire în periplul nostru turcesc, un oraș fascinant și încărcat de istorie, cu o cultură și tradiții unice. Este un oraș pitoresc situat în partea de vest a Turciei, în regiunea Aegeană, care are o istorie bogată și o cultură distinctivă și care reprezintă un loc ideal pentru cei care caută o experiență autentică și tradițională. Denumit în antichitate Temenothytia, Ușak reprezintă o poartă de acces între regiunea Mării Egee și regiunea Anatoliană Centrală și a găzduit numeroase civilizații începând cu anul 4000 î.Hr., în special frigieni și lidieni.
Un alt factor care sporește importanța istorică și geografică a orașului Ușak îl reprezintă faptul că este amplasat într-un punct-cheie al „Drumului Regelui”, care leagă Egeea și Mesopotamia prin comerț și cultură. De asemenea, Ușak este recunoscut pentru covoarele tradiționale fabricate manual, care au o istorie lungă și bogată în regiune și care sunt unele dintre cele mai frumoase și mai valoroase covoare din lume.
Ușak este, de asemenea, cunoscut pentru situl arheologic din apropiere, Lydian City, care datează din perioada antichității. Aici, vizitatorii pot explora ruinele unor clădiri antice, precum și un teatru bine conservat.
Blaundus Ancient City, Usak, Turcia
O altă atracție a Ușak-ului este Muzeul Arheologic. Inaugurat în urmă cu 48 de ani, acesta unul dintre cele mai moderne din Turcia, care găzduiește o colecție impresionantă de peste 2000 de artefacte istorice, inclusiv obiecte din epoca romană și bizantină.
Templul lui Zeus din Kutahya
Ultima noastră escală a fost Kutahya, unul dintre cele mai vechi orașe din Anatolia, care datează din epoca bronzului (3000-2000 î.Hr.). S-a aflat sub dominația imperiilor hitit, frigian, lidian, persan, macedonean, bithynian și Pergamon, în această ordine, și a făcut parte din imperiile Roman și Roman de răsărit (Bizanț).
Kütahya are un bogat patrimoniu istoric și cultural transmis de la selgiucizi, germiyanizi și Imperiul Otoman până la Republica Turciei. Pe lângă valoarea sa istorică, acest oraș dispune de importante izvoare termale, ceea ce l-a transformat într-unul dintre cele mai importante zone de turism termal din Turcia. Principala ocupație a locuitorilor acestui oraș o reprezintă fabricarea ceramicii, activitate care a început odată cu hitiții din Kütahya și s-a dezvoltat în mod constant până la sfârșitul epocii otomane.
Turcia a inaugurat cel mai lung pod suspendat din lume
Vechiul oraș Aizanoi este unul dintre cele mai importante din această zonă, fiind situat în districtul Çavdarhisar, la 47 km de Kütahya. Istoricii spun că Aizanoi a apărut atunci când s-a născut eroul mitologic Azan, fiul legendarului rege Arcas și al Dryadei Erato. Azan este menționat în scrierile antice ca fiind conducătorul frigienilor care trăiau în jurul peșterii sacre a zeiței Meter Steunene din partea superioară a pârâului Penkalas (Kocaçay). Aizanoi a fost redescoperit și examinat de arheologii europeni în 1824. Din 1970, lucrările de excavare au fost efectuate în mod regulat în fiecare an.
Amfiteatrul din Aizanoi Ancient City, Turcia
Printre ruine se numără Templul lui Zeus, cel mai bine conservat de acest tip din Anatolia, cu a sa curte cu patru coloane și agora. Acesta a fost construit între anii 117 și 138 î.Hr, are o scară către cella subterană (o cameră sacră din templu), care este dedicată zeiței frigiane Meter Steunene.
Bucătăria turcească, o minunăție!
De-a lungul călătoriei prin Turcia, gazdele noastre ne-au oferit posibilitatea de a gusta din bucătăria tradițională turcească, una dintre cele mai diversificate, rafinate și apreciate din lume. Aceasta se bazează pe ingrediente proaspete și variate, condimente aromate și complexe și o combinație de tehnici de gătit tradiționale și moderne, având influențe din mai multe culturi precum cea greacă, persană, arabă și balcanică.
Bucătăria turcească este o formă de artă și un mod de a împărtăși momente unice de bucurie și tradiții cu persoanele dragi.
Una dintre cele mai cunoscute preparate turcești este kebab-ul, care poate fi găsit în foarte multe țări din lume, însă nici o versiune nu se poate compara cu cea originală. Kebab-ul este un preparat pe bază de carne de miel sau de vită, care este gătit într-un cuptor special numit tandir sau pe grătar.
Adana kebap, caşarik, şiş kebab, lahmacun
De asemenea, în bucătăria turcească există o varietate de preparate de carne cum ar fi adana kebap, caşarik, şiş kebab, lahmacun sau renumitele manti, găluștele turcești umplute cu carne și servite cu iaurt. De altfel, iaurtul poate însoți majoritatea meselor care conțin carne, orez sau pâine.
Un alt preparat popular din bucătăria turcească este borek-ul, un fel de plăcintă făcută cu foi subțiri de aluat și umplutură de brânză, carne, spanac sau cartofi. Borek-ul poate fi servit ca aperitiv sau ca fel principal și este întotdeauna o alegere delicioasă. În plus, meze-urile sunt un alt preparat tradițional turcesc, care constă într-un set de gustări mici, inclusiv humus, muhammara, dolma (frunze de viță umplute cu orez și legume) și multe altele. Aceste gustări se servesc de obicei cu celebra „pida”, lipia tradițională turcească.
Deserturile turcești sunt apreciate în toată lumea și sunt slabe șanse să le poți rezista fiind absolut senzaționale.
Deserturi turcești
Poate cel mai cunoscut desert este baklava, o prăjitură foarte dulce și crocantă, care este făcut din foi subțiri de aluat cu miere și nuci și se servește caldă.
În afară de baklava veți putea întâlni la tot pasul halva, kataif, celebrul rahat turcesc (Turkish Delight), precum și alte deserturi mai puțin cunoscute, dar la fel de gustoase: sekerpare, kabak tatlisi, tavuk gogsu sau kabak tatlisi. Nu putem omite Ayran-ul, iaurtul popular turcesc „îndoit” cu apă și cu un conținut ceva mai ridicat de sare, ideal după orice masă la care consumi preparate picante, și nici renumitul „çay” turcesc și inegalabila cafea turcească.
Pe toată durata șederii în Turcia am putut să gustăm din toate acestea și chiar mai mult, și tot ceea ce putem spune este WOW!!! Și asta, indiferent dacă a fost vorba despre preparate din pește, carne, legume la tigaie sau coapte, salate ori murături. Ce să mai spunem despre combinațiile de preparate pe care, probabil, doar în această parte de lume le poți experimenta.
Pește
Spre exemplu, într-una dintre zile am fost invitați să mâncăm într-un local tradițional dintr-un mic sătuc turcesc, unde am mâncat pentru prima dată în viață orez (pilaf) amestecat cu ciorbă de fasole și iaurt. Chiar dacă am prins primele zile de Ramadan 2023, am putut consuma și carne, care a fost foarte delicioasă, indiferent dacă a fost pregătită sub formă de chiftele de toate formele și mărimile ori sub formă de frigărui. Am putut mânca și carne de vită, care a fost la fel de gustoasă. În schimb, vinurile locale Angora, Yakut sau Ancyra au reprezentat o surpriză extrem de plăcută pentru toți.
Așadar, dacă alegeți Turcia pentru următoarea vacanță, nu uitați de aceste locuri minunate mai puțin cunoscute (Izmir, Efes, Manisa, Sardeis, Ușak, Kütahya) și puneți-le pe listă să le vizitați. Nu veți regreta!