O persoană care conduce un vehicul fără permis de conducere, pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere poate și va fi sancționată cu amendă și închisoare de la 6 luni la 3 ani, conform art 335 alin 2 din Codul Penal.
Legea este valabilă și în cazul celor care comit un accident soldat cu pierderi de vieți, în timp ce se află sub influența alcoolului, a drogurilor, aceștia fiind condamnați la închisoare cu executare.
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere este o infracțiune serioasă, care este pedepsită chiar dacă nu se produce niciun accident.
Există și situația în care în timpul șofatului fără permis nu s-a produs niciun accident cu victime sau pagube. Dacă o persoană care nu posedă permis de conducere este surprinsă pentru prima dată pentru această infracțiune și nu mai are la activ alte infracțiuni, pedeapsa poate fi aplicată cu suspendare sau chiar amânare.
Dacă o persoană a mai comis această infracțiune sau alte infracțiuni în trecut, atunci poate primi o pedeapsă cu executare.
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere
Există trei tipuri de infracțiuni pentru actul de conducere fără permis auto. Sancțiunile pentru conducerea fără permis auto variază în funcție de gravitatea infracțiunii.
- Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
- Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
- Cu aceeași pedeapsă se sancționează şi persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.
Citiți și:
- S-a redeschis circulația pe podul de la Fetești
- Prima mașină zburătoare din lume a primit certificatul de zbor
- Ford Otosan anunță 1.300 de noi locuri de muncă la fabrica din Craiova
- Ce tarife are rețeaua de încărcare EVconnect, care va avea 500 de stații publice electrice în 2023
- Cum arată CryptoDATA Momentum, prima mașină electrică românească
- Tarife și program parcare cu plată în București
Sursa: EVmarket
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.