Cea mai scumpă înghețată din lume este creată în Japonia și are la bază ingrediente europene. Preţul acestui desert de lux este demn de Cartea Recordurilor datorită ingredientelor extrem de rare și de scumpe, folosite pentru preparare.
Înghețata Byakuya este tradusă în limba română sub denumirea de Soarele de la Miezul Nopţii. Întregul concept a fost realizat de Tadayoshi Yamada, cheful de la RiVi, un restaurant din Osaka, cunoscut pentru bucătăria sa de fuziune franco-japoneză.
Ce ingrediente conține cea mai scumpă înghețată din lume
Brandul japonez de înghețată Cellato a realizat un desert unic care a intrat în Cartea Recordurilor. Motivul prețului exagerat este reprezentat de ingredientele rare, printre care se remarcă trufa albă rară cultivată în Alba, Italia, la prețul de 2 mil. yeni japonezi/kilogram (aproape 12.000 lire sterline sau 15.192 dolari). Alte ingrediente speciale includ Parmigiano Reggiano și drojdie de sake.
„Ne-a luat peste 18 luni să ne dezvoltăm acest desert, cu o mulțime de încercări și erori pentru a obține gustul perfect”, a explicat un reprezentant al companiei Cellato pentru Guinness World Records.
Realizarea celei mai scumpe înghețate nu a fost singurul obiectiv al Cellato. Aceștia au dorit să îmbine ingredientele europene și japoneze sub formă de înghețată.
Cât costă o înghețață Cellato
O singură porție din desertul rece costă 873.400 yeni japonezi (5.469 lire sterline sau 6.696 dolari), preţul exorbitant fiind justificat de ingredientele folosite.
10 curiozităţi mai puțin știute despre Islanda
Conform personalului de la Cellato, acest desert are un gust și o textură deosebit de bogate. Ei au mai afirmat că parfumul intens al trufei albe, urmat de gusturile complexe și fructate ale Parmigiano Reggiano împreună cu drojdiile de saké, completează această reușită experiență gastronomică.
Cea mai scumpă înghețată din lume se serveşte după instrucţiuni speciale
Pentru că este o înghețată de lux nu se consumă ca o înghețată obișnuită, ci într-o manieră menită să le ofere clienților o experiență inedită.
Înainte de a mânca înghețata, consumatorilor li se recomandă să aștepte pănă în momentul în care aceasta ajunge la o textură moale, iar apoi să adauge sosul din trufe albe. Mai mult, înghețata este degustată cu ajutorul unei lingurițe speciale.
Înghețata de lux este servită cu frunze de aur comestibile și două tipuri de drojdie de sake. În plus, Compania Cellato recomandă ca îngheţata să fie acompaniată și cu un vin alb franțuzesc.