Ministerul Finanţelor a publicat Proiectul de lege referitor la unele măsuri fiscale pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung. Este vorba de noi taxe ce privesc atât companiile cât și persoanele fizice.
Actul normativ introduce, începând de anul viitor, un impozit minim pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 mil. euro, şi care determină implicit, un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri. Se introduce un impozit suplimentar pentru bănci, calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri.
Pentru microîntreprinderi, proiectul de lege prevede două cote de impozitare, de 1% şi 3%, în funcţie de veniturile realizate şi natura activităţilor desfăşurate. Cei care realizează venituri din activităţi de creare de programe pentru calculator sau din construcţii, li se vor restrânge facilităţile fiscale.
Noi taxe pentru persoanele fizice
De la 1 iulie 2024 se propune modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită, prin introducerea unei cote de 70%. Această taxă are ca scop creşterea conformării voluntare a contribuabililor, cu implicaţii favorabile asupra creşterii încasărilor bugetare.
Până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, se oferă o fereastră de oportunitate contribuabililor respectiv, să-şi declare veniturile şi să-şi plătească obligaţiile fiscale aferente acestora, evitând riscul încadrării acestora în categoria de risc fiscal şi a declanşării unor verificări a situaţiei fiscale personale, cu consecinţa impunerii cu noua cotă de impozitare şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente.
Top 5 cele mai bune credite de nevoi personale
În vederea reducerii evaziunii fiscale, trasabilitatea transporturilor rutiere de bunuri urmează a fi asigurată prin instituirea Sistemului naţional RO e-Sigiliu.
Taxe privind cota de TVA
În ceea ce privește cota de TVA, pentru livrarea de locuinţe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă urmează să crească de la 5% la 9%.
De asemenea, se precizează că la art. 294 alin. (5) se propune eliminarea scutirii de TVA cu drept de deducere aplicabile operaţiunilor efectuate către unităţi spitaliceşti de stat.
Măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor publice
Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice. Printre acestea se numără diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora, desfiinţarea posturilor vacante, desfiinţarea funcţiei de şef birou şi diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%.
Scad dobânzile fixe la creditele ipotecare noi de achiziție imobile
Toate aceste măsuri derivă din recomandările din raportul Băncii Mondiale cu privire la eliminarea cotelor reduse de TVA distributive (eliminare amânată sau etapizată) şi nedistributive (eliminare imediată).