Declarația 112 cu modificările la IT, construcții, agricultură și industria alimentară, a fost publicată în Monitorul oficial. Contabilii așteaptă acum PDF-ul inteligent. Aceasta conține modificările fiscale introduse prin legea noilor taxe (L296/2023).
Formularul se depune lunar până în ziua de 25, acesta fiind necesar pentru asigurările la pensie și sănătate.
De la 1 noiembrie, angajații din IT sunt scutiți de impozitul pe venit (10%) și de contribuția la Pilonul II de pensii (3,75%) pentru 10.000 lei. Peste această sumă se taxează în mod obișnuit.
Referitor la construcții, agricultură și industria alimentară, angajații vor plăti CASS, deci vor avea scutire doar la impozitul pe venit (care este 10%).
ANAF va publica în perioada imediat următoare și PDF-ul inteligent.
Insolvențe în sectorul imobiliar? 70% dintre dezvoltatori, în dificultate
Verificare stare D 112 ANAF
Ministerul Finanțelor Agenția Națională de Administrare Fiscală oferă contribuabililor posibilitatea de a face o verificare stare D 112, online, pe site-ul ANAF. Pentru a depune Declarația 112, aveți nevoie de semnătură electronică.
Formularul 112 „Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” se depune numai online, de către toți contribuabilii are au această obligație.
Pentru depunerea declarației 112, plătitorul/împuternicitul trebuie să dețină un certificat calificat, eliberat în condițiile Legii nr.455/2001 privind semnătura electronică.
Pentru a fi consultată recipisa, este necesar să fie reținut indexul de încărcare a D112. Pentru cele depuse la ghișeu este necesar numărul de înregistrare.
Verificarea recipiselor pe Epatrim.anaf.ro/StareD112 se poate face doar pentru ultimele 200 de declarații depuse. După prelucrarea acestora, persoanele care le-au depus pot descărca recipisele.
O altă adresă unde puteți face o verificare stare declarație 112 este Anaf.mfinante.gov.ro/StareD112.
Introduceți indexul/respectiv numărul de înregistrare și CIF-ul unui document depus în ultimele trei luni. Dacă este corect veți primi o listă a documentelor depuse în această perioadă.
Top 10 locuri spectaculoase din România, mai puțin cunoscute
Recipisele trebuiesc listate deoarece nu pot fi consultate pe o perioadă mai veche de 60 de zile. Dacă se dorește consultarea recipiselor mai vechi de 60 de zile se poate accesa dosarul fiscal al contribuabilului.
Termen limită pentru a depune declarația 112
Declarația se depune:
- lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare pentru care se plătesc veniturile, de persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori;
- trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului, de plătitorii de venituri din salarii și asimilate salariilor prevăzuți la art. 80 alin. (2) din Codul fiscal, în calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului.