Dunărea străbate 10 țări și 4 capitale, din Munții Pădurea Neagră până la Marea Neagră. Fluviul creează o multitudine de peisaje, însă cele mai spectaculoase și impresionante sunt pe teritoriul României, unde se află Defileul Dunării.
Aici, călătorii sunt mereu însoțiți de panglica de smarald a Dunării, în timp ce crestele de pe ambele maluri sunt acoperite de vegetație luxuriantă. Diversitatea extremă a florilor și păsărilor sălbatice ce poate fi întalnită prin Defileul Dunării este cum spuneam impresionantă, iar peisajele pe care le creează sunt cu adevărat unice, însă cele de la intrarea în țara noastră sunt considerate cele mai spectaculoase.
Unde se află Defileul Dunării / Clisura Dunării
Clisura Dunării sau Defileul Dunării este o regiune geografică situată de-a lungul malului nordic al Dunării, în sudul Banatului. Regiunea, care se află pe teritoriile județelor Caraș-Severin și Mehedinți, este limitată de râul Nera la nord-vest și de Cazanele Dunării la est. Defileul începe la Buziaș și se termină în zona hidrocentralei Porțile de Fier, în total aproximativ 150 de km de șosea pe malul Dunării.
Spectaculoasă din punct de vedere geografic, zona este, de asemenea, foarte importantă din punct de vedere al biodiversității, pe cuprinsul ei aflându-se un număr important de rezervații naturale, înglobate în prezent în Parcul Natural Porțile de Fier.
Cele mai mari așezări din Defileul Dunării sunt municipiul Orșova și orașul Moldova Nouă. Tot din Clisura Dunării fac parte și comunele Socol, Pojejena, Coronini, Gârnic, Sichevița, Berzasca din județul Caraș-Severin, precum și Svinița, Dubova, Eșelnița, Ilovița și Breznița-Ocol din județul Mehedinți.
Defileului Dunării este locuit de români majoritari și de sârbi. Unele localități au o majoritate sârbă. Acestea sunt: Socol, Pojejena și Svinița. Mai există și o comunitate de cehi, mai ales în jurul localității Gârnic, mai precis în localitățile Bigăr și Eibenthal. Un număr important de germani putem întâlni și în Orșova.
Ce puteți vizita în zona din Defilul Dunării
Cazanele
Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Au o lungime de circa 9 km. În unele locuri Dunărea se îngustează până la 230 m, îngreunând navigația. Fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși. Adâncimi maxime de circa 75 m. În sectorul Cazanelor, viteza de scurgere a apei depășește 5 m/s.
Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (Serbia).
La baza peretelui de calcar ce flanchează această porțiune a Cazanelor Mari există două cavități: peșterile Gura Ponicovei și Veterani.
Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind poziționate între masivele Ciucarul Mic (România) și Mali Strbac (Serbia)
Cazanele Dunării și masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier.
Aproape de golful Mraconia, se poate observa, săpat în stâncă, chipul lui Decebal, statuia lui Decebal având dimensiunile 55 m – înălțime și 25 m – lățime.
Peștera Liliecilor
Alt obiectiv turistic interesant de văzut în zonă este Peștera Ponicova (Peștera de la Gura Apei ori Peștera Liliecilor). Amplasată la mică distanță de Dubova, este cea mai mare peșteră din Defileul Dunării, situată în zona Cazanelor Mari, în masivul Ciucarul Mare, fiind accesibilă de pe uscat sau din apă (cu barca).
Citiți și:
- Top 11 cele mai spectaculoase cascade din România
- Povestea celor 7 mănăstiri unite print-o linie dreaptă
- 13 Sky bars în București cu imagini panoramice deosebite
Galeriile sale, dispuse pe două etaje, însumează 1.660 m și comunică între ele. La intrare pârăul Ponicova creează niște chei scurte și sălbatice și un pod natural lung de circa 25 m și înalt de 6-8 m.
Sanctuarul lui Zamolxe
Peștera Veterani (Grota Veterani, sanctuarul lui Zamolxe sau Pânza Curii) este situată pe teritorul comunei Dubova, pe un perete de stâncă cunoscut sub numele de Pânza Curii, accesul fiind posibil numai de pe Dunăre, după o plimbare cu ambarcațiunea cu motor. Este relativ mică, de 87 m lungime, iar în decursul istoriei a fost utilizată deseori în scop militar.
Peștera Gaură cu Muscă
Peștera Gaură cu Muscă este poziționată la aproximativ 70 km de zona Cazanelor, cam la 3 km de Coronini. Are o lungime de 254 m și o înălțime de 8 m, fiind plasată într-o stâncă tot așa, la malul Dunării.
Se consideră că a servit ca locuință ideală pentru omul primitiv din perioada Hallstatt, iar în epoca medievală a fost fortificată, aici instalându-se garnizoane de soldați. A fost utilizată în scpuri militare din 1460 și până prin 1880. Numele vine de la o specie de muscă prezentă prin părțile locului până acum vreo 50 de ani, a cărei înțepătură putea aduce moartea animalelor.
Citiți și:
- Top 10 distracții pentru copii lângă București
- Cât te costă să vizitezi I Giardini di Zoe, grădinile Banpotoc de la Hunedoara
- Obiectiv turistic unic în România – Peștera cu Cristale
Chipul lui Decebal
Chipul lui Decebal este o sculptură (basorelief) de dată recentă. La intrarea în micul golf al Mraconiei, călătorii sunt primiți de statuia impozantă a lui Decebal, regele Dacilor al cărui chip a fost sculptat în stâncă. Cea mai mare sculptură în piatră din Europa a fost creată între anii 1994 și 2004, având dimensiuni impresionante de 55/25 m.
Scultura a fost creată la inițiativa omului de afaceri Iosif Drăgan care a plătit doisprezece sculptori să o construiască, timp de zece ani, nefiind încă finalizată. Este un monument cu adevărat fascinant ce nu poate fi trecut cu vederea de niciun călător prin Cazanele Dunării.
Pe celalalt mal al Dunării, un sit mai stravechi poate fi admirat la nivelul fluviului. Tabula Traiana a fost comandată de către împăratul Traian dupa cucerirea Daciei, fiind singura placă ce s-a păstrat dintre cele 10 ce au existat în acel loc. Aceasta marchează și începutul drumului roman suspendat de-a lungul Dunării, ale cărui rămășite mai pot fi observate pe alocuri.
Ce este Tabula Traiana
Tabula Traiana, o placă memorială de aproape 2000 de ani, lăsată de împăratul Traian, după cucerirea Daciei tronează în fața basoreliefului, dar pe malul sârbesc. Este singura care se mai păstrează din vreo 20, iar pe ea scrie, potrivit traducerii și interpretării lui Otto Benndorf: „Împăratul Cezar fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munți și folosind bârne de lemn a făcut acest pod.“
Citiți și:
- Top 12 muzee de vizitat în Capitala României
- Cazinouri emblematice din România. Când au fost construite primele clădiri pentru jocuri de noroc
- Palatul Cantacuzino a intrat în proces de restaurare
Placa are 4 m lungime și 1,75 m înălțime, fiind descoperită în anul 1960, când întreaga zonă a fost cercetată de arheologi. În perioada construirii barajului Porțile de Fier, aceasta a fost ridicată cu 30 m, pentru a nu fi acoperită de apele Dunării.
Cetatea Trikule
Cetatea Trikule (Tricule ori Trei cule sau Trei Turnuri) a fost construită în scop militar, prin secolele XIV-XV, pentru a opri înaintarea otomană spre teritoriile austriace din vest. Zidirea este atribuită lui Petru Petrovic, ban peste cetățile Lugoj, Mehadia și alte zone de pe Valea Dunării.
Din ruinele cetății plasate în apropierea comunei Svinița de astăzi se mai păstrează două turnuri, al treilea prăbușindu-se prin anul 1924, din cauza gheții. Turnurile nu au fost dintotdeauna sub apă, ci doar după ce s-au construit barajele de acumulare.
Mănăstirea Mraconia
Mănăstirea Mraconia, aflată la doar câteva sute de metri de sculptura lui Decebal, mica biserică albă apare pe malul abrupt al Dunării. Mănăstirea este poziționată de fapt deasupra altor mănăstiri mai vechi ce existau în acest loc. Cea mai veche a fost construită pe la mijlocul secolului 15, pe locul unui fost punct de observație de pe Dunăre, folosit pentru a ghida vapoarele prin apele periculoase ale Cazanelor.
Mănăstirea de la Mraconia a fost acoperită de apele Dunării după construcția barajului din aval, căpătând supranumele de „mănăstirea de sub ape”. Cea din prezent a fost construită începând cu anul 1993 și dedicată Sfinților Mihail și Gavril, precum și Sfintei Treimi. Locația uimitoare din mijlocul unui peisaj spectaculos de la Cazanele Mici ale Dunării, o face să fie una dintre cele mai frumoase mănăstiri din această parte a României.
Citiți și:
- TOP 8 locuri pentru plajă lângă București
- Top 18 locuri de vizitat lângă București
- Top 10 cele mai scumpe mașini din lume
Catedrala Romano-Catolică Orșova este singura din țară construită în timpul regimului comunist (1972-1976) și are una dintre cele mai nonconformistă zidării. Pentru prima unicitate se pare că a fost vorba despre o concesie locuitorilor de rit catolic (germani, cehi, români și maghiari), rămași fără lăcaș de rugăciune, după strămutarea satelor care au lăsat loc barajului și lacului de acumulare Porțile de Fier.
Cât despre stil, opera arhitectului Hans Fackelmann ar putea fi ușor neînțeleasă: pentru că, clădirea imită un cort, cu un acoperiș în formă de cruce. Pictorul timișorean Gabriel Popa a realizat și el Calea Crucii într-un mod la fel de atipic, picturile sale moderne având inclusiv reprezentarea unor mari pesonalități din România acelor vremuri.
Morile din Sichevita
Morile din Sichevita se întind pe aproximativ 10 km de-a lungul văii râului Grămensca și mai există doar 10 dintre cele 30 care funcționau aici. La aproximativ 85 km de Orșova, se poate intra pe valea râului Grămensca dintre munții Locvei și Almajului, mai puțin cunoscută de turiști. În comuna Sichevita pot fi regăsite o serie de mori vechi foarte interesante.
Citiți și:
- Castele emblematice ale României. Locuri de poveste de vizitat
- Top 10 locuri spectaculoase din România, mai puțin cunoscute
- Top 7 cele mai ciudate locuri de pe Pământ
Unele dintre acestea sunt încă folosite de către localnici și funcționează pe baza unor mecanisme unice cu ciutură și butoni, având o arhitectură tradițională din lemn. Satele comunei Sichevita se întind prin văile și pe dealurile din împrejurimi, fiind considerate locul de origine al tuturor românilor ce locuiesc acum în Defileul Dunării.
Cetatea Golubac
Cetatea Golubac este localizată la aproximativ 100 km de Orșova de-a lungul defileului Dunarii, de pe malul sârbesc. Vechea fortareață Golubac datează din vremuri medievale și a fost dezvoltată în mai multe etape, fiind aproape complet renovată astăzi. Cetatea a avut un trecut tumultuos, mereu fiind disputată între puterile europene și fiind renumită după ce a rezistat la peste 120 de atacuri de-a lungul istoriei. În prezent este un obiectiv splendid, cu drumul ce trece printr-un tunel chiar pe sub cetate.
Panorama văzută de pe malul românesc este impresionantă. În trecut, exista o cetate și pe malul nostru, ale cărei ruine sunt acum consolidate pentru a primi vizitatori. Dupa ce renovările se vor finaliza, Cetatea Ladislau poate deveni încă o atracție în colecția fascinantă din Parcul Natural Porțile de Fier, oferind o panoramă superbă asupra întregii zone.
Citiți și:
- TOP afaceri în agricultură pe care le poți face cu o investiție mică
- Mult mai multe afaceri sunt în dificultate, în ultimii 2 ani
- Mediul de afaceri estimează că România se îndreaptă spre stagflație
Panorama Ciucaru
Panorama de pe Ciucaru Mare, unul dintre cele mai populare trasee turistice, se remarcă deasupra Cazanelor Mari ale Dunării, devenind aglomerat în perioadele de vară și de week-end. În Parcul Național Porțile de Fier există în jur de 15 trasee ecoturistice și tematice, toate fiind excelent întreținute. Acestea sunt foarte ușor de parcurs, cu o pantă mai abruptă de doar 15-20 minute, urmate de un circuit ce ajunge în mai multe puncte splendide de belvedere.
Traseul poate fi parcurs în aproximativ 1-2 ore, însă majoritatea turiștilor rămân mai mult pentru a admira panoramele unice și spectaculoase. Aflat la o înălțime de 318 m deasupra nivelului Dunării, culmea Ciucaru Mare închide Cazanele Mari, oferind în același timp cea mai frumoasă priveliște spre Cazanele Mici și Mânăstirea Mraconia.
Panorama din Ciucaru Mic, un traseu mai puțin cunoscuteste de 313 metri, în dreptul Cazanelor Mici ale Dunării. Între Ciucaru Mic și Ciucaru Mare se desfășoară golful Dubova, iar traseul oferă panorame unice asupra acestuia, dar și spre Cazanele Mari. Intrarea pe poteca turistică este marcată la câțiva km de Mănăstirea Mraconia, fiind un traseu relativ ușor, cu o urcare mai pronunțată de aproximativ 30 minute, urmată de o plimbare lejeră de încă 20 minute prin pădure.
În final se ajunge pe creastă, de unde se deschide panorama de neuitat asupra Defileului Dunării și a culmilor de pe malul sârbesc, mult mai înalte. Pe traseele ecoturistice din Parcul Natural Porțile de Fier sunt practicate doar drumeția și admirarea frumuseților naturii, fiind interzise alte activități turistice, deoarece trec prin zone de protecție integrală.
Citiți și:
- Construcția liniei de metrou Otopeni va dura 4 ani
- AirConnect relansează ruta Cluj–Budapesta cu zbor direct
- Prețurile biletelor de avion au crescut cu 20%
În ceea ce privește cazarea, în localitățile Eșelnița, Dubova și Orșova sunt numeroase pensiuni care pun la dispoziție camere pentru toate buzunarele. Aici vă puteți bucura și de mâncare tradițională, nu doar românească, ci și sârbească, pentru că de pe malul stâng al Dunării se văd vecinii sârbi.
Tot aici există și un hotel plutitor, în localitatea Berzeasca. Concret, este vorba despre niște bungalouri din lemn, pe piloni, care dispun de living, o bucătărie mai mică, dormitor la etaj și terasă cu vedere spre malul sârbesc.