Prețul gazelor pe bursa europeană a scăzut sub pragul de 30 euro/MWh, în mijlocul iernii. Aceasta reprezintă o scădere de aproape 90% față de recordurile din august 2022, din perioada crizei energetice provocate de Rusia.
În ciuda faptului că ar trebui să fie mai mare în această perioadă a anului, prețul gazelor pe bursa TTF de la Amsterdam a scăzut marți sub pragul de 30 de euro/MWh.
În România, piața gazelor se comportă de parcă am fi în continuare în criză energetică. Pe minuscula bursă românească, BRM, puținele tranzacții care au loc se fac la preț de 60-66 euro/MWh, mai mult decât dublu față de prețurile de pe bursa olandeză.
Ce prevede legea promulgată privind unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă
Producătorii sunt obligați să vândă la preț de 150 de lei/MWh (30 euro/MWh), iar consumatorii finali plătesc un preț plafonat de 310 lei/MWh (62 euro/MWh) pentru casnici și 370 lei/MWh (74 euro/MWh) pentru noncasnici.
Aceste plafoane sunt mult prea ridicate și nu permit formarea unor prețuri conforme cu ce se întâmplă în piața europeană. Țările UE au în continuare depozitele pline cu gaze, ceea ce înseamnă că iarna va fi depășită cu ușurință.
În prezent, la nivelul UE, depozitele sunt pline în proporție de 79,14%. Practic, de la mijlocul lui noiembrie și până acum, s-au consumat doar 20% din cât era înmagazinat.
Și România stă bine la capitolul gaze înmagazinate, nivelul de 75,3%. În plus, România se poate baza și pe producție internă de gaze, la nevoie.
În condițiile în care UE nu are emoții legate de aprovizionarea cu gaze, piața este calmă, prețurile fiind pe trend de scădere. La începutul lunii octombrie 2023, cotațiile pentru gaze erau de 37-38 euro/MWh. Prețurile sunt cu aproape 90% mai mici față de recordurile din august 2022, din perioada crizei energetice provocate de Rusia.
A fost promulgată legea care prevede reducerea TVA pentru panouri solare
Așadar, prețul gazelor pe bursa europeană a scăzut semnificativ în ultimele luni, ajungând sub pragul de 30 euro/MWh. Acest lucru se datorează mai multor factori, inclusiv creșterii producției de gaze din Rusia, reducerii cererii de gaze în Europa și creșterii stocurilor de gaze în țări precum România.
În ciuda acestui fapt, piața gazelor din România se comportă de parcă am fi în continuare în criză energetică. Prețurile sunt mult prea ridicate, ceea ce duce la o situație dificilă pentru consumatori și pentru economia în ansamblu.