Halloween este o sărbătoare de origine celtică care are loc în noaptea de 31 octombrie. Americanii spun că în România sunt destinații de Halloween ideale pentru această sărbătoare, deoarece aproape fiecare județ are cel puțin o poveste de groază.
Unii oameni nu agreează această sărbătoare dar sunt și alții care celebrează cu mare fast Halloween.
Dacă sunteți în categoria persoanelor care caută experiențe inedite în această perioadă și vor să viziteze locuri înspăimântătoare, cu o bogată încărcătură istorică, doar pentru a putea face parte, chiar și pentru câteva zile, dintr-o lume mistică, porniți pe urmele lui Dracula, la Castelul Bran sau la Cetatea Poienari, dar și spre alte locuri autohtone la fel de înfricoșătoare.
Iată, așadar, câteva locuri bântuite din România foarte misterioase și interesante, pe care le puteți vizita de Halloween.
Una dintre regiunile pentru care România este renumită în întreaga lume este Transilvania. Aici se adună anual extrem de mulți turiști, adunați din toate colțurile lumii, pentru a vizita Castelul Bran, dar și pentru a descoperi istoria lui Vlad Țepeș și metodele sale terifiante de a-i pedepsi pe cei răufăcători.
1.Destinații de Halloween – Castelul Bran
Castelul Bran a fost inclus în 2012, într-un top al celor mai înspăimântătoare zece destinaţii de Halloween, realizat de un site turistic, alături de alte locuri celebre pentru istorii terifiante precum Hollywood şi Triunghiul Bermudelor.
Castelul Bran este un monument istoric și arhitectonic situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brașov, pe șoseaua ce pornește din vechiul cartier Bartolomeu și leagă Brașovul de Câmpulung. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic.
Top 7 cele mai ciudate locuri de pe Pământ
Conform legendelor, în Transilvania, exista un principe necruţător cu turcii, în persoana lui Vlad Țepes. Plecând la luptă, şi-a lasat soţia singură în castel, iar regina s-a sinucis. Vlad Ţepeş, întors de la luptă și găsindu-și soția moartă, plin de mânie și-a vândut sufletul Diavolului şi s-a transformat într-un vampir.
Numele de Dracula vine de la trasul în ţeapă, o metodă favorită de execuţie a domnitorului Țării Românești. S-a atestat faptul că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la castel, el fiind doar întemniţat aici timp de două luni, în 1462. Acesta are însă mai multe legături cu castelul, conducând câteva campanii de pedepsire a negustorilor germani din Braşov, care refuzau să i se supună şi să plătească dările rezultate din comerţ.
Concomitent, în satele vecine Branului și prin marea parte a Transilvaniei exista credinţa în existenţa unor spirite malefice, numite stafii sau steregoi. Ea se referă la oameni aparent vii, la strigoi, cei care ziua duceau o viaţă normală, însă, la momentul sosirii nopții, în timp ce dormeau, spiritul le părăsea trupurile, pentru a bântui somnul sătenilor.
2.Destinații de Halloween – Cetatea Poenari
Cetatea Poenari reprezintă un monument istoric din secolul al XIV-lea aflat în județul Argeș (Căpățânenii Pământeni), Muntenia, România. Este situată pe un vârf de munte care domină Cheile Argeșului, lângă localitatea Arefu, la 4 km de barajul și lacul de la Vidraru, pe vale mai jos, lângă centrala hidroelectrică Vidraru.
Legenda spune că, Vlad Țepeș, fiind urmărit de turci, a scăpat refugiindu-se în această cetate, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fața în spate, derutîndu-și astfel urmăritorii.
O altă poveste relatează că cetatea a fost construită de Vlad Țepeș și în zidurile sale se află sângele a 1500 de oameni sacrificați special pentru această construcție. Vlad Țepeș probabil credea că mortarul amestecat cu sânge uman creează o locație inaccesibilă dușmanilor.
3.Pădurea Hoia-Baciu
Pădurea Hoia-Baciu este situată în partea vestică a municipiului Cluj-Napoca, în apropierea secției în aer liber a Muzeului de Etnografie din Cartierul Grigorescu. Pădurea se întinde pe o suprafață de aproximativ 3 kilometri pătrați.
Granița sa sudică este culmea orientată în direcția est-vest a dealului care delimitează valea râului Someșul Mic și nu conține panta sudică abruptă a dealului. La nord, pădurea se termină pe o pantă mai lină, care întâlnește râul Nadăș.
Pădurea Baciu a căpătat notorietate datorită asocierii ei cu fenomene paranormale. În anii 1950, biologul Alexandru Sift a susținut că a fotografiat mai multe „forme ciudate, cu aspect nebulos”.
Fotografiile nu au fost niciodată publicate. Ulterior, chimistul Adrian Pătruț a publicat mai multe materiale despre apariția unor fenomene paranormale în pădure cu legături cu „proiectări subconștiente ale unor energii psihice”. Cercetarea lui Pătruț este de natură pseudoștiințifică, neavând la bază observații sau date concrete.
Pe urmele lui Vlad Țepeș, între mit și realitate
Pădurea a ajuns însă cunoscută la nivel mondial când, în anul 1968, tehnicianul militar Emil Barnea a fotografiat ce susținea el că erau OZN-uri în Poiana Rotundă, în partea vestică a pădurii. De atunci, s-au propagat mai multe mituri despre evenimente asociate pădurii, cum ar fi cel că o fată ar fi dispărut în pădure și ar fi reapărut cinci ani mai târziu în aceeași locație fără să-și amintească nimic din perioada respectivă.
Un alt mit spune că ar exista anomalii geomagnetice în zona pădurii, care sunt responsabile pentru descărcarea bruscă a aparatelor electronice și pentru diverse efecte psihologice negative pe care le-ar suferi persoanele care străbat pădurea. Cu toate astea, nu există vreo dovadă că vreunul din miturile care circulă despre pădure ar avea vreo bază reală.
4.Destinații de Halloween – Mănăstirea Chiajna
Ruinele mănăstirii Chiajna sunt un monument istoric aflat la marginea cartierului Giulești care fac parte din situl istoric Mănăstirea Chiajna-Giulești. Construcția Mănăstirii Chiajna a început în timpul domniei lui Alexandru Vodă Ipsilanti (1774–1782) și a fost finalizată în timpul domnului fanariot Nicolae Mavrogheni (1786–1790).
A fost construită în stil neoclasic, având dimensiuni mari pentru acea vreme: 43 metri lungime și 17 înălțime, ziduri groase de 1 și 2 metri. Urma să fie unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult românești ale vremii, însă nu s-a întâmplat așa. Legenda spune că biserica ar fi blestemată.
Preoții nu au slujit niciodată în ea, fiind bombardată de către turci chiar înainte de sfințire. Aceștia crezuseră că acolo ar fi fost mai degrabă o cetate, și din acest motiv au încercat să o distrugă.
Astfel, toate actele ei au ars în întregime. Cu toate acestea, construcția a rămas în picioare. Abia la cutremurul din 1977 s-a prăbușit turla. Mănăstirea a fost părăsită pe timpul ciumei din vremea domniei lui Alexandru Ipsilanti.
Top 7 mănăstiri cu icoane făcătoare de minuni
Alte surse susțin că mănăstirea funcționa în 1792, dar a fost părăsită în vremea ciumei, când domnitor era Mihai Șuțu, după ce însuși mitropolitul Țării Românești, Cosma Popescu, a murit din această cauză chiar în această biserică.
Ruina a fost obiectul multor fotografi, impresionând prin dimensiunile sale de ampoare. Mulți alpiniști vin aici pentru a o escalada. De-a lungul timpului, biserica a fost folosită ca decor pentru videoclipuri ale unor cântăreți de manele, rock sau hip-hop.
În aprilie 2011 ruinele mănăstirii au fost revendicate de Biserica Ortodoxă și se intenționează restaurarea ei.
Mănăstirea este subiectul mai multor legende urbane. După spusele localnicilor clopotul ar fi fost aruncat în apele Dâmboviței sau ar fi fost furat. Câteva înregistrări ale acestui sunet au fost făcute publice, însa nu au fost niciodată luate în serios.
Pe unul din ziduri, de sub tencuială, a apărut un chip misterios care seamănă fie cu o domniță, fie cu un înger, sau chiar cu Sfinxul românesc.
5. Casa Jean Troianos
Casa Jean Troianos, aflată în municipiul Brăila, a fost un azil de vârstnici numit Căminul de pensionari „Sf. Nicolae” aflat pe Str. Ana Aslan. Casa probabil a fost clădită de negustorul grec Nicolachi Mavrocordulas. În 1957 imobilul a devenit cămin pentru pensionari. Între timp, clădirea a fost retrocedată și a rămas în paragină.
În 1985, în urma lucrărilor de consolidare, se descoperă în subsol un schelet uman. Această descoperire șocantă nu a fost făcută cunoscută publicului din cauza cenzurii regimului comunist. Ba mai mult decât atât, nu s-au făcut cercetările necesare pentru stabilirea identității scheletului.
Medicii legiști au constatat, doar, că osemintele aparțin unei femei cu vârsta de aproximativ 30 de ani, iar craniul poartă urma unui glonț. Legenda spune că Nicolachi Mavrocordulas s-ar fi căsătorit cu o româncă din zonă, Voica, iar odată, întorcându-se de la vânătoare mai devreme, a găsit-o stând în pat cu un alt bărbat. Plin de furie, se spune că Nicolachi a împușcat-o și a zidit-o în pereții clădirii.
Nicolachi a plecat în Grecia iar casa a fost scoasă la vânzare, însă nimeni nu stătea prea mult în aceasta înainte să o vândă. Slugile spun că Voica bântuie imobilul iar localnicii o numesc „Casa cu stafii”.
6.Destinații de Halloween – Castelul Iulia Hașdeu
Castelul „Iulia Hasdeu” este un capriciu arhitectonic, din municipiul Câmpina, România, construit între anii 1894 și 1896. Acesta a fost ridicat de către savantul român Bogdan Petriceicu Hașdeu pentru fiica sa, Iulia, care a murit în anul 1888, la vârsta de 19 ani, de tuberculoză. Devastat de pierderea unicului său copil, Bogdan Petriceicu Hașdeu a construit un castel memorial, unde se spune că savantul practica ședințe de spiritism.
În urma morții fiicei sale de tuberculoză, Bogdan Petriceicu Hașdeu a construit clădirea după indicațiile primite de fiica sa, Iulia, în timpul ședințelor de spiritism ca să faciliteze convorbiri între cei doi. Noaptea, spiritul Iuliei Hașdeu cântă la pian iar tatăl acesteia se poate auzi aplaudând, precum auzeau localnicii și când acesta era în viață. Altii spun că uneori Hașdeu ieșea la geam și urla ca un lup.
Lista locurilor bântuite sau ciudate din România este mult mai mare, aproape fiecare județ având cel puțin o poveste de groază. Datorită castelelor pline de mister și a clădirilor vechi care ascund cele mai înspăimântătoare legende, România este una dintre destinațiile potrivite de Halloween.