Poezia „Te rog, Doamne ! ” scrisă de Ana Gubandru Tomescu reprezintă de fapt o rugăciune emoționantă care exprimă credința profundă și dragostea nețărmurită pentru Dumnezeu. Această rugăciune nu este o simplă cerere, ci o conversație intimă cu Creatorul.
Aici sunt enunțate nevoile lumii: hrană pentru cei flămânzi, înțelegere între frați, pace între popoare, belșug și resurse naturale, credință, libertate, hărnicie, înțelepciune, izbândă în bine, bucurie, sănătate și iertare.
La fel de emoționează este și recunoștința autoarei față de darurile lui Dumnezeu: viața, iubirea, lumina, mila, puterea de creație și judecata dreaptă. Admirația sa pentru jertfa lui Iisus Hristos și iertarea divină strălucește prin cuvintele autoarei.
Această poezie poate fi o inspirație pentru oricine, o reamintire a importanței credinței, a recunoștinței și a iubirii în viața noastră.
Te rog, Doamne !
Te rog, Doamne-a mă ierta,
Fiindcă zilnic cer ceva:
Hrană pentru-nfometați,
Înțelegere-ntre frați,
Lumina să se coboare,
Pacea fie-ntre popoare,
Flori și holde-mbelșugate,
Ploaie, nea, ape curate,
Credință și libertate,
Hărnicie, ‘nțelepciune,
Izbândă în fapte bune,
Bucurii și sănătate,
Și iertare de păcate.
Doamne al meu, mă rog la Tine,
Zi de zi doar pentru bine
Și în Cer, și pe Pământ,
Pentru toate câte sunt,
Câte-au fost, câte vor fi.
Te rog, nu mă osândi !
Nu-Ți dau sfaturi, nici povață,
Fiindcă, Doamne, Tu Ești Viață !
Ești Iubire, Ești Lumină,
Singurul Stăpân cu Milă !
Ziditor Fără de Moarte,
Tu le Știi rostul la toate.
Numai Tu ne Judeci Drept,
Buni și răi – ne Ții la Piept !
Poezie – Noaptea Sfântă a Nașterii Domnului
Dovada Iubirii Tale,
În veci n-are-asemănare !
Când pe Cruce noi l-am pus,
Pe-al Tău Fiu – Domnul Iisus,
Doamne, nu Te-Ai Răzbunat
Și pe oameni i-Ai Iertat !
Iartă-mă, Părinte Bun,
Pentru tot ce-Ți cer și-Ți spun.
Dar eu știu că n-am putere,
Să împlinesc a Ta Vrere,
Și nici calea s-o găsesc,
Din suflet să-Ți Mulțumesc
Și mereu să Te Slăvesc !
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI– 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări științifice publicate, dintre care șase premiate de Societăți de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Poezie: În jurul nostru-i doar iubire
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
În 2023, Ana Gubandru Tomescu publică al treilea volum de poezii, „File din cartea sufletului”. Volumul cuprinde 123 de poezii care explorează tema vieții, în toată complexitatea ei. Poeziile sunt scrise într-un stil liric, cu o sensibilitate deosebită. Aici autoarea abordează o gamă largă de subiecte, de la dragoste și pierdere, la bucurie și speranță.
Poeziile Anei Gubandru Tomescu se caracterizează prin sensibilitatea și emoția cu care abordează subiectele. Ea are un stil personal, care se remarcă prin utilizarea armonioasă a limbajului. Poeziile sale reflectă gândurile și sentimentele unei femei care a trăit o viață plină de experiențe.
Aceste poezii ne ajută să conștientizăm sensul vieții, importanța iubirii și a frumosului.