O noutate pe piața energiei: Furnizorii de energie oferă acum prețuri sub plafoanele stabilite de stat pentru consumatorii casnici.
Această schimbare semnificativă marchează o premieră de la declanșarea crizei energetice și ridică întrebări cu privire la viitorul schemei de plafonare-compensare.
Schimbări pe piața energiei
Referitor la electricitate, există 19 oferte la prețul plafonat (0,68 lei/kWh) pentru consumul sub 100 kWh (Getica 95, Enterex, E.ON, Electrica Furnizare, MET România, OMV Petrom).
Hidroelectrica nu mai este cea mai ieftină companie, având oferte la un preț peste plafon (0,77 lei/kWh). Pentru consumul între 100 și 255 kWh, Hidroelectrica are un preț sub plafon (0,77 lei/kWh), dar există și alte 8 oferte la prețul plafonat (0,8 lei/kWh).
Pentru consumul de peste 255 kWh, există 9 oferte sub prețul plafonat (1,3 lei/kWh).
Cum puteți economisi energie în bucătărie
La gaze există 22 de oferte la prețul sub plafon (0,31 lei/kWh). Companiile care furnizează gaze naturale pe piață la acest preț sunt Enterex, Nova Power and Gas, OMV Petrom, Renovatio Trading, Next Energy Partners, Premier Energy, PPC Energie, Engie, MVM, E.ON Energie, Getica 95.
Schema de plafonare-compensare:
- Eficacitatea schemei este pusă sub semnul întrebării.
- Comisia Europeană analizează legalitatea schemei.
- Guvernul analizează modificarea legislației pentru a reduce și mai mult facturile.
Furnizorii oferă prețuri sub plafoanele stabilite de stat pentru consumatorii casnici. Schema de plafonare-compensare este în atenția Comisiei Europene.
Guvernul dorește să mențină schema până în 2025 și analizează modalități de a reduce și mai mult facturile.
Piețele de energie electrică și de gaze naturale din România funcționează în conformitate cu reglementările europene privind piața internă de energie, prin care se stabilesc cerințe legate de dezvoltarea de energie din surse regenerabile, politica de mediu, integrarea piețelor de echilibrare, precum și interconectarea sistemelor energetice.
Ce este un certificat energetic şi la ce folosește
ANRE nu are dreptul de a reglementa prețul final al energiei electrice sau al gazelor naturale și este interzisă intervenția sa în stabilirea acestuia. Prețurile se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale.
Furnizorii sunt liberi să stabilească prețul la care furnizează energia electrică și/sau gazele naturale. ANRE are obligația de a stabili numai tarifele pentru serviciile de transport, de sistem și distribuție energie electrică și gaze naturale şi nu prețurile finale.