Cu o istorie ce merge de peste 200 de ani în urmă, Capitala României se numără printre inițiatorii manifestarilor culturale. În Bucureşti sunt în jur de 60 de muzee şi case memoriale, unele de renume, altele mai puțin cunoscute, unele repere, altele inedite.
Lista include de la muzee de artă, istorie, antropologice până la muzee mai atipice, care oferă experiențe inedite. Cele mai vizitate dintre muzee din București le puteți descoperi în continuare.
1. Muzeul de Artă Recentă
MARe prezintă publicului peste 150 de opere, expuse într-o clădire de 1200 mp desfășurată pe cinci niveluri, dotată cu toate spațiile, echipamentele, serviciile, programele și cadrele de specialitate cerute de exigențele muzeografice actuale.
Conceput de YTAA (Youssef Tohme Architects and Associates), noul muzeu va prezenta o colecție permanentă cu cele mai reprezentative lucrări de artă românească realizate din anii 1960 și până astăzi.
După Muzeul Simu, MARe este primul muzeu privat de artă care se deschide în România în ultimii 100 de ani, într-o clădire care îi este dedicată exclusiv, nu într-o construcție oarecare, convertită la sarcina de muzeu.
Muzeul Național de Artă Contemporană se află pe Bulevardul Primăverii 15, Sector 1, București.
2. Muzeul Național de Artă Contemporană
Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) reunește peste 7 000 de lucrări ce datează din perioada postbelică. Muzeul este o instituție care desfășoară activități ample de cercetare, mediere, comunicare și punere în relație a unor fenomene artistice contemporane cu publicul larg, creând un cadru flexibil pentru cele mai diverse manifestări și proiecte din zona culturală românească.
Muzeul Național de Artă Contemporană se găsește în noua aripă de sticlă a Palatului Parlamentului, Str. Izvor 2-4, Aripa E4, una dintre cele mai largi clădiri administrative din lume.
3. Muzeul Naţional de Artă al României
Muzeul Național de Artă al României este cel mai important muzeu de artă din țară. Funcționează în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor. Muzeul a fost înființat în 1948 și este găzduit în Palatul Regal din Capitală.
Deține o colecţie de opere de artă impresionantă, împărţită în trei categorii majore: Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Românească Modernă şi Galeria de Artă Europeană. Printre cei mai importanţi artişti ce îşi au expuse lucrările în acest muzeu se numără Constantin Brâncuşi, Rembrandt, Monet, Rubens şi Tintoretto.
Cei care doresc să viziteze acest muzeu ăl găsesc în Calea Victoriei, nr. 49-53.
4. Muzee din București – Muzeul Naţional Cotroceni
Cotroceni este singura reşedinţă din întreg teritoriul românesc care a cunoscut folosinţa cea mai îndelungată, de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi până în prezent.
Aici pot fi vizitate spații din fosta mănăstire de la Cotroceni și fostul palat regal de la Cotroceni, unde au locuit regele Ferdinand și regina Maria, precum și colecțiile de artă veche decorativă europeană.
Specificitatea muzeului îi este conferită de îmbinarea caracteristicilor unui spaţiu memorial, cu o istorie de aproape 350 de ani, cu cele ale unui muzeu de artă decorativă.
Situat pe Bulevardul Geniului, nr. 1, Muzeul Naţional Cotroceni se impune prin oferta sa culturală.
5. Muzee din București – Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”
Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” a fost inaugurat în 1936, în prezența Regelui Carol al II-lea. Aici puteți admira o expoziție permanentă cu 380 de monumente pe o suprafață de 14 ha. Muzeul are dimensiunile unui sat adevărat şi cuprinde o multitudine de monumente şi artefacte provenite din secolul al XVII-lea până în secolul XX, cu case şi construcţii rurale, reprezentative fiecărei zone etnogragice a ţării.
Așadar sunt reprezentate zone din Ardeal, Maramureş, Oltenia, Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Banat. Atmosfera se aseamănă mai mult cu cea a unui parc natural decât cu cea a unui muzeu, fiind reconstruite aproximativ toate elementele ce puteau aduce aminte de vremurile de demult și de atmosfera pitorească.
Situat tot pe Şoseaua Kiseleff, nr. 28-30, în Parcul Herăstrău, Muzeul Satului este considerat una dintre principalele atracţii turistice din Bucureşti.
6. Muzeul Militar Naţional
Muzeul Militar Naţional a fost deschis publicului începând cu data de 18 decembrie 1923, în urma Înaltului Decret nr. 6064 dat de regele Ferdinand I al României. Premergător constituirii acestui muzeu a fost înființat în 1893 un muzeu al artileriei. Muzeul Militar Național are filiale locale în alte orașe ale României precum Oradea (inaugurat în 1971), Constanța (inaugurat în 1985) și Bacău (inaugurat în 1997).
Încăperile muzeului găzduiesc trei expoziții majore: Expoziția de Istorie Străveche, Colecția de Machete (cu informații despre tehnică militară folosită de-a lungul timpului, dar și despre fortificații) și Colecția de arme albe și arme de foc. Muzeul deține o bibliotecă ce cu cărți și reviste, cu teme militare.
Curtea muzeului are chiar la intrare un obiectiv important, Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie, sculptat de marele artist Spiridon Georgescu, gazduind, de asemenea, diverse obiecte de artilerie si tipuri de tehnica militara folosite in aviatie si infanterie.
Muzeul este localizat pe strada Mircea Vulcănescu, nr. 125-127.
7. Muzee din București – Muzeul de Istorie şi Artă (Palatul Şuţu)
Palatul Suţu este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti şi unul dintre puţinele imobile care au rămas nemodificate de mai bine de 150 de ani. A fost construit de Costache Suţu, după planurile arhitecţilor Conrad Schwink şi Johann Veit între anii 1833 și 1835. Muzeul de Istorie şi Artă al Bucureştiului este găzduit de fosta reşedinţă a postelnicului C. Grigore Şutu.
Cu o colecţie impresionantă de peste 400.000 de exponate de diverse tipologii ce surprind esenţialul mai multor secole, inclusiv Era Preistorică, Evul Mediu şi Epoca Contemporană, acest muzeu este unul dintre cele mai importante locuri în care vizitatorii pot învăţa despre trecutul istoric al României, în special al Capitalei.
Musezul este situat în zona Universităţii, aproape de “kilometrul zero” concret, pe bulevardul Ion C. Brătianu nr.2.
8. Muzee din București – Muzeul Băncii Naţionale a României
Palatul Băncii Naționale a României a fost construit între 1884 și 1890, după proiectul arhitecților Cassien Bernard și Albert Galeron, lucrările fiind supravegheate de arhitecții Grigore Cerchez și E. Băicoianu. Ultima restaurare datează din perioada 1992 – 1994. Printr-o hotărâre a Consiliului General al B.N.R. din 1914 s-a dispus înființarea muzeului.
Muzeul a fost organizat începând din 1933, prima expoziție fiind vernisată în iulie 1943. Aici sunt expuse seriile numismatice emise de Banca Națională a României, ce reflectă circulaţia monetară pe teritoriul României, de la monedele cetăţilor greceşti de pe ţărmul vest-pontic (sec. V î. Hr.), la denominarea leului din anul 2005.
Vizitând Muzeul Băncii Naționale a României în „cea mai frumoasă clădire din București”, după spusele arhitectului Ion Mincu, veți descoperi:
- una dintre cele mai valoroase colecții numismatice din România acoperind o perioadă de peste două milenii și jumătate;
- cea mai veche monedă bătută pe teritoriul României de astăzi;
- cei mai mici bani din hârtie tipăriți în România;
- cea mai numeroasă expunere de monede și medalii din aur;
- toate etapele parcurse de moneda națională de la începuturile sale până în zilele noastre;
- povești interesante despre două edificii remarcabile ale patrimoniului național;
- fapte mai puțin cunoscute despre oamenii care au condus Banca Națională;
- momente însemnate care au legat activitățile Băncii Naționale de istoria României;
- informații inedite despre caracteristicile și utilizările aurului.
Muzeul este amplasat în Centrul Istoric al Bucureştiului, în Vechiul Palat al Băncii Naţionale a României, Str. Lipscani nr. 25, sector 3.
9. Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”
Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, creația ilustrului om de știință român Dimitrie Leonida, al cărui nume îl poartă, a luat ființă în anul 1909 și a cunoscut substanțiale reorganizări în 1954 și 1972.
Edificiul beneficiază de o suprafață de expunere de 4.500 mp, din care 1.000 mp în aer liber, iar prezentarea exponatelor sale este grupată astfel: istoricul mecanicii, electricitate, magnetism, industria minieră și petrolieră, căldură, telecomunicații, hidraulică, electrotehnică, mașini industriale, transporturi terestre și aeriene, fizică atomică.
Muzeul prezintă un număr mare de exponate ce marchează momente din istoria ştiinţei şi tehnicii. În muzeu pot fi văzute piese de mare valoare documentară ilustrând spiritul inventiv al poporului român, printre care:
- moara de apă cu „făcaie” (precursoarea turbinelor Pelton), a cărei construcție este atestată încă din secolul al XV-lea;
- macazul cu ac și inimă de lemn, imaginat pe la 1600 de minerii de la Brad;
- primul automobil aerodinamic, conceput de inginerul român Aurel Persu;
- machetele avioanelor cu care Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă s-au înscris printre pionierii construcțiilor aerospațiale;
- diferite utilaje fabricate de uzinele românești.
Muzeul se află în Parcul Carol I din București, Str. Candiano Popescu, nr. 2.
10. Muzee din București – Muzeul Pompierilor
Muzeul Național al Pompierilor funcționează în cadrul Foișorului de Foc, o clădire de 42 m. A fost construit în 1890, ca punct de supraveghere și alarmare al pompierilor, la doi ani după ce precedentul turn, Turnul Colței ridicat în 1715 a fost demolat. Planurile au fost realizate de George Mandrea, în acea perioadă arhitectul-șef al Bucureștiului.
Foișorul de Foc a fost folosit de către pompieri până în 1935, când și-a pierdut rolul, întrucât în București se ridicau tot mai multe clădiri înalte, iar introducerea telefoniei făcea inutilă existența unui turn de supraveghere. Astfel, din 1963 a fost transformat în Muzeu al Pompierilor.
Muzeul expune cronologic, pe 6 etaje, începând cu cel mai de sus, la care se ajunge cu liftul, exponate privind evoluţia mijloacelor de stingere a incendiilor: uniforme militare şi civile româneşti şi străine, documente, manuscrise, hărţi, fotografii de la marile incendii din Bucureşti, arme albe şi de foc, machete de utilaje ale unităţilor de pompieri, utilaje româneşti pentru stingerea incendiilor, folosite încă din 1774, drapele, medalii.
Poate fi localizat muzeul în Bd. Ferdinand I, nr. 33 / zona Foişorul de Foc.
11. Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”
Muzeul Antipa este una dintre cele mai longevive instituţii de cercetare a biodiversităţii şi de educare a publicului din România.
Înfiinţat în anul 1834, la cererea Marelui Ban Mihalache Ghica, fratele domnitorului Alexandru Ghica, muzeul a fost compus, la început, din donaţia iniţiatorului, incluzând păsări, mamifere, moluşte, peşti, fosile de diverse tipuri, diferite minerale şi monede aparţinând popoarelor greceşti, romane şi bizantine.
În anul 2009, muzeul Antipa a trecut printr-o modernizare impresionantă, devenind unul dintre cele mai căutate muzee din Bucureşti.
Muzeul este situat în apropiere de Piaţa Victoriei, pe Şoseaua Kiseleff nr.1.
12. Muzee din București – Muzeul Naţional de Geologie
Clădirea impunătoare declarată monument de arhitectură a fost construită în stil neo-brâncovenesc, după proiectul renumitului arhitect Victor Ştefănescu la începutul secolului XX și a fost destinată iniţial găzduirii Institutului Geologic.
Una dintre clădirile frumoase ale Bucureștiului, veche de aproape un secol, găzduiește în sălile uriașe un patrimoniu cultural-științific inestimabil reprezentat prin remarcabile colecții mineralogice, petrografice și paleontologice recunoscute pe plan național și internațional.
Citiți și:
- Cazinouri emblematice din România. Când au fost construite primele clădiri pentru jocuri de noroc
- Palatul Cantacuzino a intrat în proces de restaurare
- Top 10 cele mai scumpe mașini din lume
- Colliers: Piața de investiții imobiliare a depășit 500 MIL. euro
- Novum va dezvolta un ansamblu rezidențial lângă Parcul Carol
- Google Maps va integra transportul în comun din București-Ilfov
În sălile acestui Palat al Științelor Geologice sunt prezentate atât specialiștilor, cât și publicului larg, o colecție impresionantă de “flori de mină”, dar și cea mai completă colecție de roci și fosile din România. Se pot vedea și extraordinare reconstituiri ale unor vertebrate mari descoperite în stratele geologice de pe teritoriul României, inclusiv câțiva dinozauri în mărime naturală descoperiți în regiunea Hațeg.
Muzeul Naţional de Geologie se află pe Şoseaua Kiseleff nr. 2.
În speranța că v-a plăcut această prezentare ale celor mai reprezentative muzee din București și le veți vizita, vă dorim plimbări culturale plăcute!