Poemul „Mesajul nescris al florilor” de Ana Gubandru Tomescu ne poartă într-o lume magică a florilor, unde petalele lor devin voci ce șoptesc povești despre frumusețe, dragoste, dor și speranță.
Florile devin mesageri ai emoțiilor umane, dezvăluind taine ascunse și sentimente nerostite.
Chipul florilor
Florile ne amintesc de frumusețea efemeră a vieții și de tinerețea care se scurge ca un râu. Petalele delicate simbolizează dragostea în toate formele sale, de la iubirea romantică la compasiunea universală.
Florile aduc bucurie și ne inspiră să visăm la un viitor mai bun, plin de idealuri înalte. Florile ne șoptesc despre speranța care ne luminează calea, chiar și atunci când pare că totul e pierdut.
Petalele albe ca zăpada simbolizează puritatea sufletului și nevinovăția copilăriei. Florile devin martori tăcuți ai poveștilor de dragoste, trădare și pierdere.
Parfumul delicat al florilor ne trezește dorul de clipe fericite din trecut și ne umple sufletul de nostalgie. Florile ne învață că uneori cele mai importante mesaje sunt cele nerostite, transmise prin tăcere și gesturi subtile.
Petalele care se ofilesc ne amintesc că viața este o clipă fugitivă, pe care trebuie să o prețuim la maximum.
Poemul ne invită să privim florile nu doar ca simple plante decorative, ci ca ființe cu o profunzime spirituală aparte. Ele ne oferă o perspectivă unică asupra vieții, ne învață despre emoții complexe și ne inspiră să ne conectăm cu natura și cu sufletul nostru.
Mesajul nescris al florilor
Chipul florilor
Le vorbeşte oamenilor,
Despre frumuseţe,
Despre anotimpul numit tinereţe,
Despre dragoste şi lumină-
Urzite când Luna e plină,
Despre bucurie şi idealuri-
Născute din vise, purtate de valuri,
Despre iubirea, ce margini nu are
Și doarme pe stele, şi urcă spre Soare,
Despre poezie şi mângâiere,
Despre averi, pasiuni şi durere,
Despre femeia uitată,
Şi despre dorinţa de mult îngropată,
Despre lacrimi de sânge, din inimi curgând,
Despre dorul rostit doar în gând,
Despre prietenie şi destin
Şi despre extaz şi suspin,
Despre dăruire şi armonie,
Despre câte au fost, despre câte-or să fie…
O poezie despre Primăvară: Primăvara a sosit
Glasul duios al florilor
Le cântă oamenilor,
Despre lumina unui dar
Şi despre speranţa ce moare-n zadar,
Despre puritate şi candoare,
Cu irizaţii de albă ninsoare,
Despre sărurtul furat
Şi despre legământul trădat,
Despre privire şi dans
Şi despre norocul neprins din balans…
Sufletul florilor
Le spune oamenilor,
Că gândul se-aude când vorbele tac
Şi viaţa-i o clipă şi clipa e veac…
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Lasă-mă, te rog, în lumea mea – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.