Poemul „De vorbă cu florile” scris de Ana Gubandru Tomescu evidențiază importanța respectului pentru natură și rolul esențial al florilor în menținerea echilibrului și armoniei vieții.
Dialogul dintre poet și flori este o celebrare a frumuseții naturii și a conexiunii dintre om și plante. Florile devin personaje cu propriile personalități și daruri, oferind poetului învățături, speranță și inspirație.
Poezia „De vorbă cu florile” ne poartă într-o lume magică, unde florile nu sunt doar simple plante, ci ființe sensibile cu care se poate dialoga. Autorul le vorbește cu duioșie și admirație, exprimându-și dorința de a le fi aproape și de a le învăța secretele.
Fiecare floare are povestea ei:
- Macul roșu, simbol al pasiunii și al sacrificiului, te mângâie și îți alină dorul.
- Vioreaua delicată, așezată la ușa ta, îți zâmbește cu bunătate la plecare și la sosire.
- Gorunul puternic, purtat pe drumuri lungi, îți împărtășește tainele lumii.
- Busuiocul aromat, dăruind noroc și înțelepciune, te îndeamnă spre fapte bune.
- Păpădia jucăușă, cu puful ei purtat de vânt, te poartă spre tărâmuri magice.
- Iarba mare, cu puterea ei vindecătoare, te ajută să alini suferința.
- Mărul gingaș, purtat în păr ca o podoabă, te însoțește dincolo de viață.
De vorbă cu florile
Floare roșie de mac,
Ce n-aș da să-ți fiu pe plac,
Să mă mângâi, să-mi vorbești,
Dorul să mi-l potolești.
Floricică viorea,
Te-aș planta la ușa mea,
Lâng’-o tufă de mălin,
Să-mi zâmbiți când plec și vin.
Floricuță de gorun,
Te-aș purta pe orice drum,
Să pot mai multe-a afla,
Despre lumea ta și-a mea.
Floriță de busuioc,
Dă-mi o boabă de noroc,
Dă-mi și-un dram de-nțelepciune,
Faptele-mi să fie bune.
Poezie – Parfum de iubire
Floricea de păpădie,
Lasă-mi pufușorul mie,
Să mă ia cu el în vânt,
S-aud al zărilor cânt.
Florică de iarba mare,
Te-aș purta la cingătoare,
Să-mi dai din a ta putere,
Să fiu leac la o durere.
Floare gingașă de măr,
Te-aș purta mereu în păr,
Să-mi fii veșmânt și năframă,
Dincolo de-a vieții vamă.
Floricuțe, floricele,
Pe Pământ cununi de stele,
Pe orice picior de plai,
Voi sunteți parte din Rai.
Florile sunt cu adevărat o parte din Rai, aducând bucurie și lumină pe Pământ. Ele ne inspiră prin frumusețea lor delicată și ne oferă o perspectivă mai optimistă asupra vieții.
„De vorbă cu florile” ne invită să privim cu mai multă atenție și respect lumea vegetală, descoperind miracolele ascunse în fiecare floare.
Poezia este o lectură recomandată atât copiilor, cât și adulților, fiind o modalitate de a ne conecta cu natura și de a aprecia frumusețea simplă a lumii din jurul nostru.
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Floare colț: O poezie despre frumusețe, putere și speranță
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
În 2023, Ana Gubandru Tomescu publică al treilea volum de poezii, „File din cartea sufletului”. Volumul cuprinde 123 de poezii care explorează tema vieții, în toată complexitatea ei. Poeziile sunt scrise într-un stil liric, cu o sensibilitate deosebită. Aici autoarea abordează o gamă largă de subiecte, de la dragoste și pierdere, la bucurie și speranță.
Poeziile Anei Gubandru Tomescu se caracterizează prin sensibilitatea și emoția cu care abordează subiectele. Ea are un stil personal, care se remarcă prin utilizarea armonioasă a limbajului. Poeziile sale reflectă gândurile și sentimentele unei femei care a trăit o viață plină de experiențe.
Aceste poezii ne ajută să conștientizăm sensul vieții, importanța iubirii și a frumosului.