Smochinul (Ficus carica) este un arbore fructifer originar din Asia de Vest, care poate fi cultivat cu succes și în România, în anumite zone cu climă favorabilă.
În zonele calde, smochinul este un arbust fructifer pitoresc, cu înălţimea de 8-12 m; în zonele temperate forma arbustivă nu depăşeşte înălțimea 3-4 m.
Unde se află plantații de smochin în România
În România, cele mai bune zone pentru plantații de smochine sunt în partea de sud-vest a ţării, la Timișoara, de-a lungul Dunării, între Buziaş şi Drobeta Turnu-Severin, în Oltenia, în Câmpia Română, în Bucureşti şi în Dobrogea (unde creşte în stare semi-spontană).
Smochinul se mai cultivă și în Orșova, Arad, Oradea, pe Clisura Dunării, Svinița și Simian. Sviniția este o comună cunoscută drept “tărâmul smochinelor”, deoarece smochinii cresc aici de mulți ani, sunt foarte răspândiți și de dezvoltă bine. La Șviniţa, judeţul Mehedinţi, plantaţiile de smochin ocupă o suprafaţă de 120 ha, o astfel de suprafaţă compactă fiind unică în Europa.
În livada Facultății de Horticultură din București, au fost aclimatizați smochini rezistenți la secetă, alături de kiwi (Actinidia deliciosa C.F. Liang & A.R. Ferguson, Familia Actinidiaceae), curmal chinezesc (Ziziphus jujuba Mill., Familia Rhamnaceae) și banana nordului (Asimina triloba L., Familia Annonaceae). Încercări de acest fel se fac și în apropierea orașului Timișoara, pentru înființarea unor mici plantații cu specii de climat cald.
Cum arată smochinul
Rădăcina smochinului este fasciculată, bine dezvoltată, puternică, cu muguri adventivi din care apar drajoni; pătrunde adânc în sol și se întinde pe o suprafață cu diametrul dublu-triplu față de cel al coroanei.
Planta are o singură tulpină sau mai multe, cu scoarță de culoare cenușiu-argintie, destul de fragilă încât se poate zgâria cu ușurință. Adeseori, pe tulpină și rădăcini, se formează noduri. Arborii maturi, care au suferit răniri sau le-au fost tăiate crengi mai groase, dezvoltă noduli mari, ca niște tumori, care le conferă aspect sculptural.
Coroana are forme diferite: rotundă și deasă sau turtită și rară, alcătuită din ramuri viguroase care prezintă urmele cicatrizate ale frunzelor căzute. Lărgimea coroanei este, adesea, mult mai mare decât înălţimea plantei. Lăstarii sunt groși, de culoare verde la început; pe măsură ce se maturizează culoarea devine măslinie sau cafenie.
Ramurile tinere și lăstarii conțin multă măduvă. Crengile bătrâne sunt butucănoase, acoperite de porțiuni cu scoarță netedă și porțiuni cu scoarță aspră.
Mugurii vegetativi se dezvoltă pe lăstari și ramurile cu vârsta de un an; au forma conică și sunt solitari. Mugurii florali apar pe ramuri de un an, sunt rotunjiți și grupaţi (câte 2-3) cu cei vegetativi.
Macul de Himalaya, o floare rară într-o culoare magică
Frunzele sunt lung-pețiolate, dispuse altern, mari, cu dimensiuni de 12-25/10-18 cm, păroase (faţa superioară este aspră iar faţa inferioară este catifelată), cu forme variate: rotunde, cordat-ovate, palmat-lobate, crestate adânc în 3-7 lobi, cu vârful dinţat; marginea limbului este întreagă sau ondulat-dinţată. Reprezintă element de identificare a formelor (varietăților, soiurilor).
În regiunile în care temperaturile pe durata iernii nu scad sub 6-100C, frunzele nu cad iar plantele nu au perioadă de repaos vegetativ. În zona temperată, acestea cad în timpul toamnei.
Toate părțile plantei conţin un suc lăptos, uşor lipicios (latex), care curge la ruperea unei frunze, a unui lăstar, a florilor sau a fructelor verzi. Alături de apă și alți compuși, latexul conține tripsină și peroxidază cu rol în autoapărarea plantei față de insecte și animale.
Smochinii sunt plante monoice (cu flori de ambele sexe în aceeaşi inflorescenţă) sau ginodioice (cu flori bărbătești formate pe plante diferite de cele pe care se dezvoltă florile femeiești). Smochinul cu flori bărbătești este sălbatic (caprifig), pe când cel cu flori femeiești se cultivă.
Unde și cum se poate planta smochinul
Cele mai favorabile zone sunt cele din sudul și sud-vestul țării, unde temperaturile medii anuale sunt mai ridicate, cu ierni blânde și veri călduroase. Smochinul este sensibil la frig și la curenți de aer rece, deci locurile ferite de vânturi reci sunt prielnice pentru cultivare.
Smochinul nu tolerează excesul de umiditate, se plantează pe soluri fertile și bine drenate. Are nevoie de multă lumină solară pentru a se dezvolta și a fructifica.
Plantarea se poate face primăvara sau toamna. Alegeți un soi adaptat la clima din România. Există soiuri rezistente la frig, precum Brunswijk, Ronde de Bordeaux, Celeste.
Săpați o groapă suficient de mare, groapa trebuie să fie de 2-3 ori mai mare decât rădăcina smochinului. Așezați smochinul în groapă, asigurați-vă că rădăcinile sunt bine desfăcute. Umpleți groapa cu pământ, tasați bine pământul pentru a elimina golurile de aer apoi udați smochinul abundent după plantare.
Îngrijirea smochinului
Temperatura minimă la care smochinul rezistă este de 4 grade Celsius, în timp ce maxima este de 39 de grade. Totuși, smochinul rezistă și la -10 sau -12 grade Celsius. În zonele cu ierni geroase, este recomandat să acoperiți smochinul cu o folie de protecție.
Udați smochinul regulat, mai ales în timpul verii. Fertilizați smochinul de primăvară cu un îngrășământ bogat în potasiu. Tăiați ramurile uscate sau bolnave la sfârșitul iernii.
Recoltarea smochinelor
Smochinele se coc vara, de obicei din luna iulie până în luna septembrie. Fructele sunt coapte când sunt moi la atingere și au o culoare specifică soiului. Recoltați smochinele dimineața, după ce s-a ridicat roua.
„Vedeţi smochinul şi toti copacii. Când înfrunzesc şi-i vedeţi,
voi singuri cunoaşteţi că de acum vara este aproape.
Tot aşa, când veţi vedea întâmplându-se aceste lucruri,
să ştiţi că Împărăţia lui Dumnezeu este aproape” („Luca” 21:29).
Soiuri de smochin recomandate pentru România:
- Brunswick: soi viguros, cu fructe mari, de culoare violet-negru.
- Brown Turkey: soi productiv, cu fructe medii, de culoare maro.
- Celeste: soi rezistent la frig, cu fructe mici, de culoare verde-gălbui.
- Violetta: soi cu fructe mari, de culoare violet-închis, cu un gust dulce și aromat.
Cum se crește un Smochin în ghiveci
Cultivarea smochinului în România poate fi o experiență rewarding. Cu o îngrijire adecvată, smochinul vă va oferi fructe delicioase și nutritive pentru mulți ani.